Teuvo V. Riikonen, Thorleif Johansson
Matka jonka sain
Katharos, 64 sivua
Matkakirjoja on kahta lajia. Helpompia niin tekijöille kuin lukijoillekin ovat ne kirjat, joissa tehdään nojatuolimatkoja vieraisiin maisemiin tai maihin. Vaativamman matkakirjojen lajin muodostavat ne, joissa matkaa tehdään omaan sisimpää.
On myös sellaisia kirjoja – ei tosin kovin paljon - joissa nämä kaksi asiaa yhdistyvät. Lukija kutsutaan samaan aikaan matkalle outoon ympäristöön ja oman mielen usein yhtä yllättäviin sokkeloihin.
Teuvo V. Riikosen ja Thorleif Johanssonin kirja ”Matka jonka sain” vie lukijansa samaan aikaan Patmoksen saarelle ja oman sielun saaristoihin.
Kirja ”Matka jonka sain” sisältää vielä yhden ulottuvuuden lisää. Paitsi, että kirja kauniine kuvineen on kelpo matkakirja ja syvällisine teksteineen opas omien mielenliikkeiden tutkailemiseen, kirja on huikea matka ajassa taaksepäin, aina noin vuoteen 750 ennen Jeesuksen syntymää saakka. Kirjan tekstin loimilankoina on Raamatun kertomus tuohon aikaan eläneestä erikoisesta profeetta Joonasta, joka tunnettaneen parhaiten hänen valaan vatsassa viettämistään päivistä.
”Matka jonka sain” kuvaa ihmisen elämänkaaren syntymästä kuolemaan matkana, josta löytyvät kaikki Jumalalle vastaan hangoitelleen Joonan kokemusten ja koettelemusten piirteet.
Teuvo V. Riikosen teksti on elävää ja uusia näkökulmia notkeasti esille nostavaa. Kokeneena kirjailijana ja kolumnistina hän osaa löytää tuoreita sanontoja.
kuin omat taskunsa tuntevan Thorleif Johanssonin kuvat kertovat rakkaudesta saaren historiaan ja luontoon. Kuvat, joissa on paljon merellisiä elementtejä, täydentävät onnistuneesti sekä Joonan matkoja että lukijan omia löytöretkiä.
Patmos, jonne Johannes karkotettiin näkyjään näkemään, on idyllinen ja uskomattoman kaunis. Massaturismilta ainakin vielä toistaiseksi säästyneenä se on erinomainen paikka myös meidän aikamme mietiskelijöille ja näkyjen näkijöille.