Raija Sollamo, Mika S. Pajunen (toim.),
Kuolleenmeren kadonnut kansa,
Gaudeamus, 2016
Kymmenet tuhannet suomalaiset ovat Israelissa käydessään nähneet Kuolleenmeren rannalla sijaitsevan Qumranin. Kun opas on selostanut paikan historiaa, bussin ikkunasta on katseltu vuoren rinteessä näkyviä luolien suuaukkoja. Kaivauksia tekevä arkeologien leirikin on hyvällä onnella saattanut näkyä.
Qumranin runsas ja kiehtova historia saviruukuissa luoliin piilotettuine kirjakääröineen on käsitelty muutamassa minuutissa. Sitten oppaan selostus on jo siirtänyt turistien ajatukset Daavidin lähteeseen tai Jerikoon tai johonkin muuhun saman alueen nähtävyyteen.
Hienosti toteutettu kirja Kuolleen meren kadonnut kansa, Qumranin kirjoituksia tarjoaa mahdollisuuden tutustua Qumranin historiaan ja löytöihin kaikessa rauhassa ja paljon perusteellisemmin. Kun kirjakääröjen löytymisen historia on kirjan alussa kerrottu, niin jo sivulla 27 tehdään mahtava aikaharppaus parin vuosituhannen taakse Qumranin kansan pariin. Eikä matkaan tarvitse lähteä yksin. Kumppaniksi ja oppaaksi kirja tarjoaa lukijalleen nuorukaisen nimeltä Jaakob Ben Elieser.
Muinaisiin teksteihin ja Qumranin asukkaiden tapoihin tutustuen Lukija ja Jaakob vaeltavat yhdessä aina sivulle 400 asti tutustuen Qumranista löytyneisiin teksteihin sekä karun paikan asukkaiden tapoihin, sääntöihin ja elämään. Aluksi tutustutaan Qumranin liikkeen historiaan ja lakihurskauteen. Seuraavaksi perehdytään puhtaussääntöihin ja Lain tulkintaan. Välillä mieltä askarruttavat Messiaat ja viimeiset ajat. Runsaasti aikaa kuluu myös erilaisia pyhiä tekstejä tukien ja sielua niillä raviten. Kun vielä on opiskeltu Qumranin kalenteri ja tekstejä uudesta Jerusalemista, ollaankin jo niin pitkällä, että päästään seuraamaan Jaakobin ottamista yhteisön jäseneksi.
Kuolleenmeren kadonnut kansa ei ole helppo ja nopeasti lukaistava kirja. Vaikka matkassa on mukana Jaakob, ja kirjassa on myös kuvitusta, niin suurin osa sivuista sisältää vanhoja tekstejä suomennettuina. Sille, joka malttaa pysytellä Jaakobin mukana, teksteistä avautuu runsaasti kiehtovia elämyksiä. Skaala on laaja. Tarjolla on hyvin herkkiä ja jopa romanttisia tekstejä, mutta myös rankkoja sotatekstejä Valon ja Pimeyden lasten taisteluista. Lopunajan tapahtumia käsittelevät ennustukset kiinnostavat varmasti kaikkia niitä, jotka hakevat Ilmestyskirjasta ja Danielin teksteistä tietoa siitä, miten tämä maailmanaika tulee päättymään.
Yhteenveto:
Kirja on ulkoasua myöten erittäin huolellisesti ja taidollisesti tehty. Pääosa sisällöstä on Kuolleenmeren Qumranin kirjakääröjen kiinnostavia suomennoksia. Lukija saa seurakseen aikamatkalle Jaakob Ben Elieserin, joka on tullut Jerusalemista päästäkseen Qumranin yhteisön jäseneksi. Hänen seurassaan tutustutaan myös Qumranin yhteisön elämään sääntöineen ja tapoineen.
Teksti, selkeys, ulkoasu *****
Sisältö, sanoma *****
(666)