Leena Kaartinen
Näkemiin Hasaramaa
Perussanoma, 175 sivua,
Tuskinpa menee päivääkään ilman jotain Afganistaniin liittyvää uutista. Ja yleensä nuo uutiset ovat ikäviä. Taistelut jatkuvat ja itsemurhapommit silpovat ihmisiä kaduilla ja toreilla.
Mutta millaista on se tavallinen kansa, joka elää noiden uutisotsikoiden takana?
Näkemiin Hasaramaa! Vuoristolääkärin viimeinen vuosi Afganistanissa antaa noihin kysymyksiin vastauksia. Kirjassa eivät ole päähenkilöinä taleban-sissit, huumekauppiaat eivätkä edes kansainväliset rauhaturvaajat. Kirja vie lukijansa lastenlääkärin työn kautta vuoristojen kätköissä oleviin kyliin ja keskelle tavallisten ihmisten elämää.
Karuissa olosuhteissa jopa pelkän taskulampun valossa tehdyt leikkaukset, ankarat olosuhteet ja sydämelliset kohtaamiset afgaaninaisten kanssa kerrotaan luontevasti, arvostavasti ja samalla ymmärtävän huumorin pilke silmäkulmassa. Kirjassa olevat valokuvasivut täydentävät omalta osaltaan kerrontaa.
Kirjan tekstistä näkee, ettei Time-lehden vuonna 2005 yhdeksi eurooppalaisista sankareista nimeämä Leena Kaartinen ole kirjoittajana asialla ensimmäistä kertaa. Hyvästi Hasaramaa onkin hänen kahdeksas kirjansa. Hänen ensimmäisensä Lääkärinä Afganistanissa ilmestyi jo vuonna 1980. Kirjojen Sairaala sissisodassa, Lastenlääkärin sotapäiväkirja ja Talebanien takana kertovat, millaisissa olosuhteissa Leena Kaartinen on lääkärin ammattia harjoittanut.
Hyvästi Hasaramaa ei tyydy vain kertomaan sodan vaikutuksesta ihmisten elämään ja lääkärin työskentelystä uskomattoman vaikeissa ja puutteellisissa oloissa. Kaikessa on mukana vahva uskon näkökulma. Niinpä lukijalle ei jää epäselväksi, kenen palveluksessa Leena Kaartinen on matkaan lähtenyt ja työvuotensa uurastanut.
OHJELMAN MUUT KIRJAT
R. Edward Miller
Sinun Jumalasi hallitsee
Out of Africa, 216 sivua
Ihmisjoukot ovat matkalla iankaikkiseen kadotukseen. Maailmasta on katoamassa kaikki vähäinenkin kauneus ja hyvyys. Luonto raivoaa ja kouristelee katastrofeissaan. Seurakunnat ovat kuihtuneet penkkeihin vailla vastausta maailmalle, joka nääntyy, kun se ei tunne Jumalaa. Missä on Jumala?
Näin synkin värein maalataan maailmamme tilanne kirjan Sinun Jumalasi hallitsee takakannessa. Kannen synkkä musta väri tuntuu suorastaan alleviivaavan näitä maailmanlopun tunnelmia.
Mikä kirja R. Edward Millerin Sinun Jumalasi hallitsee pohjimmaltaan oikein on?
Lähetystyöntekijänä Argentiinassa 1950-luvulla toiminut Miller päätti sanoa asiat, niin kuin ne ovat. Samalla hän harppasi rohkeasti uskonnollisuuden perinteen ulkopuolelle. Samalla hän halusi sitoutua tiukasti Raamattuun Jumalan sanana ja Jeesukseen ainoana tienä pelastukseen. Tuloksena oli yli koko Argentiinan pyyhkäissyt herätys.
Ennen varsinaisia lukuja kirjassa on alkusanat, esipuhe ja johdanto. Jo esipuheeseen sisältyvä lista siitä, mitä Jumala haluaa tehdä omassa seurakunnassaan, on puhutteleva. Jumala ei odota meiltä yksityiskohtaisia kausi- ja vuosiohjelmia tai alati uusia työmuotoja vaan kuuliaisuutta, parannuksen tekoa ja antautumista hänen käyttöönsä sekä Pyhän Hengen ohjaukseen.
Sinun Jumalasi hallitsee on väkevä ja haastava kirja, joka ravistelee siekailematta kulttuuriksi laimennettua uskonnollisuutta. Suosittelenkin tätä kirjaa kaikille niille, jotka sanovat kaipaavansa herätystä tai ovat mukana jossain evankeliointia suunnittelevassa ryhmässä. Jos ja kun herätys tulee, se ei välttämättä tule kausisuunnitelmien ja budjettien määrittämällä tavalla, neuvostojen ohjaamana, lomakkeille kirjattuna ja organisaation laatikoitten välisiä viivoja pitkin hillitysti etenevänä.
Merja Pitkänen (toim.)
Rakas rukous,
Päivä Osakeyhtiö, 95 sivua
Rukous on hengellisen elämämme verenkiertoa. Ei siis ole kyse minuuteista ja tunneista vaan yhteydestä. Tuo viisas oivallus on Merja Pitkänen kokoamasta ja toimittamasta pienestä kirjasta Rakas rukous. Onnistuneella tavalla vanhanaikaisen näköinen kirja, kertoo rukouksesta, opettaa rukoilemaan ja myös sisältää runsaasti rukouksia.
Kirjassa on runsaasti sitaatteja, tunnettujen henkilöiden rukouksia ja aiheeseen liittyviä raamatunkohtia. Kaiken tämän Merja Pitkänen on sitonut omilla teksteillään onnistuneesti yhteen. Käsitellyiksi tulevat viralliset rukouspäivät, erilaiset rukousasennot ja maailmanlaajuinen rukoileva seurakunta. Kirjassa on myös avointa tilaa, omia osittain tyhjiä sivuja lukijan pohdinnoille, esirukouslistoille ja rukouspäiväkirjalle.
Kirja Rakas rukous on omalta osaltaan tukemassa Suomen kristittyjen yhteistä rukouksen teemavuotta sekä sen näyttävintä tapahtumaa, Turku-hallissa 17. ja 18. marraskuuta järjestettävää valtakunnallista Kristus-päivää. Tuota huipennusta odotellessamme me voimme liittyä kampanjaan mm. rukoilemalla joka päivä kello 12 Suomen, seurakuntien, evankelioimisen sekä muiden Pyhän Hengen sydämellemme laskemien asioiden puolesta.
Mary Joslin
Kultainen rukouskirja
Kirjapaja, 95 sivua
Myös seuraava kirjamme on rukouksesta. Mary Joslinin toimittama ja osin myös kirjoittama Kultainen rukouskirja on lapsille näyttävä ja värikäs opas rukouksen maailmaan. Angelo Rutan kuvitus on rauhallisen yksinkertaista ja silti runsaasti kiinnostavia yksityiskohtia tarjoavaa. Kirjan tunnelmassa on samanlaista kodikasta levollisuutta kuin monissa vanhoissa aapisissa.
Kultaisen rukouskirjan rukoukset ovat eri henkilöiden kirjoittamia. Mukana on myös rukouksia Raamatusta. Rukoukset on ryhmitelty erilaisia elämäntilanteita varten. Tällaisten kokonaisuuksien niminä ovat Suuri ja ihmeellinen maailma, Sato ja koti, Kun tulee pimeää, Taivaan valo Kuljen valossa ja Taivaan koti. Lopussa on vielä laaja ja perusteellinen rukousten ensimmäisten sanojen pohjalta rakennettu hakemisto.
Aivan perheen pienimmille Kultainen rukouskirja sopii vain aikuisen lukemana. Kouluikään ehtineille kirjan onnistunut kuvien ja rukousten maailma avautuu jo aivan toisella tavalla.