Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Mauri Vilponen: Azusa, Mitä Azusan herätyksessä tapahtui?

Mauri Vilponen,

Azusa, Mitä Azusan herätyksessä tapahtui?

TV7 Kustannus, 2013                                                       

 

Tämä on järkyttävän hyvä ja ajankohtainen kirja Niin hyvä kuin yli sata vuotta sitten tapahtuneista asioista kertova kirja olla voi. Määritelmän ”järkyttävä” lisäsin siksi, että kirjaa lukiessaan joutuu huomaamaan, miten pitkälle usko on laitostunut uskonnollisuudeksi, organisaatioiksi, hierarkiaksi, kiinteistöiksi, riiteiksi ja perinnäissäännöiksi.

 

Saman voisi tietysti oivaltaa jo pelkästään lukemalla Raamatusta Apostolien tekoja. Voisi, ellei kovin tutuksi tullut teksti olisi jollain tavalla päässyt turruttamaan aisteja. Kun samaa Pyhän Hengen synnyttämää nöyryyttä, yksinkertaisuutta ja keskinäistä rakkautta löytyy Los Angelesin syrjäkadulta, asioita alkaa katsella uudella tavalla. Pyhän Hengen toimintaa vanhassa, ränsistyneessä ja tallinakin toimineessa rakennuksessa ihmetellessä mieleen nousee myös haikeus. Mihin me olemme onnistuneet kaiken tuon hukkaamaan? Ja mikä oli se syy, jonka takia Azusa-katu 312:n nopeasti  eri puolille maailmaa kiirinyt herätys muutamassa vuodessa hiipui?

 

Mauri Vilponen on koonnut kirjaansa mainion koosteen tapahtumien taustoista, luonteesta, käytännön toiminnasta ja seurauksista. Hän pohdiskelee tekstissään myös edellä olevia tärkeitä kysymyksiä. Mitä me voisimme Azusa-kadun herätyksestä oppia? Mitä siinä oli sellaista, joka voisi yhä tehdä kuolleita rakenteita eläväksi ja herätellä kristittyjä yli seurakuntien ja kirkkokuntien rajojen etsimään elävää yhteyttä Vapahtajaamme Jeesukseen?

 

Nopeasti selaillen kirja saattaa vaikuttaa haastavalta ja ehkäpä hieman kuivakkaaltakin. Meille tuntemattomien ihmisten monet henkilöhistoriat ja kokemukset vanhoine kuvineen eivät ehkä heti sykähdytä.

 

Ensi vaikutelman ei kuitenkaan kannata antaa säikäyttää. Juuri henkilöhistorioiden kautta käy selville, miten Herra todella on sanansa mukaan ”heikoissa väkevä”.  Ränsistynyt rakennus sekä sinne yhdessä kokoontuneet värilliset ja valkoiset ihmiset olivat kaukana keskiluokkaisten seurakunnista, komeista kirkkorakennuksista ja vallankäyttäjien saleista. Juuri sinne, mitä fiksut ihmiset ja perinteiset seurakunnat eivät minkään arvoisena pitäneet, Jumala antoi Henkensä virrata. Ja se tapahtui tavalla, jota ei ollut nähty sitten ensimmäisen helluntain.

 

Nyt runsas sata vuotta myöhemmin  Azusan herätyksen tuloksista tavalla tai toisella syntyneitä kristittyjä on maailmansa 550-700 miljoonaa. Heissä on erilaisia helluntailaisia sekä monenlaisia karismaatikkoja, joista osa kuuluu riippumattomiin seurakuntiin, osa perinteisiin kirkkokuntiin.

 

Azusa-kirja on tärkeä teos, joka kertoo lähi ajan kirkkohistorian kenties merkittävimmästä tapahtumasta. Samalla se on kohti käyvä hengellinen teos, joka haastaa lukijansa ja heidän seurakuntansa miettimään, miten palata uskon juurille. Miten löytää tie ainoalle elävän veden lähteelle uudistumaan ja julistamaan elämän sanaa kaikille kulttuurikristillisyyden kuivettamille sieluille.

 

 ----------------

 

Suomeksi Azusa-kadun tapahtumista on ilmestynyt aiemmin kaksi kirjaa:

Frank Bartleman, Azusa-katu 312, Ristin Voitto 1986

Tom Welchel, Azusa-kadun siunaus, KKJMK 1911 (uusi painos 2015)





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin