Kalevi Lehtinen - Riku Rinne,
Evankelistan testamentti,
Kuva ja Sana
Sukupolvenvaihdos on ollut monille perheyhtiöille hankala tai jopa kohtalokas vaihe. Ohjakset käsiinsä saanut nuori polvi on joskus jo muutamassa vuodessa onnistunut hävittämään kaiken sen, mitä edellisen sukupolvi on saanut kootuksi ja rakennetuksi. Kenties liian helppoon elämään tottuneilta uusilta vetäjiltä on puuttunut vaadittava ahkeruus, sitkeys ja nöyryys. Noita ominaisuuksia kun ei korvaa paraskaan koulutus.
Miten tapahtuu sukupolvenvaihdos evankeliumin julistuksessa? Kuinka valmennetaan nouseva polvi tehtävään, jonka itse Jeesus on omilleen antanut?
Evankelista Kalevi Lehtinen on jo vuosien ajan kantanut huolta tästä asiasta. Hän on pyrkinyt monin tavoin valmentavaan seuraavia sukupolvia jatkamaan työtä, jossa hänestä on tullut kaikkien tuntema ja arvostama.
Kirja ”Evankelistan testamentti, Evankeliumin viestikapulan siirto seuraaville sukupolville” haastaa niin varttuneemmat evankelistat kuin heidän työnsä jatkajat miettimään, miten viestikapulan siirto olisi toteutettava?
Kalevi Lehtisen ja Riku Rinteen yhdessä kirjoittama kirja alkaa vetävästi kuin paraskin romaani. Lukija kutsutaan mukaan evankeliumin asialla tehtäville lentomatkoille. Seuraavaksi piirretään elämänkaaret kummankin evankelistan syntymästä tähän päivään. Molempien kohdalla polku on kulkenut monenlaisten vaiheiden kautta, eikä harha-askeleitakaan ole matkan varrelta puuttunut.
Tällainen avoin ja silottelematon omien vaiheiden kertominen on kaikille meille matkan varrella monin tavoin kompastelleille rohkaisevaa luettavaa: Jumalalla on meidän elämällemme oma suunnitelmansa, eikä hän luovu siitä silloinkaan, kun me lipsumme ja kompuroimme.
Kun lukijat on tutustutettu Kalevi Lehtisen ja Riku Rinteen vaiheisiin, kirjassa siirrytään opiskelemaan evankeliumin levittämiseen liittyviä asioita. Sanottavaa perustellaan runsailla raamatunkohdilla. Ne ovat kirjassa aina peräkkäin sekä vanhan että uuden käännöksen mukaisina. Opetus on samaan aikaan lennokasta ja hyvin käytännöllistä. Tämä ei olekaan ihme, sillä molemmilla kirjoittajilla on lähtökohtanaan erittäin laaja kokemus sekä palava innostus evankeliumin julistamiseen.
OHJELMAN MUUT KIRJAT:
Lauri Koskenniemi,
Et ole yksin, Sanoja suruun,
Kustannus Arkki
Yksinäisyyttä on sanottu meidän aikamme suurimmaksi ongelmaksi. Eikä syyttä, sillä pääkaupunkiseudulla yhden hengen talouksia on jo lähes puolet kaikista kotitalouksista.
Erityisen yksin ovat ne, jotka ovat menettäneet läheisen ihmisen. Kun lasten lähdettyä on ennätetty elää jopa vuosikymmeniä kahden, ja toinen äkkiä poistuu rinnalta, yksinäisyys voi olla musertavan raskas taakka kantaa.
Lauri Koskenniemi menetti vaimonsa liikenneonnettomuudessa. Energisen ja tuotteliaan miehen elämä pysähtyi. Tekstiä ei enää syntynyt. Kaikki tuntui tyhjältä ja turhalta.
Kun hän pitkän surutyön tehtyään viimein pystyi jälleen aloittamaan kirjoittamisen, syntyi kirja ”Et ole yksin, sanoja suruun”. Kirjasta on meneillään jo peräti kuudes painos.
Kirja rakentuu lyhyistä menetykseen ja suruun liittyviä asioita käsittelevistä luvuista. Pitempiä tuskin surunsa ja kipunsa kanssa elävä kerralla jaksaisikaan lukea.
Teksti on hyvin henkilökohtaista, menetyksen kivun paljastavaa ja samalla täynnä toivoa. Myös suru ja menetykset ovat Jumalan tiedossa ja käsissä. Häneen me voimme aina ja kaikessa turvautua. Siksi me emme ole yksin, tapahtuipa elämässämme mitä tahansa.
”Sinä et ole yksin” on kirjoitettu rohkaisemaan ja lohduttamaan niitä, jotka ovat kokeneet läheisen ihmisen menetyksen. Mutta kirja toimii myös toisella tasolla. Se antaa viisaita neuvoja ja rohkaisua surevan lähimmäisemme kohtaamiselle ja hänen rinnallaan kulkemiselle.
Heikki Kotila (toim.),
Hengellisen ohjauksen kirja,
Kirjapaja
Rinnalla kulkemisesta on kyse myös seuraavan ja samalla tämän viikon ohjelmamme viimeisen kirjan kohdalla.
Mitä hengellinen ohjaus on?
Haetaanpa vastausta tutusta kuvasta:
Kristityn elämää on kutsuttu tieksi. Jo ensimmäisten vuosikymmenten Jeesuksen seuraajia eli kristittyjä kutsuttiin ”sen tien kulkijoiksi”.
Me emme ole tuolla tiellä yksin. Me saamme kulkea suuressa joukossa. Siinä on mukana jo pitkään tätä tietä kulkeneita ja vasta hetki sitten sille astuneita. Kokemattomampia neuvoessamme ja heikkoja rohkaistessamme me harjoitamme hienosti sanottuna hengellistä ohjausta. Jokainen tuossa valtavassa joukossa voi olla vuoroin rohkaistavana ja rohkaisijana, neuvottavana ja neuvojana.
”Hengellisen ohjauksen kirja” kokoaa yksien kansien välin hengellisen ohjauksen juuria kristinuskon ensimmäisiltä vuosisadoilta lähtien. Kirja tarkastelee myös tilannetta tämän päivän Suomessa sekä antaa käytännön neuvoja niin ohjaajille kuin ohjattavillekin.
Kirja koostuu peräti kolmentoista henkilön teksteistä. Tästä suuresta joukosta mainittakoon Heikki Kotilan lisäksi mm. Seppo Häyrynen, Jussi Holopainen, Pirkko Lehtiö, Lauri Maarala ja Antti Räsänen.
”Hengellisen ohjauksen kirja” on hyödyllistä luettavaa kaikille rukouspalvelussa, sielunhoidossa sekä muissa hengellisissä tehtävissä toimiville, yhtä hyvin vapaaehtoisille kuin palkatuillekin.