Riitta Lemmetyinen,
Suurempi kuin sydämeni,
Uskon ja toivon tarinoita,
Minerva
Milloin olet viimeksi kuullut hyvän tarinan? Kuka ja missä sen kertoi? Oletko tullut kertoneeksi tarinaa eteenpäin, pannut saamasi hyvän kierrätyksen?
Kun puhumme tarinoista, itselläni nousee mieleen muistoja illoista leirinuotion äärellä. Partioleirillä tuleen tuijottaessamme me kuuntelimme tulen rätinää ja usein myös hyviä tarinoita.
Tarinat ovat minulle yhä arkista todellisuutta. Pian viisi vuotta täyttävä hyvä ystäväni Emilia tokaisee tuon tuosta: Pappa, kerro tarina!
Helppoina päivinä tarinoiden aiheiksi ja sankareiksi käyvät vaikkapa Mooses, faaraon tytär, Ester tai Ruut. Halutessaan panna tarinankertojan kykyni koetteelle Emilia saattaa määritellä tarinan aiheen vaikkapa näin: Pappa, kerro tarina korvasta ja ikkunasta!
Riitta Lemmetyisen kirjassa Suurempi kuin sydämeni, Uskon ja toivon tarinoita tarinoiden aiheet liikkuvat lähes yhtä laajalla alueella. Kirja on syvällinen ja se avaa tarinoiden kautta Raamatun aarteita hauskalla tavalla.
Kirjassa on kaksikymmentäviisi tarinaa. Jokaisen perässä on raamatunkohta, jonka pohjalta tarina on kirjaan valittu. Aarne ja Taneli Laaksosen kauniit luontoaiheiset kuvat ovat onnistuneella tavalla sopusoinnussa tarinoiden sanomien kanssa.
Kirjan takakannen teksti alkaa: Jokainen elämä on kuin sarja kertomuksia, kokoelma uskon ja toivon tarinoita Sopii hyvin myös Riitta Lemmetyisen omaan elämään. Hän vietti 19 vuotta Saksassa ja Norjassa luostarissa Evankeliset Mariasisaret järjestön palveluksessa. Irrottauduttuaan järjestöstä hän kirjoitti paljon julkisuutta saaneet kirjat Kun luostarin muurit murtuvat ja Uskolla alistetut matkalla eheyteen yhdessä toisen sääntökunnan jättäneen entisen mariasisaren Marianne Janssonin kanssa.
Suurempi kuin sydämeni on lahjakirja, jonka parissa lahjan antaja voi viettää itse monta hauskaa hetkeä ennen kirjan sujauttamista lahjapakettiin. Tai olisiko varminta heti alussa hankkia kaksi kirjaa: toinen lahjaksi ja toinen omia lukuhetkiä varten?
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Juhani Kuosmanen,
Tuulta ja tyventä,
Aikamedia
Muistelmat on sellainen kristillisen kirjallisuuden sarka, jonka kyntäminen on tainnut tässä ohjelmassa jäädä varsin vähälle. Niinpä on aika paikata tuo puute.
Kirja Tuulta ja tyventä kertoo sananjulistajana ja Ristin Voitto lehden päätoimittajana pitkän elämäntyön tehneen Juha Kuosmasen vaiheet lapsuudesta eläkevuosiin.
Muistelmien tyyliin kirjassa kerrotaan suurten linjojen ja merkittävien tapahtumien lomassa hyvin paljon pieniä henkilökohtaisia tapahtumia. Joissakin muistelmissa ne uuvuttavat lukijan, mutta niin ei käy tämän kirjan äärellä. Juhani Kuosmasella on taito kertoa asiat niin kaunistelemattoman avoimesti ja lämpimästi, että lukija huomaa perehtyvänsä suurella innolla jopa hänen sukunsa kaukaisempien esi-isien ja äitien vaiheisiin. Olosuhteiden ja taustojen tunteminen luo lisäksi tehokasta perspektiiviä kerronnalle niistä taisteluista ja kriiseistä, jotka liittyvät Ristin Voiton ja helluntaiseurakuntien kautta laajempiin hengellisiin ja liiketaloudellisiin kaariin.
Tuulta ja tyventä on terveellistä luettavaa kaikille tämän päivän sananjulistajille sekä muille hengellisen työn tekijöille kirkkokunnasta riippumatta. Me rintamaiden ja yltäkylläisyyden ajan kasvatit emme voi hevin ymmärtää, millaisen puutteet ja niukkuuden keskeltä edelliset sukupolvet ovat joutuneet ponnistelemaan lähtiessään viemään hyvää sanomaa Jeesuksesta lähimmäisilleen.
Päivi Huuhtanen-Somero,
Sielun pyhä riemastus,
Sanasta rukoukseen,
Kirjapaja
Millä tavalla meidän tulisi pysähtyä Raamatun tekstien äärelle? Kuinka asettua kysellen ja nöyrästi vain muutaman jakeen äärelle kiirehtimättä koko ajan eteenpäin?
Päivi Huuhtanen-Somero näyttää kirjassaan Sielun pyhä riemastus meille erään tällaisen tavan. Kirjansa nimen alaotsikon mukaisesti hän siirtyy kirjaimellisesti Sanasta rukoukseen. Raamatun tekstien äärellä viipyillen hän on kirjoittanut rukouksia, jotka nousevat luetusta tekstistä ja kurottuvat kohti suurta Jumalaa kaipaavina ja luottavaisina.
Päivi Huuhtanen-Somero on taidekasvatuksen tutkija ja kokenut retriitinohjaaja. Hänen kirjansa Rukoileminen ja piirtämisen taito oli esillä ohjelmassamme helmikuun lopulla. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, tuleeko tämä rukousta eri näkökulmista lähestyvien kirjojen sarja saamaan jatkoa. Toivokaamme niin!
Hannah Whitall Smith,
Elämä Jumalan rakkaudessa,
KKJMK
Myös seuraavan kirjamme kirjoittaja on nainen. Hänen nimensä on Hannah Whitall Smith. Suomeksi käännettynä hänen kirjansa God of all Comfort on saanut nimen Elämä Jumalan Rakkaudessa.
Hannah Whittal Smith eli ja vaikutti Yhdysvalloissa Pennsylvanian osavaltiossa 1800-luvun puolivälissä. Hänen kirjaansa lukiessaan tätä ei hevin uskoisi, sillä onnistunut käännöstyö välittää meille kirjoittajan ajatukset tuoreina ja sujuvasti meidän aikamme kielellä.
Hannah toteaa kirjassaan, ettei hän halua käsitellä uskomme kriittisiä tai teologisesti haastavia asioita. Sen hän sanoo jättävänsä itseään viisaammille.
Mistä Hannah siis haluaa kirjoittaa? Mikä on niin tärkeää, että siitä on kannattanut yli sata vuotta myöhemmin tehdä käännös myös suomenkielellä?
Elämä Jumalan Rakkaudessa on rakkauskertomus. Se kertoo Jumalan rakkaudesta sinua ja minua, meitä kaikkia kohtaan. Se kertoo, miten tuo rakkaus pyrkii vetämään meitä puoleensa, että me oppisimme tuntemaan Jumalan ja Jeesuksen mahdollisimman hyvin ja läheisesti. Että me sitä kautta saisimme kaikkiin elämämme tilanteisiin sellaisen rauhan ja lohdutuksen, mitä mikään ei voi horjuttaa eikä meiltä riistää.
Hannah Whitall Smithin kirja on rakentava, rohkaiseva ja täynnä sellaista hehkuvaa lämpöä, joka yhä tavoittaa lukijansa ja haluaa avata hänen silmänsä näkemään kaikki ne aarteet, joita rakastavalla Jumalalla on lapsilleen tarjolla. Tätä tiukasti Raamattuun sitoutuvaa ja Kristusta korottavaa kirjaa on helppo suositella.