Kirja ohjelman vieraana on lauantaina 1.1.2011 klo 19.00 Juha Marin mukanaan kirjansa Kun kukaan ei uskonut. Ohjelman muut kirjat ovat Eero Pokela, Parin puusepän pojat, Efraim Männistö ja Nasaretin mies, Lisa Bevere, Naisena olemisen voima, Kuinka voit löytää sen? ja Taizen veli John, Lähteellä. Ohjelma uusitaan seuraavalla viikolla perjantaina sekä myös lauantaina 15.1.2011 klo 19.00 vastaavin viikkouusinnoin.
Juha Marin
Kun kukaan ei uskonut
Aikamedia, 189 sivua
Kun me luemme uskon sankareista, ajattelemme melkeinpä automaattisesti, että hyvähän heidän oli, kun saivat olla väkevästi Jumalan erityiskäytössä. Jos kuitenkin tukimme tarkemmin heidän elämäänsä, yllätymme. Tie voittoihin on kaikkien kohdalla käynyt monenlaisten vaikeuksien kautta.
Juha Marinin esikoisteos ”Kun kukaan ei uskonut” kertoo henkilöistä, joita yhdistää yksi yhteinen asia. Kaikkien tie Jumalan käyttöön on kulkenut epäilyjen ja vaikeuksien kautta. Kaikki he ovat joutuneet kamppailemaan sekä omien pelkojensa että läheistensä epäuskon kanssa. Tästä nouseekin kirjan erikoinen nimi ”Kun kukaan ei uskonut”. Sen voisi täydentää muotoon: ”Vaikka kukaan ei uskonut, niin Jumala jaksoi uskoa ja viedä eteenpäin kohti ennalta valmistettuja tehtäviä.
Juha Mariinin kirja on tavallaan kokoelma pienoiselämänkertoja. Niissä käydään läpi Vanhan testamentin patriarkat, tunnettuja profeettoja, Jeesuksen opetuslapsia sekä uudemmilta ajoilta mm. Martti Luther, Paavo Ruotsalainen, William Booth, Dietrich Bonhoeffer ja Kathryn Kuhlman. Mukaan listalle on otettu myös Israelin kansa, jonka taival on noudattanut samaa uskon ja epäuskon vuoristorataa. Lopuksi kirjassa rakennetaan käytännön ohjeilla lukijalle siltaa oman päämäärän, kutsumuksen ja hengellisen läpimurron löytämiseksi.
Kannen varsin erikoisesta kuvasta huolimatta Juha Marinin kirja on kodikkaalla ja helpolla tavalla arkinen sekä kaikkia omista mahdollisuuksistaan epävarmoja lämpimästi rohkaiseva lukukokemus. Vaikka kukaan muu ei jaksaisi meitä rakastaa eikä meihin uskoa, niin Jumalan rakkaus ja armo kestävät kaikissa elämämme tilanteissa.
Eero Pokela
Parin puusepän pojat, Efraim Männistö ja Nasaretin mies
Päivä, 242 sivua
Luettuaan Eero Pokelan kirjan ”Parin puusepän pojat, Efraim Männistö ja Nasaretin mies” ymmärtää, miksi elämänkerrat ovat suosittuja. Kirja piirtää tavattoman elävän ja tarkan kuvan köyhistä oloista lähteneen Efraimin elämästä. Paljon sairastellut Efraim koulutovereineen, perheenjäsenineen ja harrastuksineen tulee lukijalle tutuksi kuin sukulaispoika. Huonekaluja valmistavan pienyrittäjän poika ryhtyy itsekin puusepäksi ja kohoaa vähitellen menestyvän huonekalutehtaan omistajaksi ja johtajaksi. Ahkeran ja täysin mööpeleilleen omistautuneen miehen elämään löytyvät myös vaimo ja lapset. Mullistavin löytö sisältyy kuitenkin hänen kohtaamiseensa Nasaretin puusepän pojan Jeesuksen kanssa.
”Parin puusepän pojat” on elämänkertana erittäin vetävä, kiinnostava ja puhutteleva. Efraimin lapsuus, koulunkäynti ja vauhdikkaat harrastukset saavat lukijan elämään mukana. Pohjalaisen kylän elämän ja kohtaloiden tarkkana ja elävänä kuvaajana kirja on samalla arvokas kulttuuriteko. Kolmas eikä suinkaan vähäisin juonne on kirjan kodikkaasti luonteva tapa kertoa Nasaretin puusepästä, joka kutsuu luokseen henkilöön katsomatta niin mööpelimaakarit, maakuntamiehet kuin lukijatkin.
Lisa Bevere
Naisena olemisen voima, Kuinka voit löytää sen?
KKJMK, 253 sivua
Lisa Beveren kirja ”Naisena olemisen voima” on ajankohtainen puheenvuoro. Se kertoo sukupuolten rooleista, naisen ja miehen toisiaan täydentävistä vahvuuksista sekä Jumalan naisen elämään varaamista valtavista mahdollisuuksista. Tarkoituksena ei ole, että me tämän ajan henkeä myötäillen pyrkisimme jotenkin häivyttämään sukupuolten eroja. Jumala loi meidät mieheksi ja naiseksi eikä joksikin sukupuolineutraaliksi olennoksi, joka aitoa miehisyyttään tai naisellisuuttaan peitellen yrittää sopeutua ajan henkeen ja median luomiin paineisiin.
Miehensä John Beveren tavoin Lisa Bevere kirjoittaa elävästi, runsaasti asioita havainnollistavia esimerkkejä käyttäen, pieniä tarinoita viljellen ja kautta linjan sanottavansa Raamattuun perusten. Hän osoittaa, miten Jumalan luomalla naisella on juuri feminiinisyydessään voimavaroja, joita seurakunnassa ja koko yhteiskunnassa tarvitaan. Sen sijaan, että naiset luopuisivat piirteistä, jotka erottavat heidän miehistä, naisten tulisi nähdä ne vahvuuksina.
Vasta silloin, kun mies ja nainen työskentelevät Jumalan suunnitelman mukaan yhdessä, kunnioittavat toisiaan ja rakentavat erilaisilla lahjoillaan perhettään, seurakuntaansa ja yhteisöään, syntyy todellista tulosta. Samalla molempien omaan elämään löytyy tasapaino ja ilo, jonka Eevan rinnalleen saanut Aatami sai jo paratiisissa kokea.
”Naisena olemisen voima” on innostava, rohkaiseva ja samalla hyvin käytännöllinen kaiken ikäisille naisille kirjoitettu kirja. Se sopii hyvin myös miehen käteen. Kirjan lukemalla me miehet voimme oppia ymmärtämään ainakin pienen askelen verran paremmin maailman suurinta, kiehtovinta ja lumoavinta arvoitusta nimeltä nainen.
Taizen veli John
Lähteellä
Suomen Lähetysseura, 114 sivua
Taizén veli Johanneksen kirjoittama pieni kirja ”Lähteellä” osoittaa, miten valtavan paljon uutta voidaan ammentaa jopa hyvin tutusta Raamatun kertomuksesta. Kirjan lähtökohtana on Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaaminen Sykarin kylän kaivolla. Kun Jeesus naisen hämmästykseksi pyytää tältä vettä, viriää keskustelu, jonka lukeminen Raamatusta ei montaa minuuttia vie.
Vaikka Johanneksen evankeliumin 4. luvun 42 jaetta tuntuisivat entuudestaan kovin tutulta, niiden ääreen kannattaa pysähtyä pitemmäksikin aikaa. Taitavaksi ja lempeäksi oppaaksi tälle pysähtymiselle tarjoutuu Taizé ekumeenisen ja nuorten kautta maailman suosiman yhteisön veli John.
Kirja ”Lähteellä” avaa Johanneksen evankeliumin tekstiä hyvin taizémaisella tavalla. Sanoja, lauseita ja niiden taustoja tutkitaan ikään kuin sisältä päin ja koko ajan yhdessä löytöjä miettien. Syventävillä kysymyksillä ja tarjoamalla viitteitä asiaa täydentäviin raamatunkohtiin lukijaa kutsutaan miettimään omaa suhdettaan Jumalaan.
Selittäessään raamatun tekstiä veli John tarjoaa lukijalle lainauksia Vanhasta testamentista, juutalaisesta traditiosta ja rabbien vanhoista kirjoituksista. Silti lukijalla säilyy vaikutelma yhdessä suoritettavasta löytöretkestä.