Timothy Keller
Kuninkaan risti,
Kosminen. Historiallinen. Henkilökohtainen
Päivä, 2013
Kirjansa alussa Timothy Keller kertoo ensimmäisessä maailmansodassa taistelleesta Emilie Caillietista. Hän haavoittui taisteluissa ja etsi sen jälkeen monenlaisista lähteistä tietä pois pelosta ja ahdistuksesta. Viimein Cailliet vaimonsa opastamana päätyi tutustumaan Raamattuun. Evankeliumit luettuaan Calliet totesi: ”Tämä on kirja, joka ymmärtää minua”.
Entisen epäilijän professori Caillietin oivallus sopii hyvin kuvaamaan myös tätä kirjaa. Timothy Keller käy läpi Jeesuksen elämää ja opetuksia matkasauvanaan Markuksen evankeliumi. Miksi juuri Markus? Siksi, että se on Kellerin mielestä johdonmukainen kertomus, joka keskittyy tiukasti Jeesuksen omiin sanoihin ja tekoihin. Keller mainitsee myös toisen syyn: Markuksen evankeliumi ei ole kuiva historiikki vaan ikään kuin nykyhetkessä kirjoitettu, elävä ja dynaaminen silminnäkijätodistus.
Miksi tohdin sanoa, että Kellerin kirja ”ymmärtää lukijaansa”?
Ymmärtäminen tarkoittaa sitä, että Keller ei runsaista ja paljon uutta sisältävistä tiedoistaan huolimatta puhu lukijalleen jostain professorin pulpetista. Hän ei liioin aliarvioi lukijaansa sortumalla ikävystyttämään tätä tuttujen yksityiskohtien tankkaamisella. Ja mikä parasta, Keller ymmärtää, että hänen kirjansa, paitsi jakaa tietoa ja piirtelee taustoja, myös herättää tunteita. Välillä onkin, kuin hän vain astelisi hiljaa lukijan rinnalla odottaen, että tämä ehtii sulatella lukemansa ja on valmis ottamaan vastaan lisää. Niinpä kirjaa on helppo lukea. Ymmärrys kirjoittajan ja lukijan välillä laajenee molemminpuoliseksi.
Kirjan nimi ”Kuninkaan risti” saattaa kuulostaa kapea-alaiselta ja johtaa siten harhaan. Kannen lisäotsikot ”Kosminen. Historiallinen. Henkilökohtainen.” eivät välttämättä nekään avarru kertomaan, kuinka monipuolisesta, syvältä kyntävästä, puhuttelevasta ja hengellisesti rukiisesta kirjasta on kyse.
Kellerillä on taitoa ja kärsivällisyyttä yllättää myös sellainen lukija, joka on ehtinyt lukea aikamoiset pinot kristillistä kirjallisuutta. Hän availee laittamattomalla tavalla mm. Pyhän kolminaisuuden olemusta, kristinuskoa ilouutisena eikä muiden uskontojen kaltaisena vaatimuslistana, pelastavan uskon käsitettä, salaisten syntien vaarallisuutta, palvonnan ja ylistyksen syvintä olemusta sekä paholaisen meidän aikamme seurakunnille virittämiä ansoja.
Keller osaa ”suomentaa” tuttuja raamatunlauseita tämän ajan kielelle ja aikamme tilanteisiin sopiviksi. Hän kaivautuu arastelematta myös siloisen julkisivumme ja vieraskorean käytöksemme taakse kosketellen todellisia motiiiveitamme. Kun kirjassa esimerkiksi kysytään, miksi sinä et ryöstä hiljaisella kadulla kohtaamaasi iäkästä ja muhkeaa käsilaukkua kantavaa naista, vaikka se olisi hyvin helppoa, lukija ei arvaakaan, miten syvälle omien arvojen tarkasteluun kysymys hetkessä hänet johdattaa.
Tätä kirjaa on ilo suositella niin tavallisille rivikristityille kuin myös seurakunnissa työskenteleville pastoreille: heillekin oman uskon ja elämän rakentamiseksi sekä oppaaksi toisen ihmisen ja ennen kaikkea Jeesuksen henkilökohtaiseen kohtaamiseen.
Timothy Keller on kirjoittanut useita kirjoja. Niistä ”ja on arvioitu ja esitelty tämän Kirjojen valintaoppaan sivuilla,