Hanna Ranssi-Matikainen (toim.)
Paremman avioliiton rakkauspankki
Helsingin NMKY ja Päivä, 374 sivua
Tuskinpa mikään muu asia ajassamme on joutunut yhtä kovien paineiden ja hyökkäysten kohteeksi kuin perhe. Kun työelämässä vaaditaan yhä suurempaa tehokkuutta, perheelle jää entistä vähemmän aikaa ja voimia.
Myös perheen perustana oleva avioliitto, miehen ja naisen tasapainoinen suhde, on jatkuvien hyökkäysten kohteena. Niinpä ei ole ihme, että avioliiton hoitamisesta on vuosikymmenten aikana kirjoitettu paljon kirjoja. Niiden joukossa on monia erinomaisia oppaita parisuhteen karikoista selviytymiseen.
Teologian maisteri Hanna Ranssi-Matikaisen toimittama ”Paremman avioliiton rakkauspankki” on mainio ja raikas lisä tähän joukkoon. Itse asiassa tohtisin jopa väittää, että tämä kirja on eräs ehdottomasti parhaista ja käytännöllisimmistä teoksista, mitä tästä haastavasta aihepiiristä on saatavana.
Kirja perustuu Helsingin Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen 35 vuoden aikana järjestämiltä avioliittoleireiltä saatuihin kokemuksiin. Aineiston pohjana on siis valtava määrä kokemusta nimenomaan suomalaisten perheiden onnesta, ongelmista ja erilaisten tilanteiden ratkomisista. Kirjan toteuttamisessa mukana ollut iso joukko siis edustaa näissä asioissa laajaa ja monipuolista kokemusta.
Paitsi asiantuntevuudestaan kirja saa kiitosta rakenteestaan, jäsentelystään ja ulkoasustaan. Kirja on mainio apuväline oman avioliittonsa tilaa pohtivalle, tietopankki alan ihmisille ja kurssikirja avioliittotapahtumiin. Tiivistelmät, laatikoinnit, tapauskertomukset elävästä elämästä ja harjoitustehtävät tuovat konkreettisuutta. Käytännön ohjeiden listat ja kirjallisuusluettelot on toteutettu huolella ja selkeästi. Kun kaiken pohjana vielä ovat usko ja selkeä raamatullisuus, tulos on kerrassaan erinomainen.
Kirsti Ijäs
Arvot asuvat kotona
Kirjapaja, 142 sivua
Kirsti Ijäs on kirjoittanut kirjan, jolla on naseva ja paljon kertova nimi: ”Arvot asuvat kotona”. Koko elämämme ja arvomaailmamme rakentuvat sille perustalle, jonka meille ovat antaneet lapsuuden ajan kotimme ja perheemme.
Kirsti Ijäs on toiminut yli kaksi vuosikymmentä perheneuvottelukeskuksen johtajana ja perheterapiatyön ohjaajana. Niinpä hänellä on laaja ja hyvin käytännönläheinen tuntuma suomalaisten perheiden elämään ja ongelmiin. Tällä asiantuntemuksella kirjoittamassaan kirjassa hän käy läpi perheen tilanteen, perhearvojen merkityksen, kasvattamisen kipupisteet, työn ja perheen ristiriitatilanteet sekä taloudellisten seikkojen vaikutuksen perheen tilanteisiin. Kaiken tämän ja paljon muuta Kirsti Ijäs käsittelee kristillisen kasvatuksen lähtökohdista kannustavalla ja rohkaisevalla tavalla.
Meidän aikamme valtavasti paisunut tietotekniikka tuo monesta tuutista koteihin ja lasten ulottuville kirjavan valikoiman erilaisia ja myös hyvin arveluttavia arvoja. Tähän tilanteeseen Kirsti Ijäksen kirja on tärkeä ja sydämellä kirjoitettu viisas puheenvuoro, josta kasvatuskysymyksistä kiinnostuneet – tai huolestuneet – vanhemmat saavat paljon tietoa ja tukea.
Pekka Lindqvist
Synti
Perussanoma, 170 sivua
Uusi kirjasarja ”Tätä on kristinusko” pyrkii kertomaan, millaista kristinusko oli kaikkein varhaisimmassa vaiheessaan. Silloin, kun ei vielä ollut kristillistä kirkkoa, ei paavia eikä Lutheria.
Kirjoissa kurkotetaan jopa vielä kauemmaksi, juutalaisuuden ja Vanhan testamentin kautta alkukielien sanojen merkityksistä ammentaen aina käsiteiden perimmäisiin merkityksiin saakka. Tämä kaikki tehdään samaan aikaan tieteen keinoin ja kristinuskon lähtökohdista.
Sarjan ensimmäisen teoksen ”Synti” on kirjoittanut juutalaisuuden ja Vanhan testamentin asiantuntijan tohtori Pekka Lindqvist.
Synnin käsite ja siitä saarnaaminen ovat – tai ainakin niiden pitäisi olla - yhä mukana kristinuskon keskiössä. Synti lyö uupumatta kiilaa ihmisen ja Jumalan välille, rikkoo ihmissuhteita ja tuhoaa elämää. Ilman syntiä ei tarvita armoa. Missä synti on tullut suureksi, siellä armo on tullut ylenpalttiseksi.
Kirjassa tarkastellaan syntiä aivan alusta eli maailman luomisesta ja syntiinlankeemuksesta alkaen. Samalla tarkastellaan sen ilmaisemiseen Raamatun kirjoissa käytettyjä sanoja. Vähemmän rakkaallakin lapsella on monia nimiä. Vanhasta testamentista vaelletaan juutalaisuuden kautta Uuden testamentin aikaan ja synnin osalta vaikeasti selitettäviin Raamatun kohtiin.
Kirja ”Synti” ei ole aiheensa takia kevyttä eikä tieteellisestä otteestaan johtuen kaikin osin helppoakaan luettavaa. Aikana, jona synnistä saarnataan kovin säästeliäästi, kirjalla on varmasti tärkeä sanomansa annettavanaan yhtä hyvin Sanan julistajille kuin kuulijoillekin.
Billy Graham
Tänään on toivoa
Kuva ja Sana, 399 sivua
Billy Grahamin vuonna 2002 ilmestynyt kirja on nyt julkaistu suomeksi nimellä ”Tänään on toivoa, Viisauden ja uskon sanoja”. Sivukooltaan pienessä mutta sitäkin paksummassa kirjassa on teksti vuoden jokaiselle päivälle.
Matkaa tehdään otsikoinnin, lyhyiden raamatunjakeiden ja niistä nousevien selitysten myötä. Tekstissä on evankelistan lämmin ote. Opetuksia elävöitetään usein pienillä kertomuksilla, Kokonaisuus jättää aina kyseisen päivän matkalle monenlaista pohdittavaa. Kirjan lopussa on vielä erillinen luku ”Askeleet rauhaan Jumalan kanssa”. Siinä Billy Graham opastaa lukijaa kädestä pitäen ja askel askeleelta löytämään Jeesuksen omaksi Vapahtajakseen ja astumaan uuteen turvalliseen suhteeseen kaikkivaltiaan Jumalan, taivaallisen Isämme kanssa.
Koko kirjaa kuvaa hyvin takakanteen valittu teksti: ”Kun taivaasi sallitaan menevän pilveen, Jumalalla on silti mielessänsä pelkkää hyvää. Hengen sateet edellyttävät pilvistä taivasta.”