Kirja ohjelman vieraana on lauantaina 25.12.2010 klo 19.00 Lea Kranz mukanaan kirjansa Seurakunta, vapautettu morsian. Ohjelman muut kirjat ovat Tomas Bokedal, Mitä ovat apokryfikirjat? David Wilkerson, Jumalan rakastetut ja Pia Perkiö, Turvallisin mielin tänään matkaa teen. Ohjelma uusitaan seuraavalla viikolla perjantaina sekä myös lauantaina 8.1.2011 klo 19.00 vastaavin viikkouusinnoin.
Lea Karanz
Seurakunta, Vapautettu morsian
Aikamedia, 364 sivua
Olen vuosien varrella tutustunut useampiinkin kirjoihin, joissa on käsitelty Raamatun Korkeaa veisua. Vuoden 1992 raamatunkäännöksessä se on saanut nimen Laulujen laulu.
Kaikki aiemmin lukemani kirjat ovat olleet miesten kirjoittamia. Kun sain käsiini Lea Kranz’in kirjan ”Seurakunta, Vapautettu morsian” totesin välittömästi, että jo oli aikakin saada Korkeaan veisuun naisnäkökulma.
Useilla meistä miehistä on jopa omakohtaista kokemusta sulhasena olemisesta, mutta vain nainen kykenee tulkitsemaan morsiamen tunteita ja ajatuksia.
Lea Kranz tuo oivallisella tavalla Korkean veisun sanoman sekä jokaisen yksityisen kristityn että seurakunnan elämään. Sen sijaan, että selittäisi koko kertomusta puhki näkemällä kaikessa pelkkää vertauskuvallisuutta, Lea Karanz säilyttää läpi kirjan Raamatun tekstiin kunnioittavan ja nöyrän asenteen.
Korkeassa veisussa on kyse Jumalan Hengen johdatuksesta syntyneestä tekstistä, jossa mikään ei ole turhaa eikä sattumalta runoiltua. Tästä lähtökohdasta tutkien Lea Kranz löytää Korkeasta veisusta paljon sellaista viisautta, joka saattaa useimmilta jäädä tyystin piiloon. Kun tekstissä esimerkiksi luetellaan nardus, sahrami, kaneli, mausteruoko, suitsukepuu, mirha, aaloe ja balsami, niin kyse ei ole vain jostain sattumanvaraisesta listasta tuon ajan naisen kylpyhuoneen kaapissa. Jokainen aine tuo mukaan oman tärkeän sanomansa. Viesti on kokonainen vasta silloin, kun kaikki sen osat ovat löytyneet ja ne myös ymmärretään.
”Seurakunta, Vapautettu morsian” ei ole varsinainen kommentaari, mutta avaa silti Raamatun tekstiä uudella ja syvällisellä tavalla. Meille miehille Lea Kranzin kirja on samalla hyvä lisäkurssi maailman kaikkein vaikeimmin ymmärrettävän asian, Jumalan luoman iki ihanan naisen ymmärtämiseen.
Tomas Bokedal
Mitä ovat apokryfikirjat?
Uusi Tie, 121 sivua
Raamattuun kohdistuu nykyään monenlaisia paineita. Liberaaliteologian edustajat haluavat poistaa siitä yliluonnolliset asiat kuten Jeesuksen neitseestäsyntymisen ja kuolleista nousemisen sekä ylipäätään kaikki ihmeteot ja ihmisjärjen yli menevät asiat.
Onko Raamattu erehtymätöntä Jumalan sanaa vai kokoelma ihmisten kirjoittamia tarinoita? Ja mitä Raamattuun pitäisi kuulua?
Me olemme tottuneet siihen, että Raamatussa on 66 kirjaa, niiden joukossa neljä evankeliumia. Entä mitä sitten ovat Tuomaksen evankeliumi, Juudaksen evankeliumi ja Marian evankeliumi? Tai ne yli seitsemänkymmentä muuta evankeliumia, jotka menestyskirjailija Dan Brown kirjassa Da Vinci-koodi väittää joskus hyväksytyn mutta myöhemmin piilotetun?
Kun me puhumme Raamatun kaanonista, sen sisältämistä kirjoista, me puhumme uskomme perustasta. Siksi on hyvä, että markkinoille on tullut niin sanottuja apokryfikirjoja käsitteleviä kirjoja. Eräs tällainen on sarjassa Ajan ilmiöitä Raamatun valossa” ilmestynyt Tomas Bokedalin kirja ”Mitä ovat apokryfikirjat? Apokryfikirjat ja Raamatun kaanon”.
Kirja on tiivistä tekstiä ja tarjoaa runsaasti tietoa Raamatun kaanonin synnystä, syistä joiden takia mukaan on otettu se, mitä on otettu, ja miksi paljon on myös jätetty pois. Tutkijan täsmällisyydellä tehty kirja on erinomainen hakuteos ja taustatuki tilanteisiin, joissa populaarikulttuurinkin esille nostama ja mediassa paljon tilaa saanut keskustelu osuu omalla kohdalle. On hyvä, että me osaamme sanoa pitävämme kiinni Raamatun sanasta. Tärkeää on myös osata selittää, miten ja miksi Raamattu on sellainen kuin on.
David Wilkerson
Jumalan rakastetut
KKJMK, 223 sivua
David Wilkersonin kirja ”Jumalan rakastetut” on tarkoitettu rohkaisuksi vaikeuksien keskellä eläville. Jumalan lupauksista voimansa ammentava kirja on syntynyt David Wilkersonin New Yorkissa Time Square kirkossa pitämien saarnojen pohjalta. Saarnoja on lähetetty rohkaisevina kirjeinä ystäville. Nyt ne on koottu yksien kansien väliin.
David Wilkerson on profeetallinen saarnaaja, joka tarkkailee ajan merkkejä ja kehottaa kristittyjä vaikeuksien ilmaantuessa nostamaan päänsä. Kirjeissään Jumalan rakastetuille hän julistaa Jeesuksen olevan myös tilanteiden ja olosuhteiden Herra. Jumalan lupauksiin me voimme luottaa. Maailma voi olla kriisissä ja turvarakenteet horjua, mutta Jumalalla on aina tilanne hallinnassaan.
”Jumalan rakastetut” on vahva ja lukijansa lähelle tuleva kirja. Wilkerson suositteleekin, että sitä luettaisiin vain luku tai enintään kaksi päivässä. On parempi lukea kerralla pienempiä annoksia sekä käyttää aikaa myös luetun sulatteluun ja rukoilemiseen kuin ahmia kerralla suuria annoksia. Jumalan armo ja rakkaus ovat rajattomat, mutta meidän ihmisten vastaanottokyvyllä ja ymmärryksellä on rajat, jotka ovat kapeammalla kuin usein haluamme edes itse myöntää.
Pia Perkiö
Turvallisin mielin tänään matkaa teen
Minerva, 45 sivua,
”Turvallisin mielin tänään matkaa teen” vakuuttaa Pia Perkiö, jonka runot ja laulujen sanoitukset ovat tulleet suomalaisille hyvin tutuiksi. Runoilijan aiemmasta tuotannosta koottu sekä Aarne ja Taneli Laasosen luontoaiheisilla kuvitettu kirja rakentaa arjen kiireiden keskellä rauhallista keidasta, jossa väsynyt voi levähtää ja huolien vaivaama löytää uudelleen luottamuksen.
Tällaisella rohkaisevalla ja luottamuksesta kertovilla teksteillä varustetulla kirjalla on varmasti oma tärkeä paikkansa maailmassa, missä turvattomuus ja epävarmuus vievät monilta yöunet. Meille karuille suomalaisille on usein vaikeaa löytää oikeat sanat masentuneen rohkaisemiseen tai murheellisen lohduttamiseen. Tällaisen kirjan avulla voi lähimmäisensä kohdatessaan sanoittaa sen, mikä muuten jäisi kokonaan sanomatta.