Tapio Puolimatka
Uskonto, tiede ja evoluutio
Uusi Tie, 648 sivua
Meillä on totuttu kunnioittamaan tiedettä ehdottomana ja luotettavana. Tapio Puolimatka murentaa tuota kuvaa osoittamalla, miten varsinkin luonnontieteen alueella tieteen ja ehdottoman totuuden nimissä esitetään myös paljon sellaista, mikä perustuu olettamuksiin ja jopa ristiriitaisiin tutkimustuloksiin.
Tiede on määritellyt tieteelliseksi vain materialistisen maailmankuvan. Kaikki muu torjutaan. Poikkeavien tulkintojen ja tutkimustulosten esittäjiä syrjitään ja heidät yritetään vaimentaa. Itsenäisen ajattelun ja epäilemisen vapautta liputtava tiede osoittautuu näin kaikkea muuta kuin vapaaksi.
Eräs kirjan monista kiinnostavista näkökulmista käsittelee sitä, miksi Jumalan olemassaolon pois sulkevaan materialistiseen maailmankuvaan on niin helppoa samastua.
Ilman Jumalaa, kuoleman jälkeistä elämää ja näkymätöntä maailmaa elävä ihminen on sisimmässään tietoisesti tai tiedostamattaan uljas sankari, joka kestää rohkeasti ja pää pystyssä kaiken elämän tyhjyyden ja tarkoituksettomuuden.
Ne muut, Jumalaan uskovat sitä vastoin ovat tämän näkemyksen mukaan ressukoita, jotka kaiken kestääkseen tarvitsevat Jumalan ja häneen liittyvät tarinat henkisiksi kainalosauvoikseen.
Näiden kahden maailmankatsomuksen ero ei perustu tietoon vaan tunteeseen, ja siksi niiden on niin vaikea kohdata toisiaan.
Kirjan lukeminen antaa valtavan määrän tietoa, rohkeita uusia näkökulmia ja vahvat perusteet arvioida uudelleen evoluutioteorian luotettavuus.
Maailmamme ja koko maailmankaikkeus on aivan liian hieno, monimutkainen ja tarkalla kädellä säädelty kokonaisuus ollakseen pelkkää sattuman satoa. Kaiken takana on pakko olla älykkään suunnitelman. Tätä suunnittelijaa ja kaiken luojaa me kristityt kutsumme kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien Jumalaksi.