Raimo Mäkelä,
Murtunutta hän ei muserra,
Perussanoma
Oletko pannut merkille, miten kevät on joillekin ihmisille aivan erityisen vaikeaa aikaa? Juuri kun talven selkä on taittunut, ja valo on voittamassa, masennus ja jopa kuolema näyttävät saavan erityisen paljon valtaa. Juuri silloin, kun elämä näyttäisi olevan täynnä lupauksia uudesta keväästä ja kesästä, ihmisen mielen ja jopa terveyden takatalvet iskevät usein kaikkein rajuimmin.
Tällaisessa vaiheessa on hyvä aloittaa ohjelmamme kirjalla, joka samaan aikaan lohduttaa, rohkaisee ja antaa vankkaa asiatietoa ihmisen mielen liikkeistä. Kirjan nimi on ”Murtunutta hän ei muserra”.
Kun olin lukenut tämän kirjan, lehteilin ja kääntelin sitä kädessäni pitkään pohdiskellen, mikä kirja tämä on? Onko kyseessä Raamatun lupauksiin perustuva hengellinen kirja, joka haluaa rohkaista lukijaansa? Vai onko ”Murtunutta hän ei muserra” pikemminkin kansantajuinen tietoteos masennuksesta, uupumisesta ja mielenterveyden kysymyksistä.
Kirja on vahvasti hengellinen ja Raamatun sanaan perustuva. Se sisältää runsaasti raamatunkohtia, rohkaisee, lohduttaa ja auttaa meitä Sanan valossa ymmärtämään itseämme ja läheisiämme.
Toisaalta kirjasta huokuu sellainen syvällinen asiantuntemus ja elämänkokemus, ettei teosta voi luokitella pelkäksi hartauskirjaksi. ”Murtunutta hän ei muserra” on tässä mielessä vahvasti tietoteos, joka avaa näkymiä raamatullis-terapeuttiseen sielunhoitoon. Tietoteoksen luonnetta alleviivaavat myös lukujen lopussa olevat ”Lue lisää” – listat kyseistä teemaa käsittelevistä kirjoista.
Rovasti ja valtiotieteen maisteri Raimo Mäkelä on kirjoittanut aiemminkin kirjoja sekä hartauselämän tarpeisiin että ihmisen mielen liikkeistä, tai pitäisikö sanoa syövereistä. Esimerkiksi hänen kirjansa ”Naamiona terve mieli” on yltänyt jo 8. painokseensa. Lisäksi Raimo Mäkelä on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa
Marketta Joutsiniemi, Pia Kaulio, Raimo Mäkelä, Jyrki Pekola, Gustav Schulman,
Naimisissa narsistin kanssa,
Minerva
Tämän kirjan me voinemme panna epäröimättä tietoteosten pinoon. Kirjan takakannessa kysytään ”Miksi suostua narsistin uhriksi?” ja kerrotaan, että kyseessä on vakava persoonallisuuden häiriö, josta kärsii noin yksi prosentti väestöstä. Yksi prosentti kuulostaa aika vähältä, kunnes sen muuttaa tällaisten ihmisten lukumääräksi. Yksi prosentti väestöstä on noin 50.000 henkeä.
Käytännössä joukko on paljon suurempi, arvioi Raimo Mäkelä. Jos mukaan lasketaan kaikki, joille narsismi on ongelma, päästään helposti jopa nelinkertaiseen määrään. Melkoinen joukko ja melkoinen määrä ongelmia!
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Saara Kinnunen,
Kun pesä tyhjenee,
Perussanoma
Saara Kinnusen kirja ”Kun pesä tyhjenee” on myös paljon moniulotteisempi ja laajempi kirja kuin mitä nimestä voisi olettaa. Vaasalainen perheneuvoja ja kirjailija Saara Kinnunen ei tyydy pohtimaan ainoastaan kotoa pois muuttavien lasten ja heidän vanhempiensa suhteita. Kirjassa käsitellään myös isovanhempien, ystävien, harrastusten ja ennen kaikkea puolisoiden keskinäisten suhteiden merkitystä tuossa monien muutosten elämänvaiheessa.
”Kun pesä tyhjenee” on kirjoitettu lämmöllä ja vankalla elämänkokemuksella sekä vahvalla ammatillisella otteella. Kaikki nuo puolet ovat mukana tässä hyvin käytännönläheisessä ja suorastaan kodikkaassa kirjassa.
Miten suhtautua, kun lapsi hylkää uskon? Kuinka niellä lapsen aiheuttamat pettymykset? Entä lapsen seurustelu ja elämänkumppanin valinta? Tai hankalat taloudelliset kysymykset? Ja kuinka selviytyä vanhempien omista kriiseistä ja tyhjän pesän luomasta aivan uudenlaisesta tilanteesta? Siinä eräitä monista kysymyksistä, joihin kirja antaa koeteltuja neuvoja.
Elävyyttä kirjalle antavat Satu Kinnusen, kirjailijan omasta pesästä jo pois lentäneen tyttären hauskat viivapiirrokset. Kirjassa on jokaisen luvun perässä käsiteltyyn aiheeseen liittyvä rukous. Se on tärkeä ja jopa vuoria liikutteleva asia kaikissa elämämme vaiheissa.
Marcus Minucius Felix, Octavius,
Kristinuskon puolustus,
Kustannus Arkki
Kirja ”Octavius, kristinuskon puolustus” on kirjoitettu kristinuskon ensimmäisinä vuosisatoina. Nimensä mukaan kirja on puolustuskirjoitus. Se puolustaa kristinuskoa pakanallisia filosofeja ja uutta uskontoa mustamaalanneita aikalaisia vastaan.
Kirjan rakenne on kiehtova. Kristitty Octavius tekee kävelyretkiä pakanaystävänä Ceciliuksen kanssa. Miesten näkemykset uskonnosta ja jumalasta ovat toisistaan kaukana kuin itä on lännestä. Niinpä kaksikko pyytää mukaan keskusteluun kolmannen henkilön, kirjan kirjoittajan Marcus Minuciuksen. Hänelle tässä väittelyssä lankeaa eräänlainen erotuomarin rooli.
Ensin saa puheenvuoron pakana Cecilius. Hän vyöryttää esille kaikki Rooman ja sen alistamien kansojen jumalat sekä syyttää kristittyjä sylilasten surmaamisesta, iljettävistä salaisista menoista ja muusta yhtä kauhistuttavasta.
Ceciliuksen lopetettua vuoron saa Octavius, joka aloittaa kristinuskon puolustuspuheen. Octavius osoittaa, miten roomalainen yhteiskunta on mätä ja itse syypää juuri niihin seikkoihin, joista kristittyjä syytetään.
Kirjan kautta lukija pääsee kurkistamaan varsin syvälle lähes parin vuosituhannen takaiseen roomalaiseen kulttuuriin sekä tuon ajan elämäntapaan, josta ei rosoisia ja raadollisiakaan asioita puuttunut. Toisaalta ”Octavius, kristinuskon puolustuspuhe” on samalla hyvin ajankohtainen kirja. Joutuvathan kristityt jälleen monissa maissa syytösten ja vainojen keskellä todistamaan uskonsa perustasta ja torjumaan monenlaisia valheellisia syytöksiä.
Kirjan on suomentanut Heikki Koskenniemi, joka on myös laatinut teokseen lukijan kannalta erittäin hyödyllisen johdannon.