Mailis Janatuinen
Ja Herra otti, Jobin kirjan selitys
Perussanoma, 144 sivua
Vaikeimpia kysymyksiä kohdata ja myös vastata on niin sanottu teodikea-ongelma: miksi kaikkivaltias Jumala sallii kärsimyksen? Eikö Jumala olekaan kaikkivaltias? Tai eikö hän kenties olekaan rakastava Isä? Vai onko hän kenties vain välinpitämätön?
Raamatun kirjoista tätä asiaa pohditaan nimenomaan Jobin kirjassa, jonka parissa Mailis Janatuinen vietti kymmenen vuotta. Kymmenen vuoden painin tuloksena syntyi kirja Ja Herra otti Jobin kirjan selitys. Siinä kerrotaan, että synkkyyden keskelle loistava Jumalan sanan valo kykenee muuttamaan jopa pimeänkin surun niin sanotuksi kirkastetuksi suruksi.
Mailis Janatuisen kirjassa on kymmenen lukua. Jokainen luku tarjoaa samalla aineiston yhdelle sururyhmän, raamattupiirin tai keskustelupiirin kokoontumiselle. Kirjan lopussa on jokaista kertaa varten myös joukko kysymyksiä pohdittaviksi.
Vaikka kirja Ja Herra otti on rakenteeltaan kelpo aineisto pienryhmille, niin samalla kirja on hyvin henkilökohtainen ja sielunhoidollinen kumppani surun keskelle joutuneelle tai surevaa kohtaavalle. Tekstissä on omien kokemusten tuomaa elämänviisautta ja ymmärrystä. Sen empatia on paitsi myötäelävää myös hyvin täsmällistä. Vaikka kyse on Raamatun selitysteoksesta, niin samalla sen sivuilla kuljetaan rinnalla ja tuetaan horjuvaa.
Ja Herra otti kirjasta on turha hakea helppoja vastauksia. Hyvien päivien lisäksi me saamme ottaa myös pahat päivät kipuineen ja kärsimyksineen Jumalan sallimina ja hänen kädestään. Vaikka maailmassa on paljon ihmisten pahuuden sekä vihan ja julmuuden synnyttämää kärsimystä, niin jopa niissäkin Jumala on oman hyvän suunnitelmansa kautta läsnä.
Mailis Janatuinen on ollut Evankelisluterilaisen Lähetysyhdistys Kylväjän Japani lähetti vuosina1976-2000.Ensimmäisen kirjansa hän julkaisi jo 1977 Japanin kokemuksistaan (Koulu ja kirsikankukka). Myöhemmin hän on kirjoittanut mm. kirjat Nainen ja hänen miehensä rakkauskertomuksia Raamatussa (2001), Sankareita ja pelkureita Raamatun miehiä Aadamista Pietariin (2007). Kaikkiaan hän on julkaissut toistakymmentä kirjaa, joista joitain on käännetty useille kielille. Lisäksi hän on laatinut raamattupiirioppaita, joita on käänneetty yli kahdellekymmenelle kielelle. Hakemalla netistä sanalla Ilosanomapiiri löytää paljon tietoa Mailis Janatuisen työstä ja tuotannosta.
Hans Weichbrodt, Markku Koivisto
Danielin kirja avautuu
Nokia Missio Kustannus, 149 sivua
Hans Weichbrodtin kirja Danielin kirja avautuu on syntynyt tiimityönä. Kirjan pohjana on Ruotsin kirkon papin pastori Weichbrodtin Ruotsissa pitämä laaja luentosarja. Itse kirja on toteutettu tuon luentoaineiston pohjalta Markku Koiviston tulkitsemana ja toimittamana.
Danielin kirja avautuu rakentaa pientä minisarjaa kaksikon toisen Raamatun ennustuksia käsittelevän kirjan Ilmestyskirja toteutuu kanssa. Siinä missä viimeksi mainittu tutkailee lopun aikoja Uuden testamentin ja Ilmestyskirjan kautta, Danielin kirja puhuu samoista asioista Vanhan testamentin äänenpainoin.
Molemmissa kirjoissa käydään kyseiset Raamatun kirjat läpi jae jakeelta selittäen ja taustoista kertoen. Kummankin perusajatus on sama: Kun Raamatussa puhutaan menneistä tapahtumista, mukana on vakavia viestejä myös tämän ajan ihmisille. Samalla tavalla kuvauksilla tulevista tapahtumista puhutellaan myös tämän meidän aikamme ihmisiä.
Danielin kirja kuvaa Ilmestyskirjan tavoin lopun aikoja kiihtyvänä tapahtumasarjana, jossa Jumala ravistelee monella tavalla luomaansa maailmaa. Yhtäkkiä toi tapahtua mitä vain. Vaikka näihin kuviin sisältyy paljon pelkoa ja uhkakuvia, niin kristittyinä me voimme aina uskoa elämämme ja kohtalomme Jumalan lupausten varaan, nämä kirjat vakuuttavat.
Gunnar Elstad
Sielunhoito
Perussanoma, 147 sivua
Monien hengellisten kokousten lopussa on tarjolla joko rukouspalvelua tai sielunhoitoa. Usein noiden käsitteiden käyttö tuntuu olevan hieman suurpiirteistä.
Mikä on näiden kahden, rukouspalvelun ja sielunhoidon välinen ero?
Rukouspalvelu on lähimmäisen puolesta rukoilemista. Hänen kertomansa asiat viedään rukouksessa Jumalan hoidettaviksi.
Sielunhoidossa asioista keskustellaan. Sielunhoidossa ollaan tekemisissä paljon esirukousta laajemman, syvemmälle menevän, pitkäaikaisemman ja joka suhteessa vaativamman asian kanssa.
Gunnar Elstadin kirja Sielunhoito on erinomainen oppikirja kaikille sielunhoitajille tai siihen valmentautuville. Kirja kertoo, mitä sielunhoito on, millaisia ominaisuuksia ja valmiuksia hoitajalta vaaditaan ja kuinka sielunhoidolliset tilanteet kohtaamisineen, keskusteluineen ja karikkoineen hoidetaan.
Elstad on koulutukseltaan teologi, viestinnän ammattilainen ja psykologi. Niinpä hän on osannut koota kirjaansa hyvin kokonaisvaltaisen ja selkeä kuvauksen sielunhoitoon liittyvistä asioista. Yhteenvedot, faktalaatikot ja erilaisista tilanteista laaditut kuvitteelliset keskustelut hoidettavan ja hoitajan välillä auttavat asioiden omaksumista ja soveltamista. Kun kaiken pohjana on vielä luonteva mutta samalla tiukka sitoutuminen Raamatun sanaan, tuloksena on erittäin onnistunut oppikirja ja tietopaketti kaikille sielunhoitoa antaville ja siitä kiinnostuneille.
Hanna Ekola
Surulla on aikansa, Muistojeni kirja
Arkki, 128 sivua
Läheisen ihmisen kuolema on elämän syvimpiä ja voimakkaimpia kokemuksia. Siksi surun läpikäymiseen tarvitaan paljon tilaa ja paljon aikaa. Lopulta vain sinä tunnet surusi suuruuden, ikäväsi määrän ja sen, paljonko tarvitse aikaa surullesi.
Näin kirjoittaa Hanna Ekola kirjansa Surulla on aikansa, Muistojen kirja esipuheessa. Tekstin lopussa on pienellä painettuna paljon kertovat sanat: Haluan omalta osaltani omistaa tämän kirjan neljän menettämäni rakkaani muistolle. Äiti, sisko, veli ja isä, aion täyttää teille jokaiselle oman kirjan.
Tuon tekstin kirjoittamisen jälkeen Hanna Ekola on jälleen menettänyt läheisen ihmisen, Hänen aviopuolisonsa Juha Salonen, jonka luontoaiheiset kuvat tuovat oman tärkeän osansa tähän kirjaan, sai pian kirjan valmistumisen jälkeen yllättäen kutsun taivaan kotiin.
Surulla on aikansa ei vain puhu surusta tai lohduttele surevia. Kirja on kaunis ja hienotunteinen kirja surutyön tekemiseen. Tekstien ja kuvituksen lisäksi kirjassa on runsaasti tilaa surunsa keskellä elävän muistiinpanoille, valokuville, lehtileikkeille ja monenlaisille muille läheisen ihmisen menetykseen liittyville asioille.
Kirja käy läpi surutyötä myös monin kysymyksin, joita se houkuttelee surevaa käymään läpi: Mitä mietin, kun käyn haudallasi, Mitkä asiat olisin halunnut ehtiä jutella kanssasi, Näitä olisin halunnut pyytää sinulta anteeksi ja niin edelleen.
Kirjan ote on herkkä ja suorastaan terapeuttinen. Surua käydään läpi mielessä pyörivät kysymykset avoimesti ja rehellisesti kohdaten ja siten niistä myös vapautuen.
Elina Takala (toim.)
Autuuden ajatuksia,
Arkki, 278 sivua
Elina Takalan toimittama Autuuden ajatuksia on hyvin kaunis ja tyylikkäästi vanhanaikaiselta näyttävä kirja. Sama ajattomalla tavalla arvokas linja jatkuu myös kirjan sisällä. Koristeellisuudessaankin arvokkaalla ulkoasulla on haluttu viestiä jostain tärkeästä. Tällaisiin kansiin pannaan vain kestävää sanottavaa.
Kirjan sisältä lukija löytää jokaiselta sivulta yhden suurin ja selkein kirjaimin painetun autuuden ajatuksen. Ne on poimittu Raamatusta, kirkkoisien teksteistä, uskonpuhdistajilta, lähetyssaarnaajilta, tunnettujen henkiöiden mietelmistä sekä hengellisistä laulukirjoista. Ajatelmat on ryhmitelty teemoittain.
Kirjaan olisi kannattanut laatia näistä teemoista sisällysluettelo. Se auttaisi sopivien ajatelmien löytämisessä erilaisiin elämäntilanteisiin.
Isotekstinen Autuuden ajatuksia sopii annettavaksi myös korkeaan ikään ehtineelle, jonka silmien näkökyky ei enää ole entisellään. On sanottu, että sydämellään näkee parhaiten. Vuosien myötä sydämen näkökyky kuulemma usein vain terävöityy. Tämän kirjan parissa tuota taitoa on hyvä harjoittaa.