Viikon vieraana on 8.6. ja lomakauden uusintojen jälkeen 10.8. Hanna Ekola mukanaan kirjansa Arjen aurinkoa. Ohjelman muut kirjat: Pirkko Lehtiö, Seniorin rukouskirja, Nunna Kristoduli, Rukouksen virta, Michael Howard
Voittava rukous ja Philip Yancey, Vaikuttaako rukous?
Hanna Ekola ja Juha Salonen,
Arjen aurinkoa,
Kustannus Arkki, 80 sivua
Hanna Ekolan kirjoittama ja Juha Salosen luontoaiheisin valokuvin kuvitettu kirja ”Arjen aurinko” haluaa sanoa meille, että kirkkain aurinko löytyy arjesta itsestään, sen pienistä iloista ja oivalluksista. Juhlahetkiä toki tarvitaan, mutta suurin osa elämästämme on väistämättä arkea.
Se, onko arkemme harmaata vai täynnä pieniä iloja, on varsin pitkälle meidän valittavissamme. Jos katseemme tähyää koko ajan tulossa oleviin juhlahetkiin, meiltä jää näkemättä, kuulematta, haistamatta ja oivaltamatta paljon sellaista, joka rakentaa elämästä tasapainoista ja täyteläistä. Sellaista, joka saa arjen auringon paistamaan pilvisenäkin päivänä.
Hanna Ekolan runomuotoinen teksti on herkkää ja arjen pieniin asioihin uusia näkökulmia avaavaa. Monet lyhyistä mietelmistä kohoavat aforismeiksi, jotka pysäyttävät ja koskettavat syvältä. Hanna Ekolan miehen Juha ”Lido” Salosen luontokuvat poimivat lukijan silmien eteen vuoroin pieniä yksityiskohtia, herkkiä lähikuvia ja levollisia maisemia. Kaikesta näkee, että kirjan tekijät todella rakastavat luontoa ja arjen aurinkoa.
Hanna Ekolan omat sivut:
Iltalehden haastattelu keikkailevasta perheestä:
OHJELMAN MUUT KIRJAT
Pirkko Lehtiö
Seniorin rukouskirja
Kirjapaja, 173 sivua
Pirkko Lehtiön ”Seniorin rukouskirja” ssopii hyvin esiteltäväksi kirjan ”Arjen aurinkoa” jälkeen. ”Seniorin rukouskirjan” runomuotoiset rukoukset kantavat elämän vanhenemiseen liittyviä asioita arkisen lämpimällä tavalla Jumalan eteen. Kirjan luvut ”Olen jättänyt työni”, ”Nyt minulla on aikaa”, ”Muutosten keskellä”, ”Huone täynnä rukousta” ja ”Sinä kutsut seuraasi” auttavat lukijaa löytämään juuri omiin elämän tilanteisiinsa sopivia rukouksia,
”Seniorin rukouskirja” on vanhan, viisaan naisen armollista tekstiä. Teologian tohtori Pirkko Lehtiö on julkaissut useita kirjoja. Hän on työskennellyt pitkään seurakunnissa, Helsingin hiippakunnan pääsihteerinä, lähetystyössä Hongkongissa sekä retriitinohjaajana ja kouluttajana. Kaikki tuo laaja osaaminen ja kokemus tiivistyy tässä kirjassa nöyräksi ja lempeäksi lähimmäisen rinnalla kulkemiseksi.
Nunna Kristoduli
Rukouksen virta
Minerva, 183 sivua
Myös seuraava rukousta käsittelevä kirja on syntynyt naisen kynästä. Nunna Kristodulin ”Rukouksen virta” perehdyttää lukijan vuosisatoja vanhaan ortodoksiseen rukousperinteeseen ammentaen sieltä matkaeväitä tämän päivän ihmisille. Nunna Kristoduli rohkaisee meitä omaksumaan rukouksen osaksi jokapäiväistä elämäämme ja arkeamme.
”Rukouksen virta” on hyvin viisas, syvällinen ja sitoutunut opas rukouksen maailmaan. Vaikka meidän aikamme palvoo tehokkuutta ja tavoittelee pikavoittoja, niin rukouksessa on pohjimmiltaan kyse jostain aivan muusta. Rukous tai sen puute muovaa jokaista kristittyä. Rukous on suhteeseen antautumista, jatkuvaa kasvua kohti Jumalaa ja elämän mittainen matka oman minän kahleista armon ja rakkauden vapauteen. Se, joka tavoittelee rukouksessa pikavoittoja, jää ilman kestävän rukouksen syvällisiä aarteita.
”Rukouksen virta” on terveellistä luettavaa meille kaikille kirkkokuntaan tai seurakuntaan katsomatta. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi.
Michael Howard
Voittava rukous
KKJMK, 283 sivua
Kolmas rukousaiheinen kirja on Michael Howardin ”Voittava rukous, Käytännön kokemuksia esirukoustyöstä”. Kirja on ennättänyt Suomessa jo neljänteen painokseen, mikä kertoo paljon sen herättämästä kiinnostuksesta. Oma osansa painosmääriin on tietysti ollut myös Michael Howardin maahamme tekemillä vierailuilla puhetilaisuuksineen.
Kirjaa ”Voittava rukous” ei voi sanoa hartauskirjaksi tai teologiseksi tutkiskeluksi rukouksesta. Se ei liioin ammenna ”Rukouksen virran” lailla kirkkojen vuosisataisista aarrekammioista. ”Voittava” rukous on väkevä, ravisteleva ja meitä länsimaiden sisäsiisteiksi ja tahdikkaiksi koulittuja kristittyjä rukoustaisteluun haastava kirja. Samalla se on Michael Howardin palavasti kirjoitettu henkilökohtainen todistus rukouksen voimasta:
Jumala on. Jumala toimii. Pyhä Henki haluaa varustaa seurakunnan armolahjoillaan. Ihmeet ja merkit vahvistavat julistetun sanan. Eikä niin tapahdu vain Apostolien tekojen kertomuksissa. Kaikki se voi olla totta myös tänään, jos me vain kokosydämisesti Jeesuksen veren turvin antaudumme Jumalan käyttöön ja Hengen johdatettaviksi.
Yhtä lämpimästi kuin hetki sitten suosittelin Nunna Kristodulin kirjaa ”Rukouksen virta” suosittelen myös tätä rukouskirjallisuuden toista äärilaitaa edustavaa ”Voittavaa rukousta”. Kummankin lukeminen tekee hyvää sekä hengelliselle kasvullemme että rukouselämällemme!
Philip Yancey
Vaikuttaako rukous?
Aikamedia, 408 sivua
Neljäs rukouksen olemusta ja mahdollisuuksia pohtiva kirja on Philip Yanceyn ”Vaikuttaako rukous?” Jos luonnehtisin tätä kirjaa käyttäen virstanpylväinä kolmea edellä esittelemääni kirjaa, niin Philip Yancey sijoittuisi noiden kolmen muun kirjan muodostaman kolmion keskelle. Se ei ole rukouksia sisältävä kirja, ei kirkkojen perinteestä ammentava opas eikä liioin voimakkaaseen rukoustaisteluun kannustava puheenvuoro.
”Vaikuttaako rukous?” on toimittajan otteella kirjoitettu ja runsaaseen lähdemateriaaliin nojautuva pohdinta rukouksen vaikutuksesta jumalasuhteeseemme ja omaan itseemme. Philip Yancey ei epäile rukouksen mahdollisuuksia eikä voimaa, mutta suhtautuu silti varsin kriittisesti kevyesti annettuihin lupauksiin rukouksella paranemisesta ja katteettoman toivon herättämisestä vakavasti sairaille tai heidän omaisilleen.
Kirjan kenties puhuttelevinta antia ovat hyvin laaditut kuvaukset eri puolilla maailmaa koetuista rukoustilanteista sekä kirjailijan haastattelemien ihmisten omakohtaiset kokemukset. Vaikka kaikki eivät parane, vaikka vastausta rukoukseen ei tunnu kuuluvan, niin Jumala on olemassa ja kuulee jopa kaikkein avuttomimmatkin rukouksemme.