Kirja ohjelman vieraana on lauantaina 6.11.2010 klo 19.00 Petri Mäkilä mukanaan kirjansa Helluntailainen – Klassisen helluntailaisuuden teologinen ihmiskäsitys. Ohjelman muut kirjat ovat Jacques B. Doukhan, Kaksi todistajaa, Israel ja seurakunta saman Jumalan puolesta, Marko Selkomaa, Anna Pyhän koskettaa ja Simo Ylikarjula, Jälkiä elämän tiellä.
Ohjelma uusitaan seuraavalla viikolla perjantaina sekä myös lauantaina 20.11.2010 klo 19.00 vastaavin viikkouusinnoin.
Petri Mäkilä
Helluntailainen - Klassisen helluntailaisuuden teologinen ihmisnäkemys
Kuva ja Sana, 141 sivua
Maailman nopeimmin kasvava kristittyjen joukon muodostavat helluntailaiset ja karismaattiset seurakunnat. Arviot näihin kuuluvien jäsenten määrästä vaihtelevat 350 miljoonasta 500 miljoonaan. Etenkin etelän ja idän kansojen keskuudessa nopeasti kasvavista helluntailaisuudesta ja karismaattisuudesta on muodostumassa tulevaisuuden kristillisyydessä erittäin merkittä tekijä.
Helluntailaisuuden teologiasta on tarjolla niukasti materiaalia ja suurin osa siitä on englanninkielistä. Nyt kun Petri Mäkilä on yliopiston teologisen tiedekunnan pro gradu tutkielmana kirjoittanut kirjan ” Helluntailainen - Klassisen helluntailaisuuden teologinen ihmisnäkemys” suomenkielellä on saatavana ensimmäinen laajempi selvitys helluntailaisuuden teologiasta.
Kuten opinnäytteen tyyliin kuuluu, kirja on tiivis ja runsain alaviittein varustettu. Tätä ei kannata säikähtää, sillä alaviitteiden kommenteilla ja taustatiedoilla kirja keskustelee lukijansa ja usein jopa kirjoittajansakin kanssa.
Kirja tuo hyvin esille klassisen helluntailiikkeen kristologian ”nelikulmaisen” perustan: Jeesus pelastaja, Jeesus parantaja, Jeesus Pyhällä Hengellä täyttäjä ja Jeesus takaisin palaava Kuninkaana. Tässä yksinkertaisessa ja hyvin käytännöllisessä pelkistyksessä on sellaista tuoretta Jeesus-keskeisyyttä ja majesteetillista voimaa, jota tänä aikana tarvitaan kaikissa kirkkokunnissa ja seurakunnissa.
Kirja nostaa selkeällä ja kiinnostavalla tavalla esille klassisen helluntailaisuudelle tyypilliset ja tunnusomaiset käsitykset ihmisestä, hänen alkuperästään, olemuksestaan Jumalan kuvana, lankeemuksestaan ja pelastuksestaan. Kirjalla on paljon annettavaa sekä helluntailaisille että niin sanottujen vanhojen kirkkojen edustajille.
Jacques B. Doukhan
Kaksi todistajaa, Israel ja seurakunta saman Jumalan puolesta
TV7 Kustannus, 98 sivua
Kristittyjen keskuudessa on kirkkokunnasta ja seurakunnasta riippumatta lisääntynyt kiinnostus kristinuskon juuria kohtaan. Mitä merkitsee se, että Abraham, Iisak, Jaakob ja kaikki Vanhan testamentin profeetat olivat juutalaisia? Miten meidän tulisi lukea Raamattua, jonka ovat kirjoittaneet käytännöllisesti katsoen kokonaan juutalaiset? Jeesus oli juutalainen, samoin kaikki apostolit ja juutalaisista koostui myös ensimmäinen kristillinen seurakunta.
Jacques B. Doukhanin kirja ”Kaksi todistajaa, Israel ja seurakunta puhuvat saman Jumalan puolesta” on erinomainen opas lähestyttäessä edellä olleita kysymyksiä. Vaikka olen mm. TV7 Kirja ohjelman takia lukenut valtavan määrän kristittyjen ja juutalaisten suhdetta käsitteleviä kirjoja, niin tästä kirjasta löysin tavattoman määrän aivan uutta ja samalla tärkeää asiaa.
Juutalaisilla ja kristillisellä pakanakansoista muodostuneella seurakunnalla on paljon enemmän yhteistä kuin mitä osaamme aavistaakaan. Eikä kyse ole vain jostain kaukaisesta ”mukava tietää” –sukulaisuudesta. Jumalalla on pelastussuunnitelmassaan molemmille oma tärkeä tehtävänsä. Kummallakin on tätä varten omat vahvuutensa. Kun ne saadaan toimimaan yhdessä, evankeliumin leviämiseen tulee aivan uutta vauhtia.
Silmiä avaava, tärkeää tietoa tarjoava ja sellaisena todella suositeltava kirja!
Marko Selkomaa
Anna Pyhän koskettaa
Aikamedia,157 sivua
Marko Selkomaan kirja ”Anna Pyhän koskettaa” rohkaisee lukijaansa lähempään yhteyteen Jumalan kanssa, ottamaan vastaan Pyhän kosketuksen. Marko Selkomaa toimii Kanadassa Thunder Bayn helluntaiseurakunnan pastorina. Hän on itse saanut kokea jo 13-vuotiaasta lähtien useaan kertaan Pyhän kosketuksen eheyttävänä, fyysisistä vaivoista parantavana ja lempeästi työhön kutsuvana.
Kirjan sisältö perustuu seurakunnassa pidettyihin saarnoihin sekä Kanadan ja Yhdysvaltojen suomalaisten helluntaiseurakuntien lehdessä Todistajassa julkaistuihin kirjoituksiin. Niinpä tekstissä on hyvin mutkaton ja kodikkaalla tavalla arkinen ote. Lyhyissä luvuissa vapaudutaan menneisyyden vankilasta, otetaan vastaan Jumalan tarjoama Siunaus, kasvetaan rukoilijaksi ja tutustutaan Jumalaan Hänen itsestään ilmoittamien nimien kautta. Matkaa tehdään Raamatun lainauksin ja Jeesuksen veren suojassa.
Lukija, joka ei kuulu helluntaiseurakuntaan, saattaa tuntea opetuksen henkikasteesta ja kielilläpuhumisen välttämättömyydestä hieman vieraaksi. Tämä älköön kuitenkaan estäkö kirjan lukemista, sillä kaikille meille tekee pelkästään hyvää perehtyä myös muiden kirkkokuntien sisarten ja veljien korostuksiin, tulkintoihin ja sanastoon.
Simo Ylikarjula
Jälkiä elämän tiellä
Katharos, 111 sivua
Sairaalapappina elämäntyönsä tehneelle Simo Ylikarjulalle suru ja läheisen menetykseen liittyvä tuska ovat tulleet tutuiksi. Sellaisissa tilanteissa hän on joutunut miettimään myös omaa elämäänsä. Tällaista prosessointia Simo Ylikarjula on käynyt läpi kirjoittamalla kirjeitä merkkihenkilöille, jotka ovat vaikuttaneet vahvasti hänen elämäänsä. Tämän tuloksena on syntynyt kirja ”Jälkiä elämän tiellä”.
Surutyötä tekeville suositellaan joskus kirjeen kirjoittamista pois nukkuneelle läheiselle. Vaikka vastaanottaja ei enää ole kirjettä lukemassa, niin kirjoittajalle asioiden paperille laittamisella voi olla hyvinkin merkittävä ja umpisolmuja aukova merkitys.
Myös Simo Ylikarjulan itselleen valitsemat kirjekumppanit ovat kaikki jo kuoleman rajan toisella puolella. Kirjasta löytyvät kirjeet Agricolalle, Bonhoefferille, Einsteinille, Kyösti Kalliolle ja Martti Lutherille sekä 25:lle muulle tunnetulle henkilölle.
Samalla kun muutaman sivun mittaiset kirjeet kertovat, millä tavalla kyseiset henkilöt ovat olleet vaikuttamassa Simo Ylikarjulan elämään, kehitykseen ja ajatteluun, niiden kautta välittyy runsaasti tietoa historiasta, kulttuurihistoriasta ja asianomaisten henkilöiden ajattelusta. Kirjan luettuani jäinkin pohtimaan, onko kyseessä kirjekokoelma vai kokoelma nykyään niin suosittuja elämänkertoja? Lopputulokseksi jäi se, että kirja on sekä yhden miehen kasvukertomus että kiinnostava pienoiselämänkertojen kokoelma.