Pekka Sartola
Top Secret
Ajanteos, 165 sivua
Kristillisen kirjallisuuden piirissä on kaksi nimeä, jotka herättävät voimakkaita intohimoja. Nimet ovat Jeesus ja Israel. Kummankin kohdalla ennakkoasenteet ovat usein niin voimakkaita, että ne torjuvat tosiasiat ja perustelut.
Ensimmäiseksi näistä kiistellyistä ja intohomoja herättävistä nimistä otan esille nimen Israel. Teen sen Pekka Sartolan tuoreen kirjan Top Secret myötä. Kirja, jonka nimi suomennettuna on Huippusalaista, vie lukijansa Lähi-idän terrorin, vakoilun ja tiedustelun maailmaan tavalla, johon meillä ei aiemmin ole ollut mahdollisuutta. Värittyneiden otsikoiden ja asenteellisten raporttien sijasta kirja tarjoaa selkeitä faktoja, arkistotietoja, kuvia, taulukoita ja analyysejä, jotka ovat enemmän kuin terveellistä luettavaa Israelin ja sen naapurien tilanteesta kiinnostuneille.
Top Secret alkaa tositapahtumaan liittyvällä vauhdikkaalla ja yksityiskohtaisella kertomuksella. Seuraavaksi tutustutaan Lähi-idän merkittävimpiin terroristiorganisaatioihin, joita on valtaisa joukko. Kolmannessa osassa käydään läpi saman alueen turvallisuus- ja terrorisminvastaiset organisaatiot. Sitten ovat vuorossa terroristin profiilin piirtäminen, menetelmiin ja välineisiin tutustuminen sekä taustojen selvittely. Lopuksi Sartola vielä kertoo vauhdikkaalla tavallaan muutamista terrorismin vastaisen sodan tapahtumista. Kirja päättyy vankkaan ja vakuuttavaan lähdeluetteloon ja alan sanastoon.
Top Secret on vähän käsiteltyjen mutta tärkeiden asioiden käsikirja. Toivottavasti se löytää tiensä myös lehdistön, radion ja television toimittajien kirjahyllyihin.
Pekka Sartola on tuottelias kirjailija. Hän on julkaissut Lähi-idän ja erityisesti Israelin tilanteesta useita kirjoja. Osa niistä on ollut tietoteoksia osa tosiasioihin perustuvia vauhdikkaita romaaneja.
Miehen laajat tiedot ja sujuva kynä on nyt havaittu myös maamme rajojen ulkopuolella. Pekka Sartolan kirjat ovat ansaitusti löytämässä tiensä myös ulkomaisten kustantajien valikoimiin.
Franklin Graham
Nimi
Päivä, 272 sivua
Maailmasta ei löydy toista nimeä, joka olisi yhtä tunnettu ja myös kiistelty kuin nimi Jeesus. Jeesuksen nimen tähden hänen omiaan vihataan. Hänen nimensä tähden monet ovat valmiita antamaan jopa henkensä. Hänen nimessään kokoonnutaan ja rukoillaan. Hänen nimessään saarnataan parannusta ja syntien anteeksiantamista. Hänen nimessään tehdään voimallisia tekoja. Vain hänen nimessään syntisellä ihmisellä on pelastus ja tie Jumalan luokse. Ja kuten Jeesus jo itse totesi, hänen nimeään myös käytetään monella tavalla väärin.
Nimi Jeesus näyttää olevan vaikea asia, suorastaan kompastuskivi, myös monille sellaisille, jotka pitävät itseään kristittyinä. Kyllä minä Jumalaan uskon, mutta mihin sitä Jeesusta tarvitaan? he saatavat sanoa, kun keskustellaan uskon asioista. On helppo sanoa uskovansa Jumalaan, Luojaan, Kaikkivaltiaaseen, Korkeimpaan, mutta kun otetaan esille nimi Jeesus, tilanne käy jostain syystä vaikeammaksi ja jotenkin paljon henkilökohtaisemmaksi.
Billy Grahamin poika Frank Graham on kirjoittanut Jeesuksen nimestä kokonaisen kirjan. Teoksen kannessa lukee yksinkertaisesti ja haastavasti Nimi.
Kirjassa liikutaan kahdella tasolla. Asioita kuljetetaan eteenpäin kertomalla tilanteista, joissa Frank Graham on ollut mukana puhujana, saarnamiehenä tai avustustyöntekijänä. Mukana on mm. presidenttien virkaanasettajaisia, koulussa tapahtuneessa ammuskelussa surmansa saaneiden muistotilaisuus ja Etelä-Sudanin kristittyjen verisiä vainoja. Kirjassa kerrotaan myös monien suomalaisten hyvin tunteman Operaatio Joulun Lapsen synnystä ja tuloksista eri maissa.
Tälle kertovalle aineistolle sanottavansa rakentaen kirjailija pohtii syitä, joiden tähden nimi Jeesus herättää niin voimakkaita intohimoja puolesta ja vastaan. Samalla Frank Graham julistaa väkevästi evankeliumia, perustelee hienosti Jeesuksen nimen tärkeyden ja todistaa, ettei pelastusta löydy missään muussa kuin juuri Jeesuksen nimessä.
Frank Grahamin kirja on kaikin puolin lukemisen arvoinen. Se antaa tietoa, rohkaisee ja julistaa hienolla tavalla nimeä, joka on kaikkia muita nimiä suurempi ja tärkeämpi.
Leena Lehmuspuu
Etelänristin alla
Myllylahti, 239 sivua
Lähetystyöntekijänä oleminen on inhimillistä. On rikas arki, jota täyttää Jumalan johdatus ja apu, valo ja varjot, myös monenlaista kärsimystä ja sen näkemistä. Näin toteaa kirjansa Etelänristin alla esipuheessa Leena Lehmuspuu, joka on palvellut lähetyssairaanhoitajana Namibiassa.
Lähetyskentiltä kertovien kirjojen kautta me kaikki voimme olla mukana jakamassa niitä tunnelmia, iloja ja pelkoja, joiden keskellä lähetit joutuvat elämään.
Lähetystyö merkitsee vieraita oloja, sissisotien vaaroja, levottomuuksia, sairauksia sekä yksinäisyyttä, jota eläminen kaukana omasta kulttuurista, ystävistä ja suvusta väistämättä merkitsee. Se merkitsee myös ystävystymistä paikallisten asukkaiden kanssa ja evankeliumin sanoman leviämistä ihmiseltä ihmiselle.
Etelänristin alla on omakohtainen raportti, elämänkerta ja henkilökohtainen hengellinen todistus. Kerronta, lainaukset saaduista ja lähetetyistä kirjeistä sekä valokuvat piirtävät kuvan lähes neljän vuosikymmenen työstä. Voidaankin sanoa, että lähetyskirjan parissa lukija saa samalla vaivalla ainakin kolme eri kirjaa: Afrikkaa ja Ambomaata kuvaavan matkakirjan, raportin lähetystyön arjesta iloineen ja suruineen sekä konkreettisen todistuksen Jeesuksen lähetyskäskyn noudattamisesta, sen hinnasta sekä käskyn noudattamiseen liittyvästä siunauksesta.
C. S. Lewis
365 päivää C. S. Lewisin seurassa
Kirjapaja, 527 sivua
Eräs luetuimpia ja lainatuimpia kristinuskon puolustajia on englantilainen kirjailija ja kirjallisuuden professori C. S. Lewis. Hänen klassikoiksi nousseita kirjojaan ovat mm. Paholaisen kirjeopisto, jonka esittelimme maaliskuussa, paljon luettu Ilon yllättämä ja Muistiinpanoja surun ajalta. Viimeksi mainitusta on tulossa ensi vuoden puolella uusi Anna-Mari Kaskisen suomennos. Klassikkona, ja hyvänä sellaisena, voidaan pitää myös C. S. Lewisin kirjaa Tätä on kristinusko.
Useimmat taitavat kuitenkin tuntea C. S. Lewisin hänen Narnia-kirjoistaan ja niistä tehdyistä elokuvista. Tämän vuoden aikana näistä elokuvista tuorein, Prinssi Kaspian, on kerännyt runsaasti sekä julkisuutta että katsojia.
Järkälemäinen kirja 365 päivää C. S. Lewisin seurassa tarjoaa nimensä mukaisesti maineikkaan, sanavalmiin ja yllättäviäkin näkökulmia tarjoavan kirjailijan ajatuksia vuoden jokaiselle päivälle. Lyhyet päiväkohtaiset tekstit on poimittu hänen eri kirjoistaan, sekä aiemmin jo suomennetuista että suomentamattomista.
Kirjan takakannessa lukee Ei päivääkään ilman C. S Lewisia! Lausahdus on perusteltu, sillä hänen seurassaan lukija saa kyseisen päivän matkalle paljon pohdittavaa, monenlaista rohkaisua ja ennen kaikkea vahvistusta henkilökohtaiselle uskolleen. Tämä kirjallisuuden professori osaa ilmaista ajatuksensa samaan aikaan syvällisesti ja notkeasti.
Kirja 365 päivää C. S. Lewisin seurassa on hyvä teos vaikkapa omalle yöpöydälle. Arvostavalla ja lämpimällä tavalla lukijaansa lähestyvä kirja on myös erinomainen lahja kenelle hyvänsä.