Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Pekka Sartola: Tuon heidät takaisin

Pekka Sartola,

Tuon heidät takaisin

Ajanteos, 2014

 

Jokainen Raamattua lukenut tietää, että Jumalan hylänneet israelilaiset joutuivat pakkosiirtolaisuuteen Assyriaan ja Babyloniaan. Tuttua on myös se, miten alituiseen kapinointiin kyllästyneet roomalaiset karkottivat juutalaiset parin vuosituhannen pakolaisuuteen. Jos tyydymme tuohon, on kuin lukisimme lehdestä pelkät otsikot. Kiinnostava tarina löytyy tässäkin tapauksessa vasta otsikon jälkeen. Onneksi tarina on nyt luettavissa.

 

Pekka Sartola on tehnyt jättiurakan kirjoittamalla kirjan, joka lienee ensimmäinen tämän aiheen suomenkielinen teos. Kirjassa selvitetään, millaisia reittejä, minne kaikkialle ja kuinka suurin joukoin juutalaiset vaelsivat. Kyse ei ollut vain pienistä kymmenien tai satojen ihmisten epätoivon eteenpäin ajamista ryhmistä. Liikkeellä oli monessa eri vaiheessa kymmeniä ja jopa satoja tuhansia uuden kotimaan etsijöitä.

 

Kun puhutaan juutalaisten vaelluksesta eri puolille maailmaa, kyse ei ole vain karkotusten seurauksista.  Jo ennen pakkosiirtolaisuutta ja karkotuksia Israelin sukukuntien keskuudessa esiintyi omaehtoista pioneerihenkeä. Uutta elintilaa ja parempia elämisen edellytyksiä lähdettiin etsimään, kun omat alueet olivat käyneet kasvavalle väelle riittämättömiksi. Tässä he eivät poikenneet eurooppalaisista, jotka aikanaan asuttivat Amerikan mantereen tai sinne siirtolaisina lähteneistä pohjalaisista.

 

Kirjassa lähdetään liikkeelle kolmen ja puolen vuosituhannen takaa. Abrahamin vaellus kohti tuntematonta, Jumalan lupaukset, Iisakin ja Jaakobin vaiheet, Egyptin orjuus ja matka Luvattuun maahan taustoittavat kirjassa oivallisesti kansan seuraavia vaiheita. Lukijalle myös selvitellään, millainen Kanaanin maa oli ennen israelilaisten saapumista.

 

Kun kansa viimein oli Luvatussa maassaan ja sukukunnat asuivat omilla alueillaan, kaiken olisi voinut kuvitella olevan kunnossa. Toisin kävi. Israelin kansan alamäki alkoi. Sukukunnat eli heimot ryhtyivät sotimaan keskenään. Valtakunta hajosi kahteen osaan.

 

Jatkettaessa eteenpäin aineisto muuttuu yhä kiinnostavammaksi. Kansainvälistä kirjallisuutta, karttoja ja tieteellisiä tutkimuksia hyväksi käyttäen Pekka Sartola on selvitellyt kaikkien kahdentoista heimon vaiheita niiden kantaisistä aina meidän päiviimme asti. Kirjassa kerrottavat löydöt ovat todella yllättäviä.

 

Ehkäpä suurin yllätys koskee eri puolille maailmaa kulkeutuneiden juutalaisten jakautumista kahteen toisistaan täysin poikkeavaan ryhmään.

 

Vähiten tunnettu ja siksi myös salaperäisin juutalaisten ryhmä muodostuu niistä heimojen jäsenistä, jotka lähtivät eri aikoina vapaaehtoisesti etsimään leveämpää leipää. He olivat tuolloin jo kadottaneet tai varsin pian lähtönsä jälkeen kadottivat juutalaisen uskon, tavat ja identiteetin. Osa sulautui täysin paikalliseen väestöön, toiset säilyttivät joitain yhä tunnistettavia yksittäisiä tapoja ja sanoja. Tämän ryhmän jälkeläiset eivät itsekään tiedä omaavansa juutalaista geneettistä taustaa. Mutta vaikka he eivät sitä tiedä, niin Jumala, joka on luvannut kerran koota kaikki takaisin kotiin, sen kyllä tietää.

 

Toinen ryhmä, joka syntyi karkotusten seurauksena, vei mukanaan uusiin asuinpaikkoihinsa juutalaisen uskonsa, identiteettinsä ja tapansa. Kun me puhumme juutalaisista tai heidän lukumääristään eri maissa, me puhumme tästä joukosta jälkeläisineen.

 

”Tuon heidät takaisin” on erittäin mielenkiintoinen kirja. Lukija seuraa eri sukukuntien värikkäitä vaiheita yllättävine käänteineen kuin jännittävää televisiosarjaa. Kysymys juutalaisista, heidän merkityksestään Jumalan suunnitelmassa sekä kristittyjen suhde juutalaisiin ja tämän päivän Israeliin saavat runsaasti sellaista valaistusta, jota aiemmin ei ole ollut suomeksi tarjolla.

 

”Minulla ei ole pisaraakaan juutalaista verta, mutta monilla juutalaisilla on minun vertani”, vitsaili eräs Israelin matkoillaan usein verta luovuttanut pastori jutellessamme ihmisten innosta yrittää löytää itselleen juutalaisia juuria. Luulenpa, että Pekka Sartolan uuden kirjan luettuaan kyseinen pastori joutuu varmuuden vuoksi luopumaan hyvästä vitsistään. Juutalaisten heimojen perimää on nimittäin kautta maailman keskuudessamme paljon enemmän kuin tiedämmekään. Onneksi tämäkin on asia, jonka Jumala tietää ja myös aikanaan hoitaa lupaamallaan tavalla oikeaan päätökseen.



© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin