Pekka Hämäläinen
Elämä on epäreilua
Minerva, 153 sivua
Moneenko kertaan sinulta on päässyt huudahdus – tai ainakin ajatus – siitä, että elämä on epäreilua? Olisit ansainnut paremman kohtelun, reilut kiitokset tai asiallisen suhtautumisen ajatuksillesi ja tekemisillesi, mutta tapahtuikin jotain aivan muuta. Tilanne tuntui perin juurin epäreilulta.
Tämän kerran matkamme kristillisten kirjojen pariin aloitamme juuri tuosta. Miksi elämä tuntuu niin usein olevan epäreilua?
Pekka Hämäläisen kirja ”Elämä on epäreilua” toteaa jo nimessään sen, mitä moni on mielessään ajatellut. Kannen jatko-otsikko ”Hyväksy ja anna anteeksi!” neuvoo meille tietä pettymyksen ja turhautumisen tunteesta eteenpäin. Jos hyväksymme sen, että elämä on epäreilua ja sisältää vaihtelevasti myötä- ja vastamäkiä, olemme ottaneet ensimmäisen varovaisen askeleen oikeaan suuntaan. Toinen vielä tärkeämpi askel sisältyy anteeksi antamiseen.
Pekka Hämäläinen on tunnettu terapeutti, kouluttaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita alansa teoksia. Työssään hän on lisäksi tavannut valtavan määrän erilaisissa vaikeuksissa kamppailevia ihmisiä. Niinpä hänellä on antaa konkreettisia ja elämänmakuisia esimerkkejä ja ohjeita vääryyksien masentamille ja vastoinkäymisten katkeroittamille.
Pekka Hämäläinen todistelee, ettei asioita selvitetä kostomielellä eikä uhriksi heittäytymällä. Elämän rosoisuuden hyväksymisen ja anteeksi antamisen kautta on löydettävä kestävämpi silta hetkellisten pettymysten ja vihastumisten toiselle puolelle. Omien virheiden hyväksyminen, loukkausten anteeksiantaminen ja erilaisista tunnekoukuista vapautuminen ovat kirjan keskeistä sanomaa.
”Elämä on epäreilua” puhuu selkeällä ja havainnollisella tavalla suurista ja vaikeista asioista. Kirjan sisältämistä tapauskertomuksista lukija voi löytää itselleen tuttuja reagointimalleja. Juuri sellaisia, joista useimmat meistä mielellään vapautuisivat.
”Ei ihminen voi muuttua! Kiukkuiset pysyvät kiukkuisina ja katkerat katkerina. Iän myötä tuollaiset piirteet jopa vielä korostuvat ja pahenevat”, luulen monien tässä vaiheessa tuhahtavan tuskastuneesti.
Miten on, voimmeko me todella muuttua ja löytää uuden tavan reagoida vääryyksiin, pettymyksiin ja vastoinkäymisiin? Pekka Hämäläinen vastasi tähän Kirja ohjelmassa. Vastaukset löytyvät tietysti myös hänen kirjastaan.
Anneli Könni
Armonkoti, Turvapaikka Thaimaassa
Suomen Lähetysseura, 171 sivua
Elämä on epäreilua, sen me saatoimme todeta edellisen kirjan yhteydessä. Usein tuntuu lisäksi siltä, että joidenkin kohdalla se on sitä kerrassaan kohtuuttoman tylyllä tavalla. Tällaisista elämässään umpikujaan päätyneistä ihmisistä kertoo Anneli Könnin kirja ”Armonkoti, Turvapaikka Thaimaassa”. Se tutustuttaa lukijansa tyttöihin, jotka ovat raskauden ja perheen hylkäämisen takia joutuneet tilanteeseen, jossa heidän elämänsä on törmännyt kulttuurin ja armottomuuden kiviseinään.
Tällaisille monella tavalla hylätyille tytöille on Armonkoti tarjonnut pelastuksen jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kodin turvallisten seinien sisäpuolella he ovat saaneet opastusta äitiyteen ja apua itsenäisen elämän aloittamiseen.
Kirjan kirjoittaja Anneli Könni tietää mistä puhuu. Hän oli aikoinaan Suomen Lähetysseuran työntekijänä perustamassa Armonkotia. Kirja piirtää järkyttävän kuvan tilanteesta, missä Armonkoti aikoinaan päätettiin perustaa. Teiniraskaudet olivat yleistyneet ja lapsia hylättiin synnytyssairaalan portaille. Heitteille jätettyjä ja menehtyneitä pienokaisia löytyi roskapöntöistä ja syrjäisiltä kujilta. Jotain oli tehtävä.
Anneli Könnin kirja sisältää paljon puhuttelevaa materiaalia. Kaukoidän seksiturismin ja paikallisen kulttuurin pimeimmät puolet nostetaan kiihkottomasti mutta samalla rohkeasti esille. Vaikka paljon on neljässä vuosikymmenessä muuttunut, niin avun tarve on edelleen valtava. Nuorten äitien elämäntarinat ja kuvasivut tuovat tapahtumat ja kulttuurin lähelle lukijaa.
Kirjalla Armonkoti on myös selkeä hengellinen sanoma. Perustettu turvakoti ei ole vain nuorten äitien varustamista äitiyteen ja itsenäiseen elämään. Heidän elämälleen halutaan samalla antaa vahva hengellinen pohja. Armonkodissa yhdistyvät raamatullisella tavalla diakonia, rukous ja evankeliointi.
Julia Blum
Jos olet Jumalan poika, astu alas ristiltä
Päivä, 208 sivua
Julia Blumin kirja ”Jos olet Jumalan Poika astu alas ristiltä” on mielenkiintoinen kirja juutalaisten kärsimyksestä ja sen taustana olevasta Jumalan rakkaudesta. Blum vie lukijansa Roomalaiskirjeen lukuihin 9, 10 ja 11 osoittaen niin sanotun korvausteologian suureksi harhaksi. Jumala ei suinkaan ole hylännyt kansaansa, jonka kohtalot ovat tärkeä osa pelastussuunnitelmaa ja profetioiden täyttymistä. Blum marssittaa tämän todistajina esille Jobin ystävineen, Aabrahamin ja Iisakin sekä joukon muita Raamatun henkilöitä.
Kirja on tärkeä puheenvuoro juutalaisten ja meidän pakanakristittyjen suhteesta. Samalla se käsittelee hienolla tavalla yleisemmälläkin tasolla kärsimyksen ongelmaa. Ikiaikainen kysymys siitä, miksi rakastava ja hyvä Jumala sallii kärsimyksen, avautuu kirjan kautta uudella, tuoreella ja lohduttavalla tavalla. Kirjaa, joka kiinnostaa varmasti kaikkia juutalaisten ja Israelin merkityksestä kiinnostuneita, voikin suositella myös kaikille niille, jotka kamppailevat kärsimyksen mysteerin kanssa.
Kirjan haastava nimi ”Jos olet Jumalan Poika astu alas ristiltä” saattaa tuntua kaiken edellä sanomani jälkeen oudolta. Kyseessä on kuitenkin vain näköharha. Myös kärsimyksen ja Jumalan rakkauden avaimet löytyvät Jeesuksesta Kristuksesta ja hänen sovitustyöstään. Julia Blumin avaama näkökulma tähän on puhutteleva ja tuore sekä vahvasti Raamattuun sitoutuva.
Niilo Rauhala
Kirkkailla vesillä, Sanoja sydämeltäni
Kirjapaja, 80 sivua
Niilo Rauhala on kirjoittanut runsaasti virsiä ja hengellisiä lauluja. Esimerkiksi nykyisessä virsikirjassa on peräti kolmetoista hänen kirjoittamaansa virttä.
Niilo Rauhala on julkaissut yli kaksikymmentä runoteosta. Tuorein niistä on saanut nimen ”Kirkkailla vesillä, Sanoja sydämeltäni”.
Tämän kirjan rakenne on mielenkiintoinen. Niilo Rauhala on koonnut siihen kahdeksan kirjoittamaansa virttä sekä viisi muuta lauluaan. Näistä muodostuu kokonaisuus, eräänlainen runko, joka seurailee ihmisen elämänkaarta syntymästä elämän ehtoolle saakka.
Tämän virsien ja laulujen muodostaman rungon yhteyteen Niilo Rauhala on kirjoittanut samoja teemoja pohtivia tekstejään. Niissä lukija löytää elämän kirkkaat ja tummat sävyt, uskon, toivon ja Jumalan rakkauden.
Niilo Rauhala kirjoittaa lämmöllä ja vuosikymmenien mittaisesta laajasta elämänkokemuksestaan ammentaen. Kemissä pappina ja sairaalasielunhoitajana toimineen Niilo Rauhalan kirjan kuvat kertovat Lapin näkymistä ja vuodenaikojen vaihtelusta. Reijo Nenosen ja Aarre Rinteen kuvien levolliset tunnelmat myötäilevät onnistuneella tavalla kirjan vakaata ja turvallista tekstiä.