Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Meiju Bonsdorff: Krister Lindberg, Sydämen samarialainen

Meiju Bonsdorf,

Krister Lindberg, Sydämen samarialainen,

Kuva ja Sana, 2012,

 

 

Kirja alkaa dramaattisilla tapahtumilla. Isä, äiti ja heidän kaksi pientä poikaansa vajoavat jäihin. Apu saapuu ihmeellisellä tavalla ja varmalta näyttänyt kuolema vaihtuu pelastukseksi. Ei kuitenkaan kaikkien osalta, sillä rantasaunaan lämpiämään viedyn isän sydän pysähtyy. Tämäkin tilanne päättyy ihmeellisellä tavalla hyvin. Paikalla ”sattuu” olemaan lääkäri, joka saa sydänhieronnalla isän palaamaan elävien maailmaan.

 

Perheensä kanssa pelastunut isä on Krister Lindberg. Taitavasti rakennetussa kirjassa siirrytään lukijan täyden huomion saavan alun jälkeen kieltolain (1919-1932) aikaan. Lukija viedään nykyään Porvoon kaupunkiin kuuluvaan pahamaineiseen Voolahden rannikkokylään.

 

Saaristossa virinnyt herätys tavoittaa viimein myös salakuljetusta harjoittaneet ”Voolahden pakanat”. Synninpesään rakennetaan rukoushuone, uskoon tulleita kastetaan ja Kristerin isovanhempien sekä vanhempien elämä saa uuden suunnan. Se johdattelee myös rasavillin pojankoltiaisen uskon tielle.  

 

Kirjan alkuosa kertoo hauskasti ja värikkäästi Kristerin lapsuudesta, elämästä rannikkokylässä, opiskelusta laivan ylikonemestariksi sekä hänen valtamerilaivoilla ja ison maailman satamissa näkemästään ja kokemastaan. Hengellisten rientojen yhteydessä Krister löytää puolisokseen Katen, perhettä alkaa kertyä ja pitkät merimatkan vaihtuvat työskentelyyn Porvoon öljyjalostamossa. Koko ajan kerronnassa kulkevat mukana myös uskon kysymykset hengellisine tilaisuuksineen, rukouksineen ja ihmissuhteineen.

 

Kirjan seuraavassa vaiheessa mukaan punoutuu yhä voimakkaammin Kristerin halu auttaa niitä, jotka ovat joutuneet elämässään alkoholin ja huumeiden takkia kaltevalle pinnalle. Osallistuminen Itä-Uudenmaan Sosiaalilähetyksen toimintaan vie miehen mukanaan. Palvelutyö laajenee, se löytää uusia muotoja ja saa jopa uuden nimen Samaria-lähetys. Jumalan ihmeellisellä johdatuksella ja tuella vaatimattomasta alusta kasvaa kansainvälisestikin merkittävää monikansallista toimintaa.

 

Krister Lindbergin elämä on lapsuudesta lähtien ollut vaeltamista Jumalan johdatuksessa. Monissa kiperissä tilanteissa uskoa on koeteltu, mutta joka kerran Jumala on ihmein ja merkein osoittanut olevansa antamassaan työssä mukana.

 

Kristerin omat hengelliset juuret ovat helluntailaisuudessa, mutta hänen sydämensä on koko ajan sykkinyt kristittyjen yhteydelle ja ykseydelle. Kirjassa lukija kohtaakin monenlaisten seurakuntien ja tunnustuskuntien edustajia, joille yhteistä ovat halu auttaa vaikeuksiin joutuneita sekä usko Jeesukseen ainoana pelastajan ja Raamattuun Jumalan sanana. Niinpä on perin luontevaa, että kirjan esipuheen on kirjoittanut Kristerin hyvä ystävä piispa emeritus Erik Vikström.

 

- Haluamme tehdä kristillistä päihdetyötä yhteistyössä kaikkien kristillisten seurakuntien ja kirkkokuntien rinnalla. Meidän tehtävämme ei ole oikean opin vaaliminen, vaan toimiminen lähimmäisenrakkauden pohjalta. Tämä on myös oman elämäni perusta, Krister Lindberg toteaa kirjassa.

 

Kirja on kiehtova elämäkerta miehestä, joka on jo siirtänyt Samaria-lähetyksen johtamisen nuoremmille. Nykyään hän viettää vaimonsa Katen kanssa lasten ja lastenlasten rikastuttamia eläkepäiviä.

 

Toiseksi kirja on vakuuttava todistus siitä, mitä yksikin ihminen voi saada aikaan antaessaan koko elämänsä, innostuksensa ja tarmonsa Jumalan siunattaviksi. Herramme voi yhä muutamalla leivällä ja kalalla ruokkia tuhansia nälkäisiä.

 

Kolmannella tasolla kirja sisältää ajankuvaa, joka antaa lukijalleen mahdollisuuden kurkistaa ”syntisten pakanoiden” Voolahden kautta rannikon asukkaiden arkiseen elämään, tapoihin ja historiaan.

 

Kirjan neljänteen ulottuvuuteen eli Samaria-lähetykseen sekä sen laajaksi kasvaneeseen ja monipuoliseen toimintaan on mahdollista tutustua kirjan lisäksi myös kautta.

 

 

 





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin