Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Hän vie minut vihreille niityille, hän johtaa minut vetten ääreen, siellä saan levätä. Lue koko psalmi 23

Saara Kinnunen: Isän kaipuu

Saara Kinnunen,

Isän kaipuu

Perussanoma, 2016

 

”Jo sanapari Isän kaipuu sisältää monta näkökulmaa: on isän tuntemaa kaipuuta, on lasten isään kohdistuvaa kaipuuta, on isyyden kaipuuta, ja on Taivaan isään kohdistuvaa kaipuuta, ja on Hänen lapsiinsa kohdistuvaa kaipuuta. Kirja saa miettimään isyyden merkitystä ja arvoa. Se saa tuntemaan valtavaa kiitollisuutta siitä, että saa olla isä. Se on myös muistutus siitä, ettei isällä ole tärkeämpää tehtävää kuin isyys.” Tällä tavalla perusteli valintaansa Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Hänelle oli annettu tehtäväksi valita kuuden ehdolle valitun kirjan joukosta Vuoden kristillinen kirja 2016.

 

Mikael Pentikäinen piirtää kartoittaa erittäin onnistuneesti Saara Kinnusen kirjan aihepiirin. Saara Kinnunen on filosofian ja valtiotieteen maisteri, sosiaalipsykologi ja psykoterapeutti. Lukijan kannalta vähintään yhtä tärkeää on se, että hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus perheeseen ja ihmissuhteisiin liittyvien ongelmien kohtaamisesta keskellä arkea käytännön tasolla. Seurakunnassa saatu pitkä kokemus perheitten ongelmien ratkojana sekä opetus- ja puhetilaisuudet ovat antaneet hänelle mainion mahdollisuuden kohdata valtava määrä myös isyyteen liittyvien vaikeuksien kanssa kamppailevia.

 

Isän kaipuu on selkeä ja käytännöllinen kirja. Perusteellinen sisällysluettelo tekee siitä melkein hakuteoksen. Lyhyet luvut on jäsennelty muutamien lukujen kokonaisuuksiksi, joilla on omat otsikkonsa. ”Isän ja ihmisen kolme perustarvetta ja syvintä kaipausta”, ”Isän merkitys lapsen kasvulle”, ”Isän ja lapsen itsetunto”, ”Isän merkitys tytöille” jne. Alalukujen otsikot kertovat, mistä näkökulmasta aihetta kulloinkin tarkastellaan.

 

Jokaisen suuremman kokonaisuuden perässä on lista käsiteltyyn aiheeseen liittyviä kysymyksiä mietittäväksi. Niissä Saara Kinnunen kysyy, millaisia ajatuksia luettu kenties herätti? Löytyykö lukijan omasta elämästä kosketuspintaa käsiteltyihin asioihin? Miten hän muistojaan ja niihin ehkä liittyviä kipupisteitä on käsitellyt?

 

Kysymykset samoin kuin kirjassa olevat kertomukset ja henkilökuvat syventävät aiheiden käsittelyä. Samalla ne pysäyttävät lukijan miettimään lukemaansa ennen seuraavan aiheen asioihin kiirehtimistä. Kiitosta kirja saa myös erittäin onnistuneesta kannestaan.

 

Kolme viimeistä kokonaisuutta ovat: ”Isän vaikutus jumalakuvaan”, ”Jumala on Isä – Isä meidän” ja ”Kaipaava Isä”. Vaikka näiden kolmen kysymyksen käsittelyyn on käytetty vain parikymmentä sivua, niiden merkitys peilautuu koko kirjan sisältöön. Jumalasuhteen eheytyminen merkitsee usein myös ihmissuhteiden eheytymistä tai ainakin polun siihen löytymistä. 

 

 

Yhteenveto:

Menestystä ja uraa ihannoivan aikanamme isättömyydellä on monet kasvot. Huono isäsuhde tai sen puuttuminen merkitsevät usein heikkoa itsetuntoa ja henkistä huonovointisuutta. Selkeä ja käytännöllinen kirja opastaa itsensä tuntemiseen sekä isäsuhteen kivuista vapautumiseen. Samalla kirja auttaa löytämään ne valtavat voimavarat, joita hyvään isäsuhteeseen liittyy.

 

 

Teksti, selkeys   *****

Sisältö, sanoma  *****

 

Kirjan sisällysluettelo on runsas ja järjestelmällinen, mikä auttaa etsittyjen teemojen löytämistä.





(662)





© 2008 Reijo Telaranta • yhteystiedot
Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin