Kirja ohjelma lähetetään TV7 kanavalla sunnuntaina klo 19 ja uusitaan maanantaina klo 10.30 sekä perjantaina klo 07.45 ja 16.00. Ohjelma lähetetään vastaavalla tavalla uusintana kahta viikkoa myöhemmin. Välissä on uusi jakso uusin vierain ja kirjoin.
Pekka Eskelinen
Vapahtaja veljenä - Ahaa-elämyksiä Heprealaiskirjeen äärellä
Uusi Tie
Raamatun kirjoista Heprealaiskirjeeseen liittyy paljon kysymyksiä. Kuka ja kenelle sen on kirjoittanut? Mikä tuon joskus vaikeaselkoisenakin pidetyn kirjan viesti on meille tämän ajan ihmisille?
Vastatakseen tällaisiin ja moniin muihin vastaaviin kysymyksiin tunnettu raamatunopettaja rovasti Pekka Eskelinen on kirjoittanut kirjan Vapahtaja veljenä - Ahaa-elämyksiä Heprealaiskirjeen äärellä.
Rovasti Eskelinen on kirjoittanut useita Raamatun kirjoihin syvällisesti paneutuneita teoksia. Tällaisia Ahaa elämyksiä tarjoavia kirjoja on syntynyt mm. Danielin kirjasta, Ilmestyskirjasta, Jesajasta, Laulujenlaulusta ja Saarnaajan kirjasta.
Vapahtaja veljenä käy Heprealaiskirjettä läpi pieninä kokonaisuuksina ja samalla jae jakeelta selittäen. Raamatuntekstiä seuraa aina osuus, jossa Pekka Eskelinen sijoittaa luetun historialliseen tilanteeseen sekä muihin samaa teemaa käsitteleviin Raamatun kohtiin. Tekstin tutkimisessa syvennytään alkukielen käännösvaihtoehtoihin ja haetaan taustoja juutalaisesta kirjallisuudesta. Kaikki tapahtuu hyvin selkeästi ja johdonmukaisesti. Perusteellisuudestaan ja suuresta tietomäärästään huolimatta kirja on helppolukuinen.
Pekka Eskelisellä on taito sopivissa kohdissa keventää tekemällä yllättäviäkin rinnastuksia meidän aikaamme tai ajattelemalla rivien välissä ääneen tekstin nostattamia omia assosiaatioitaan. Ei siis ihme, että tällaiselle selitysteosten sarjalle on löytynyt uskollinen ja uuttera lukijakuntansa.
John Bevere
Huutavan ääni
KKJMK, 157 sivua
John Beveren Huutavan ääni lähtee liikkeelle Johannes Kastajastan toiminnasta ja merkityksestä. Johannes Kastajaa ja eräitä muita tunnettuja Raamatun profeettoja esimerkkeinä käyttäen Bevere tuo esille oikeitten ja väärien profeettojen tuntomerkkejä. Aikana, jona sähköposteissa suorastaan vilisee erilaisia profetioita, tällainen vakaa, perusteellinen ja Raamattuun sitoutuva kirja on erittäin tarpeellinen.
Profetioiden lisäksi kirjassa on paljon muutakin vankkaa asiaa. Se suomii korvasyyhyyn saarnaamista ja parannuksenteon tärkeyden unohtavaa pinnallista evankeliointia. Myös kirkkojen ja julistajien välinen kilpailu, oman kunnian ja menestyksen tavoittelu sekä lammasten vaatteissa esiintyvät sudet saavat kirjoittajalta tiukan tuomion.
Huutavan ääni on ajankohtainen, tärkeä ja peloton kirja. Sellaisena se muistuttaa itseään Johannes Kastajaa, joka ei pyrkinyt kuuluisaksi ja rakastetuksi julistajaksi, vaan julisti rohkeasti Jumalalta saamaansa parannuksen sanomaa. Beveren tekstiä leimaavat intohimoinen sitoutuminen evankeliumiin, Jeesuksen korottaminen ja ehdoton rehellisyyden vaatimus.
Suosittelen tätä kirjaa varauksettomasti sekä kaikille paimenille että heidän laumojensa lampaille.
Heikki Tervonen
Rakkaudesta Namibiaan
Kirjapaja, 380 sivua
Heikki Tervosen kirja Rakkaudesta Namibiaan 12 avainta toden ja tarinoiden Namibiaan ja etelä Angolaan on matkakirja. Näin voidaan hyvällä syyllä sanoa, sillä maassa jo aiemminkin käynyt Tervonen matkusti tätä kirjaa varten maastoauton kyydissä peräti
Rakkaudesta Namibiaan on paljon enemmän kuin perinteinen matkakirja. Se kertoo maan historian hyvin elävästi löytöretkien ajasta aina näihin päiviin saakka. Lukija saa tutustua Namibian luonnon lisäksi monenlaisten seikkailijoiden, kappamiesten ja soturien värikkäisiin vaiheisiin.
Suomalaisille Namibia on enemmän kuin vain yksi Afrikan valtio. Ambomaa ja Namibia ovat tulleet tutuiksi lähetystyöntekijöiden ja rauhanneuvottelijoiden kautta. Härkävankkureilla lähetyskentälle matkannut Martti Rautanen ja YK:n pääsihteerin erityisedustajana toiminut Martti Ahtisaari sekä monet muut ovat tehneet Ambomaasta ja Namibiasta meille tutun ja läheisen. Suotta ei Ambo Kawangon kirkon ensimmäinen piispa Leonard Auala vuonna 1963 Turussa kirkolliskokouksessa vieraillessaan sanonut, että hänen kirkkonsa on Suomen uusin hiippakunta.
Heikki Tervonen on tehnyt valtavan työn kootessaan kirjan materiaalin. Kokeneena lehtimiehenä ja kirjailijana hän on osannut paketoida asiat kiinnostaviksi ja paikoin hyvin värikkäiksi lyhyiksi luvuiksi.
Kaarlo Hirvilammi
Tarinoita Livingstonevuorilta
Suomen Lähetysseura, 368 sivua
Kun Heikki Tervosen Rakkaudesta Namibiaan vie lukijansa Afrikan mantereen lounaisrannikolle Namibiaan, niin Kaarlo Hivilammen kirjan Tarinoita Livingstonevuorilta myötä me siirrymme Afrikan mantereen itälaidalle.
Tarinoita Livingstonevuorilta kertoo lähetystyöntekijän elämästä oudon kulttuurin ja monenlaisten vaikeuksien keskellä. Kirja ei ole vain kertomus Kaarlo Hirvilammen värikkäistä vaiheista. Hirvilammen ja hänen perheensä lisäksi lukija saa tavata valtavan määrän mielenkiintoisia ihmisiä paikallisista noitatohtoreista lähetyssaarnaajaksi päätyneeseen ratsuväen upseeriin.
Kertomukset liikkuvat sujuvasti ajassa ja tapahtumissa. Kirja vie lukijan mukaan lähetystyön alkuaikoihin, leijonien kohtaamisiin ja sellaiseen hengelliseen sodankäyntiin, jossa lähetin oma henkikin on vaarassa. Keskellä oleva kuvaliite täydentää kerrontaa. Raamatun sitaateilla asioihin tuodaan selkeä hengellinen ulottuvuus. Kaiken vaivannäön ja taistelun keskellä kysymys on evankeliumin viemisestä sinne, missä ihmiset elävät pelon ja epävarmuuden keskellä.
Kirjan nimessä sana tarinoita kuvaa hyvin kerronnan tyyliä. Kirjan toinen toistaan seuraavat värikkäät kertomukset luovat tilanteen, jossa lukijasta tulee ikään kuin leirinuotion äärellä istuva matkailija, jolle paljon kokenut lähetti tarinoi.