.
Petri Välimäki,
Lähellä ihmistä,
Sielunhoidon opas,
Uusi Tie
Jokainen auton omistaja tietää, että toimiakseen ajoneuvo tarvitsee huolenpitoa ja säännöllistä huoltamista. Samoin on meidän ihmisten kanssa. Mekin kaipaamme myös sisäisesti, sielumme osalta säännöllistä huoltoa ja pikkuvikojen korjausta, ennen kuin niistä kehittyy isoja ongelmia.
Paras elämämme huoltokirja on tietysti Raamattu. Ikuisesti voimassa oleva iankaikkisesti elämän takuumme on Jeesuksen sovitustyö Golgatan ristillä. Elämän taipaleella tarvitsemme usein myös muita hyödyllisiä huolto-oppaita. Tällaisia ovat hyvät hengelliset ja sielunhoidolliset kirjat. Eräs tällainen on Petri Välimäen kirjoittama ”Lähellä ihmistä, Sielunhoidon opas”
Kirja on kirjoitettu samaan aikaan ammattiauttajille ja aivan tavallisille, omasta ja läheistensä hyvinvoinnista kiinnostuneille ihmisille. Kirja sopii mainiosti vaikkapa esirukous- tai sielunhoitotehtävissä vapaaehtoisena toimivan luettavaksi. Runsaat esimerkit ja aiheeseen liittyvät raamatunkohdat helpottavat lukemista ja avaavat asioita myös tavalliselle vierellä kulkijalle, joka haluaa tukea vaikeuksissa olevaa lähimmäistään.
”Lähellä ihmistä” toimii myös käsikirjana. Siitä voi perusteellisen sisällysluettelon avulla hakea vastauksia eteen nousseisiin kysymyksiin. Haavoittuneen tunne-elämän hoitaminen, erilaiset riippuvuudet, avioliitto, seksuaalisuus, vanhemmuus, itsetunnon ja identiteetin kriisit sekä tunne oman elämän tarkoituksettomuudesta ovat eräitä monista kirjassa käsiteltävistä aiheista.
Petri Välimäki on kirjoittanut jo aiemmin useita teoksia. Lisäksi hän on toiminut 15 vuoden ajan eri tavoin hädässä olevien auttajana. Hän on ollut Kriisipalvelun toiminnanjohtajana, kiertänyt ympäri Suomea luennoimassa ja vetämässä seminaareja, tehnyt radio-ohjelmia sekä työskennellyt Lahdessa Launeen seurakunnan pastorina. Huhtikuun 2007 alusta hän on toiminut Perheniemen evankelisen kansanopiston rehtorina. Petri Välimäen tarkempi esittely löytyy opiston sivuilta osoitteesta .
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Nunna Kristoduli, S
ielun lääke, Luostarin vuosisataista viisautta,
Minerva
Mitä kiire on? Kiire on sitä, että me olemme koko ajan väärään aikaan väärässä paikassa.
Miten se ilmenee? Tavatessamme jonkun ihmisen, me emme malta keskittyä häneen, vaan mietimme jo seuraavia puheluita, seuraavia tapaamisia ja kaikkea muuta, mitä vielä olisi ehdittävä tehdä.
Kiire vaati tehokkuutta ja taloudellisuutta. Kiire ei näe ihmistä Jumalan kuvana vaan pelkkänä kansantalouden pienenä ja helposti korvattavana rattaana, kuluttajana ja hyödykkeiden tuottajana.
Kiire luo pinnallisen maailman, missä tavaralla ja viihteellä pyritään hiljentämään sisältämme kuuluva huolestunut ääni, joka kyselee elämän tarkoitusta ja suhdettamme lähimmäisiimme ja Jumalaan.
Millainen kirja saa minut asettelemaan sanani tuolla tavalla? Kirjan nimi on ”Sielun lääke Luostarin vuosisataista viisautta”. Sen on kirjoittanut nunna Kristoduli.
Luettuani kirjan istuin pitkään hiljaisena sulatellen erämaa isien, ohjaajavanhusten ja luostareissa eläneiden henkilöiden ajatuksia ja kertomuksia heidän omakohtaisista kokemuksistaan. Miten kaukana ne olivatkaan kaikesta siitä hälinästä, metelistä ja pinnallisuudesta, mitä me kohtaamme päivittäin ympärillämme, lehtien palstoilla ja television lähetyksissä!
Mikä kumma on suistanut meidät ahneuteen, joka on korotettu lähes uskonnon asemaan? Mikä villitsee meidät satojen ihmisten irtisanomisiin sekä yhä suuremman kasvun ja tehokkuuden vaatimiseen? Miten oikein olemme sortuneet lähimmäistemme esineellistämiseen, lasten ja vanhusten heitteille jättämiseen ja muuhun yhtä häpeälliseen?
Kun olin aikani kiusannut itseäni noilla kysymyksillä, jäljelle jäi vain yksi selitys: kiire. Syynä on se kuuluisa tulenpalava kiire!
Jumala ei keksinyt kiirettä. Hänellä on aina ollut aikaa ja kärsivällisyyttä kompuroivia ihmisiä kohtaan. Niinpä kiire on peräisin jostain muualta: sen on paholainen keksinyt erääksi tehokkaimmista aseistaan!
Nyt olen kertonut, mitä nunna Kristodulin kirjasta ei taatusti löydy. Jos sen sijaan haluat ammentaa satoja vuosia vanhoja ja silti hätkähdyttävän tuoreita ajatuksia asioiden oikeasta tärkeysjärjestyksestä, niin tutustu tähän kirjaan! Se kannattaa lukea, olipa oma kirkkokuntasi tai seurakuntasi aivan mikä tahansa. Noudata levosta käsin Paavalin ohjetta ”koetella kaikkea ja pitää se mikä hyvää on.” Ja voin vakuuttaa sinulle, että tästä erinomaisesta kirjasta löytyy sairaan aikamme melskeisiin monenlaista ajateltavaa, sielun ja mielen lääkettä!.
Riikka Juvonen,
Viisauden lähde,
Kirjapaja
Otetaanpa tähän loppuun vielä viisauksia, jotka ovat vielä nunna Kristodulin kirjan sisältämiä viisauksiakin vanhempia. Kun nunna Kristodulin mainion kirjan sisältämät vanhimmat viisaudet ovat vajaan parin tuhannen vuoden ikäisiä, niin Riikka Juvosen kirjassa ”Viisauden lähde” lukija kohtaa noin kolmetuhatta vuotta vanhoja viisauksia.
”Viisauden lähde” on näyttävä ja taitavasti kuvitettu kirja, joka on helppoa ojentaa lahjaksi kenelle tahansa. Kirjan tekstit ovat muutamia lyhyitä kokonaisuuksia selittäviä johdantoja lukuun ottamatta selvää Raamatun tekstiä. Ne on poimittu Sananlaskujen kirjasta, jonka kirjoittajana pidetään viisaudestaan tunnettua kuningas Salomoa.
Riikka Juvonen on helsinkiläinen kirjailija ja kuvataiteilija. Kirjan takakannessa hänen kerrotaan valinneen sananlaskut erityisesti saattelemaan nuorta ihmistä itsenäisyyteen ja omaan elämään. Teos sopii yhtä hyvin myös paljon varttuneemmille tai jopa niin sanotuille ikäihmisille.
Riikka Juvosen piirrostyyli on rehevää, värikylläistä, selkeää ja näyttävää. Se sopii erinomaisesti yhteen pelkistettyjen ja kaikesta turhasta sanahelinästä karsittujen elämänviisauksien kanssa.