Arto Antturi,
Syvistä vesistä valoon,
Rukousmietiskelyjä psalmitekstien äärellä,
Katharos
”Psalmien kirja on kokoelma muinaisen Israelin ja varhaisen juutalaisuuden parissa syntyneitä rukouksia. Sekä juutalaiset että kristityt ovat lukeneet, rukoilleet, laulaneet, selittäneet psalmeja alusta alkaen. Evankelista Matteus kertoo, että kiusaajan koetellessa Jeesusta tämä vastasi psalmien sanoilla (Matt.4:1-11). Heprealaiskirjeen kirjoittaja sitoo opetuksensa Jeesuksesta Jumalan Poikana psalmilainausten verkostoon (luvut Hepr.1-2 sisältävät yksitoista psalmisitaattia). Uuden testamentin kirjoittajat viittaavat heprealaisen Raamatun kirjoista profeetta Jesajan ohella kaikkein eniten juuri Psalmeihin.”
Näin alkaa Arto Antturin kirja ”Syvistä vesistä valoon, Rukousmietiskelyä psalmitekstien äärellä”. Kirja vie lukijansa kirkkovuoden toisen puoliskon eli ajallisesti helluntaista tuomiosunnuntaihin sijoittuvien psalmitekstien pariin. Kuvatessaan psalmien kauneutta ja syvällisyyttä Arto Antturi herkistyy itsekin suorastaan runolliseksi. Hän mm. toteaa, miten psalmien rukoilija huomaa olevansa instrumentti, jota Pyhä Henki soittaa.
Kirjan rakenne on hyvä. Vaikka kieli on runollista, se on myös selkeää. Jokaisen luvun alussa on kyseinen psalmi sellaisenaan. Sitä seuraa selitys, jossa sukelletaan ajoittain syvälle juutalaisuuden historiaan tai saatetaan jopa ottaa mukaan Eino Leinon runojen tunnelmat. Selityksen perässä on aina lyhyt rukous, jonka jälkeen on usein vielä lyhyt Uuden testamentin kautta teemaa avaava teksti. Ja jos jotain jää kirjan varsinaisten tekstien äärellä vielä epäselväksi, niin vastauksia voi hakea kirjan lopussa olevasta ”Selityksiä” osuudesta.
Hylätessään luostarilaitoksen uskonpuhdistus kuin huomaamattaan vieroitti ihmisiä psalmeista. Toivottavasti kirja ”Syvistä vesistä valoon” saa yhä useammat meistä syventymään psalmeihin ja ammentamaan niistä voimaa ja virvoitusta matkalle.
Kirjassaan Arto Antturi ei puhu niinkään psalmien lukemisesta vaan paremminkin psalmien rukoilemisesta ja laulamisesta. Lukijalle käy hyvin nopeasti selväksi eräs tärkeä asia: Arto Antturi tuntuu olevan syvästi rakastunut, paitsi vaimoonsa Tiinaan, myös psalmeihin.
Kirjan johdannon lopussa viittaat jatko-osaan, jossa tulisivat olemaan psalmitekstit tuomiosunnuntaista helluntaihin. Jäämme innolla odottamaan tuota kirjaa!
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Lois Rock,
Ensimmäinen iltasatukirjani,
Lasten Keskus
Lois Rock on tehnyt suurikokoisen ja värikkään kirjan ”Ensimmäinen iltasatu-kirjani”. Kirjan takakannessa luvataan ”Kymmenen satua ja rukousta lasten iltapuuhiin”.
Takakannen teksti on varsin vaatimattomasti muotoiltu. Siinä olisi voitu hyvin perustein luvata paljon enemmän. Kirja on hauskasti toteutettu, värikkäästi kuvitettu ja kaikkien kymmenen iltasadun taustalta löytyvät tutut Raamatun kertomukset lasten maailmaan ja leikkeihin sovellettuina. Jokaisen kertomuksen perässä on lapsen kanssa luettavaksi lyhyt iltarukous. Lähes hupaisana pikku lisänä kirjan lopussa on lapsille tarkoitettu sanakirja ”Unisanoja”. Siinä mm. kerrotaan, että ”huopa on pehmoinen peitto, joka lämmittää sinua vuoteessa” ja ”suukko on tapa sanoa, että tykkää toisesta” tai, että ”uni on tarina, jonka keksit kun nukut”.
”Ensimmäinen iltasatu-kirjani” on raikas ja onnistunut kirja, jota on helppoa suositella lasten ja heidän vanhempiensa iltahetkiin.
David Bordon ja Rick Killian,
Paavalin rukoukset,
Uskon Sanan Kustannus
Apostoli Paavali oli rukouksen mies, jopa enemmän kuin muut apostolit. Hänen oli tukeuduttava rukoukseen, sillä hän ei ollut vaeltanut Jeesuksen kanssa kuten opetuslapset. Hän ei ollut voinut todistaa Jeesuksen ihmetekoja eikä kuunnella hänen opetuksiaan. Niinpä Paavalille rukous oli ainoa tapa oppia tuntemaan Jeesus henkilökohtaisesti.
Tästä lähtökohdasta David Bordon ja Rick Killian ovat kirjoittaneet kirjan ”Paavalin rukoukset”. Kirjan ensimmäisen osan muodostavat Paavalin opetukset rukouksesta. Jos tästä runsaasta materiaalista yrittäisi poimia esille yhden hyvin keskeisen opetuksen, niin se on kiitos. Lähes kaikkiin Paavalin rukouksiin liittyy kiittäminen.
Kirjan toiseen osaan on koottu yli kaksikymmentä Paavalin rukousta siten, että kirjan lukija voi rukoilla ne omakohtaisina rukouksinaan.
Kirjan kolmannessa osassa käydään läpi Paavalin elämä ja palvelutehtävää. Teos päättyy liitteisiin joissa Paavalin rukoukset on taulukoitu eri tavoin.
”Paavalin rukoukset” on oivallinen kirja niille, jotka haluavat oppia pakanain apostoliksi kutsutulta Paavalilta, miten rukous tekee mahdottoman mahdolliseksi ja näkymättömän näkyväksi.
Raimo Mäkelä,
Terve mieli – terve usko,
Perussanoma
Useat tutkimukset tuntuvat todistelevan, että raitis ja tasapainoinen kristillinen usko on ihmiselle hyväksi muutoinkin kuin vain iäisyysnäkökulmasta. Usko tukee mielenterveyttä, torjuu masennusta ja lisää ihmisen onnellisuutta. Näin väittävät tutkimukset.
Aina asian laita ei kuitenkaan ole näin hyvin. Sairas usko voi sairastuttaa muutoin terveen ihmisen. Tai sairas ihminen voi tavallaan sairastuttaa myös uskonsa ja käsityksensä siitä. Pahimmassa tapauksessa tällaisesta sairaudesta voi jopa kehittyä tarttuva tauti, joka voi sairastuttaa myös läheisiä ihmisiä tai jopa koko yhteisön.
Raimo Mäkelä on kirjoittanut mm. kahdeksanteen painokseen ennättäneen kirjan ”Naamiona terve mieli”. Hän vieraili ohjelmassamme huhtikuun loppupuolella. Silloin esillä oli hänen saman aihepiirin kirjansa ”Murtunutta hän ei muserra”. Uudessa kirjassaan ”Terve mieli – terve usko” Raimo Mäkelä lähtee jälleen rohkeasti pohtimaan vaikeita, arkoja ja kipeitä asioita.
Raimo Mäkelä on tunnettu julistaja, opettaja ja kirjoittaja, jonka raamatullis-terapeuttinen sielunhoito yhdistää Raamatun ja terapian näkökulmat onnistuneella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Myös tässä uudessa kirjassaan hän liikkuu sekä uskon että psykologian alueilla. Hän käy läpi sairasta ja tervettä uskoa sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta mielenkiintoisella ja vakuuttavalla tavalla.