Maija Nyman,
Salongissa,
Kustannus Arkki
Maija Nymanin kirja ”Salongissa, Tarinoita elämän kellarista aarteiden ullakolle” on yllättävää luettavaa. Kirjaa avatessaan lukija saattaa ensin kysellä hämmentyneenä, onko jonkun huoneen remontoimisessa omaksi salongiksi aineksia kokonaiseen kirjaan? Näinhän aina tehdään, kun lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa. Huoneiden käyttötarkoitukset muuttuvat ja remonttiakin on tehtävä.
Nopeasti lukijalle alkaa valjeta, ettei tässä olekaan kyseessä vain pitkäaikaisen haaveen toteuttaminen tai mikä tahansa remontti. Tila ja siihen hankittavat esineet tempaavat mukaan seikkailuun, missä sieltä täältä kerätyt tavarat saavat julistajan ja sanansaattajan rooleja. Ne alkavat heijastaa katsojaansa ja kertoa tämän syvimmistä ja herkimmistä ajatuksista tarkemmin kuin kirkkainkaan peili.
Maijan Salongissa ei ole kiirettä, siellä ei ahdistuta eikä ahdistella. Kaikki tapahtuu levosta käsin, uudella tavalla esineitä ja omaa elämänkaarta katsoen. Vanhojen rakkaitten esineitten tarinat haastavat myös salongissa vierailevat käymään läpi prosesseja, jotka vievät elämää eteenpäin ja auttavat tuntemaan oman nutun sisällä sykkiviä pelkoja, iloja ja toiveita.
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Evelyn Christenson,
Joka lapsen rukouskirja,
Päivä Osakeyhtiö
Marjan Sevón ja Marja Vilkniemi ovat toimittaneet ja kuvittaneet suomalaisen version Evelyn Christensenin pienestä rukouskirjasta. Tuloksena on ollut pienikokoinen ”Joka lapsen rukouskirja”.
Postikortin kokoinen kirja on mielenkiintoinen tuttavuus. Siinä on väritystehtäviä, sanaristikoita, pisteitä yhdistämällä löytyviä kuvia, sokkeloita ja muuta vastaavaa lapsen rukouksen ympärille punottua ajanvietettä. Lyhyet rukoukset, raamatuntekstit ja rukouksesta kertovat tarinat vuorottelevat erilaisten tehtävien kanssa. ”Joka lapsen rukouskirja” on hyvä kumppani lapselle vaikkapa kirkonpenkkiin tai kyläreissuille. Kirjan lopussa on muutamia käytännön vinkkejä aikuisille siitä, miten rukouksesta lapsen kanssa voi kasvaa koko perhettä yhdistävä ja vahvistava asia.
Aulikki Mäkinen,
Lattiakuvat,
Lasten Keskus
Aulikki Mäkisen kirja ”Lattiakuvat” on ulkoiselta olemukseltaan totinen kuin perinteinen oppikirja. Jo kannen valkoinen pohja, täsmällisiin ruutuihin ja riveihin sijoitetut kuvat sekä asiallistakin asiallisempi kirjasinten valinta suorastaan huutavat kyseessä olevan vakavasti otettavan ja ammattilaisille tarkoitetun oppikirjan.
Myös kirjan johdanto-osa noudattelee samaa tyyliä. Kielenkäyttö on ammattimaisen täsmällistä ja totista. Kun takakannen teksti vielä puhuu ”kattavasta opaskirjasta uskonnonpedagogiseen menetelmään”, niin tavallinen kirjakaupan myyntipöydän silmäilijä jatkaa helposti kirjaan tarttumatta matkaa.
Olisi kannattanut pysähtyä ja tutustua kirjaan hieman perusteellisemmin. Vauhtiin eli varsinaiseen asiaan päästyään kirja tarjoaa riemastuttavan valikoiman keinoja elävöittää Raamatun kertomuksia, ilmaista pienessä ryhmässä omia tunteita ja päästää oma luovuutensa valloilleen. Yksinkertaisin välinein ja helposti hankittavin tarvikkein kokoontumisesta tulee löytöretki, seikkailu ja sukellus omaan sisimpään. Päiväkodeille, pyhäkouluille ja ala-asteen ensimmäisille luokille tarkoitettu kirja pystyy tarjoamaan vahvoja kokemuksia myös paljon varttuneemmille aina ikäihmisiä myöten. Kirja saattaisi jopa olla mainiota materiaalia moniin vanhusten hoiva-. ja hoitolaitoksiin. Kannattaa tutustua ja kokeilla!
Stefan Gustavsson,
Mihin uskomme perustuu,
Uusi Tie
Onko maailmamme sattuman tulosta, Darwinin esittämän kehitysopin seurausta, vai onko kaikella olevaisella olemassa Luojansa? Onko Jumala olemassa? Onko Jeesus historiallinen henkilö? Miksi kristinusko olisi muita parempi uskonto?
Tuskinpa meissä kristityissä on ainuttakaan, joka ei olisi törmännyt tuon kaltaisiin kysymyksiin. Usein kysymys on myös ladattu täyteen epäilyä tai suoranaista vastaväitettä: kuinka kukaan itseään älykkäänä pitävä voisi uskoa vanoihin taruihin ja ihmisten sepittämiin uskonnollisiin rakenteisiin!
Ruotsin Credo-Akatemian johtaja Stefan Gustavsson on kirjoittanut vastaukseksi tuollaisiin kysymyksiin erittäin mielenkiintoisen ja tärkeän kirjan ”Mihin uskomme perustuu?”. Eikä hän ainoastaan anna päteviä ja hyvin perusteltuja vastauksia. Hän tekee jotain, mikä ei tunnu olevan kirkon piirissä nykyään kovinkaan yleistä, hän puolustaa kristinuskoa kumoten vastaväitteitä ja kertoen, mihin uskomme perustuu.
Suosittelen kirjaa ”Mihin uskomme perustuu?” kaikille ajattelijoille, etsijöille ja epäilijöille. Kirja on tärkeä teos tietysti myös jokaiselle kristityksi tunnustautuvalle, joka joutuu vastailemaan ateistien, agnostikkojen, filosofien, valistuksen ajan mukaansa tempaamien ja muiden uskontojen edustajien kysymyksiin. Juuri tällaista kirjaa on jo pitkään kaivattu tähän kaiken suhteellistavaan ja toinen toistaan kummallisempia uskomuksia vilisevään aikaamme.