Matti Vuolanne
Miksi, ihminen?
Kuva ja Sana, 185 sivu
Me teemme paljon sellaista, mille ei löydy järjellistä selitystä. Monet esimerkiksi polttavat tupakkaa ja käyttävät alkoholia, vaikka tietävät sen olevan terveydelle vahingollista. Toisaalta me jätämme tekemättä paljon sellaista, mikä olisi terveytemme kannalta hyödyllistä.Kummassakaan tapauksessa meillä ei yleensä ole järkevää vastausta kysymykseen, miksi niin teemme?
Matti-pappina ja Porin rovastina tunnettu Matti Vuolanne on kirjoittanut tuon kiusallisen kysymyksen Miksi? innoittamana kaksi kirjaa. Ensimmäisen nimi oli Miksi, Jeesus? Seuraavaksi ilmestynyt on Miksi, ihminen?
Matti-papin kirjasta nousee riveiltä ja myös niiden väleistä syvä huoli aikamme ihmisistä. Masennuksen, itsemurhien, kuolemanpelon, lannistumisen, katkeruuden ja monien kärsimysten perimmäisenä syynä on se, että ihmiset ovat hylänneet Jumalan. Koko kirjaa voisikin luonnehtia sen alkusanojen alaotsikon mukaisesti hätähuudoksi Suomen kansan puolesta.
Matti-papin teksti on lempeän isällistä. Hän suostuttelee ja perustelee, ymmärtää ja ojentaa. Vuosikymmeniä ihmisten rinnalla kulkeneena kokeneena sielunhoitajana hän näkee kulissien läpi. Vaikka kaikki näyttäisi olevan ulkonaisesti hyvin, ihmisen sisimmässä saattavat olla valloillaan tuhon ja kuoleman voimat.
Miksi, ihminen on puhutteleva ja ajankohtainen kirja. 250.000 suomalaista kärsii masennuksesta. Joka toinen päivä joku 75 vuotta täyttäneistä suomalaisista tekee itsemurhan. Ulkonaisesti hyvin voiva kansamme kärsii ja hajoaa sisäisesti tavalla, johon vain Jeesuksella ja hänen armollaan on olemassa todellinen vastaus ja ratkaisu.
OHJELMAN MUUT KIRJAT
Kathryn Kuhlmanin syntymästä on kulunut sata vuotta. Tai pitäisikö sanoa, noin sata vuotta, sillä tämä kansainvälisesti tunnetuimpiin evankelistoihin kuuluva nainen piti tiedon tarkasta syntymävuodestaan piilossa jopa elämänkertansa kustantajalta.
On kuitenkin eräs, joka tavatessaan Kathryn Kuhlmanin Israelissa sai dramaattisten vaiheitten yhteydessä hetkeksi säilytettäväkseen suuren diivan ja julistajan passin. Ja passissahan on aina henkilön tarkka syntymäaika. Tämä salaisuuden tietoonsa saanut henkilö on Leo Meller, joka on toimittanut sekä Kathryn Kuhlmanin kirjeistä ja nauhoitetuista puheista koonnut kirjan ”Päivieni jälkeen se tapahtuu”.
Esko Piiroinen - Jan Wiklund
Pappi vai lääkäri
Perussanoma, 143 sivua
Asetelma, jossa asioita pohditaan papin ja lääkärin näkökulmista, ei ole uusi. Vuonna 1959 julkaistiin Niilo Syvänteen kirjoittama kirja ”Pappi vai lääkäri”. Kirja sisälsi Syvänteen pohdintaa vaikeista sielunhoidollisista kysymyksistä.
Suomen Raamattuopistolla on ollut vuodesta 2001 ohjelmassaan luentosarja ”Pappi vai lääkäri”. Tällaisia luentosarjoja on järjestetty kymmenillä paikkakunnilla.
Nyt luentosarjan sisältämät asiat ovat saatavana myös kirjana. Työterveyslääkäri Jan Wiiklund ja pastori Esa Piiroinen ovat panneet asiat koviin kansiin kirjoittamalla yhdessä kirjan ”Pappi vai lääkäri”.
Kirjassa lääkäri ja pappi kirjoittavat kumpikin omasta näkökulmastaan monista aikamme ilmiöistä. Tällaisia ovat mm. uusi kansantautimme masennus, uupumus, ahdistus, riippuvuudet, syyllisyys, suru, seksuaalisuus ja ikääntyminen.
Tuttujen asioiden käsitteleminen kahdesta suunnasta tekee kirjasta kiinnostavan ja paljon ajatuksia herättävän. Jokainen edellä mainittujen vaikeuksien kanssa kipuileva löytää kirjan sivuilta elämäänsä paljon hyödyllisiä rakennuspuita.
Lääkärin ja papin tekstejä lukiessani mieleeni nousikin kirjalle eräs hyvä käyttötapa: Tämähän olisi mitä mainioin kirja johonkin pienryhmään tai keskustelupiiriin keskustelujen alustukseksi ja virikkeiden antajaksi.
Seppo Jokinen
Puhu rakkaudesta
Päivä Osakeyhtiö, 167 sivua
”Useilta suomalaisilta on ihmisarvo hukassa: vähättelemme itseämme, ”toteaa Seppo Jokinen kirjansa ”Puhu rakkaudesta” esipuheessa. Ellemme me osaa rakastaa ja arvostaa itseämme, ei meistä ole muitakaan rakastamaan ja rohkaisemaan.
Seppo Jokisen kirja on tuttua ja taattua Jokista. Miehellä on mittava ura sielunhoitajana, kouluttajana ja luennoitsijana. Tässä työssä hän on saanut valtavan määrän palautetta, kuullut monenlaisista ihmiskohtaloista ja joutunut etsimään vastauksia kaikkein kiperimpiinkin kysymyksiin. Kun tähän vielä lisätään se kantapään kautta tullut kokemus, jota Seppo Jokinen on saanut oman elämänsä kriiseissä, niin paketti on valmis: miehellä on kanttia sanoa ja myös sanottavaa.
Rakkaudesta puhutaan ja lauletaan nykyään paljon, enimmäkseen hyvin kevyesti ja pintaa hipaisten. Kirja ”Puhu rakkaudesta” houkuttelee syvemmälle, aivan niihin perimmäisiin tuntoihin saakka. Samalla, kun Seppo Jokinen kirjoittaa rakkauden kaipuustamme, ihmissuhteistamme ja vammoista parantumisesta, hän pitää koko ajan esillä sen suurimman rakkauden, Jumalan syntistä ihmistä kohtaan tunteman rakkauden. Jumala vihaa syntiä, mutta rakastaa syntistä ihmistä. Ensimmäisen Johanneksen kirjeen neljättä lukua lainaten: ”Me rakastamme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä.”