Salme Blomster
Ajattele itsellesi elämä
Kirjapaja, 317 sivua
Laulu särkyneestä saviruukusta on lunastanut paikkansa hengellisten laulujen ikivihreiden joukossa. Laulun viesti on selkeä ja koskettava. ”Olen särkynyt saviruukku, pala palalta murtui pois…”
Laulua kuunnellessani olen usein miettinyt, miten tavattoman monella tavalla elämä voi särkyä. Vaikka pinta olisi vielä varsin siloisen näköinen, niin sen takaa löytyy usein monenlaista rikkinäisyyttä. Minuuden rajoja on rikottu. Elämässä on ollut hylkäämisiä. Synti on houkutellut ja saanut ansaan. Murheet ja pettymykset ovat jättäneet omat jälkensä. Jne.
Kristillisten kirjailijoiden joukossa on muutamia sellaisia, joista on tullut koko kansan sielunhoitajia. Heidän kirjansa availevat mielen solmuja, lääkitsevät haavoille lyötyjä itsetuntoja ja rohkaisevat etsimään tietä kohti valoa ja vapautta.
Eräs tällainen kirjailija on terapeutti ja luennoitsija Salme Blomster. Hänen tuore kirjansa ”Ajattele itsellesi elämä” käsittelee asiantuntevasti ja myötätunnolla elämän kipeitä asioita.
”Ajattele itsellesi elämä” on selkeästi kristillinen kirja. Se opastaa lukijaansa kahteen suuntaan, löytämään oman sisimpänsä ja löytämään tien suuren lohduttajan ja parantajan Jumalan luo. Tienviitoiksi tälle matkalle Salme Blomster antaa Raamatun lupaukset sekä oman pitkäaikaisen kokemuksensa terapeuttina ja luennoitsijana.
Kirjan ”Ajattele itsellesi elämä” teksti on selkeää ja helposti omaksuttavaa. Muuta tuskin osaa odottaakaan kirjailijalta, jolla on suurissa lehtitaloissa hankittu vankka ammattitoimittajan tausta.
Kirja on jaettu kolmeen osaan, joiden sisällä asioiden käsittely etenee luvuittain. Ensimmäinen osa on saanut nimen ”Valheessa”. Toisen nimi on ”Valossa” ja kolmannen ”Käytännössä”. Pelkistäen ja tiivistäen voisi sanoa, että ensin selvitetään se, missä tällä hetkellä ollaan. Seuraavaksi otetaan suunta kohti Valoa ja löydetään kokonaan toisenlainen maailma. Lopuksi saadaan käytännön evästystä matkan jatkamiseksi ja monenlaisten ansojen välttämiseksi.
Åsa Molin
Sydämen täyskäännös, Kirja toivosta,
Päivä, 236 sivua
Jatkamme hieman samanlaisissa merkeissä. Seuraava kirja on Åsa Molinin ”Sydämen täyskäännös, Kirja toivosta”. Se sopii hyvin otettavaksi esille Salme Blomsterin kirjan jälkeen. Kirjoissa on paljon samaa, mutta myös selkeästi oma esitystapansa ja lähestymiskulmansa.
Åsa Molin tiivistää kirjansa sanoman näin: ”Meidän omasta sisimmästämme kumpuavat toiveet ovat ohuiden ja helposti katkeavien lankojen varassa. Jumalan toivo riippuu lupausten vahvoissa ja luotettavissa köysissä.”
Ihmisen toivolla, toiveikkuudella ja toivottelulla sekä Jumalan tarjoamalla toivolla on suuri ero. Meidän toivomme muuttuu hetkessä epätoivoksi ja toiveikkuutemme toivottomuudeksi. Raamattuun ja Jumalan lupauksiin ankkuroitunut toivo sitä vastoin kestää kovassakin myrskyssä.
Åsa Molinin toivo on samaan aikaan kiehtova ja vaarallinen asia. Mitä suurempi toivo, sitä isompi pettymisen mahdollisuus siihen sisältyy. Silti elämä ilman toivoa merkitsee kuolemaa. Kirjassa kerrotaan monenlaisista ihmiskohtaloista, joissa kaiken ratkaisi toivon ja toivottomuuden välinen ohut raja.
Sydämen täyskäännös on väkevä ja innostava lukukokemus, syvästi inhimillinen ja vahvasti Jumalan sanaan kiinnittyvä. Kirjasta riittää toivoa antavaa ammennettavaa ja omaa sisintä peilaavaa sulateltavaa useammallekin lukemiskerralle.
Tanja Kanerva (toim.)
Tulevaisuuden unelma
Kustannus Arkki, 64 sivua
Viivytäänpä vielä hetkinen eli myös seuraavan kirjan ajan tulevaisuuden ja toivon aiheessa. Tanja Kanervan toimittama ”Tulevaisuuden unelma” lähestyy teemaa runojen, mietelmien ja lyhyiden tekstilainausten kautta. Luontoaiheisilla kuvilla lukijalle annetaan hengähdystaukoja luetun sulattelemiseksi sekä omien ajatusten kuuntelemiseksi. Mukaan on otettu tekstejä tunnetuilta ja tunnustetuilta suomalaisilta kirjailijoilta kuten esimerkiksi Eino Leinolta, Saima Harmajalta, Minna Canthilta, Aleksin Kiveltä, Joel Lehtoselta ja Juhani Aholta.
Kuten jo kahden edellisen kirjan kohdalla totesimme, elämä vailla tulevaisuuden toivoa ja unelmia on raskasta ja suorastaan tuhoisaa. Onneksi meillä on valittavana monia ja monenlaisia kirjoja, joilla me voimme tukea ja rakentaa omaa haurasta elämäämme sekä toivomme perustamista Jumalan sanaan ja lupauksiin.
John F. Walvoord, Mark Hitchcock
Venäjä, Islam, Israel,
Kuva ja Sana, 240 sivua
Israelin valtio juhli keväällä 60-vuotissyntymäpäiväänsä. Ehkäpä osittain sen innoittamina markkinoille on vuoden kuluessa tullut tavallista enemmän lopun aikoja ja Israelia käsitteleviä kirjoja.
John F. Walvoordin ja Mark Hitchcockin kirja ”Venäjä, Islam, Israel” kuuluu kirjallisuuslajin mielenkiintoisimpaan joukkoon. Kirja sisältää päivitetyn laitoksen tohtori John F. Walvoordin vuonna 1974 julkaisemasta teoksesta. Se suomennettiin tuolloin nimellä ”Huomenna Harmagedon? Öljy ja Lähi-idän kriisi”.
Mikä tästä kirjasta teki niin merkittävän, että siitä on kirjoittajan kuoleman jälkeen kannattanut tehdä päivitetty ja laajennettu laitos?
Kysymykseen on helppo vastata. Tohtori John F. Walvoord osasi Raamatun profetioita selittäen kertoa jo 1930-luvulla hämmästyttävällä tarkkuudella Israelin valtion uudelleen perustamisen, siitä seuranneen poliittisen tilanteen ja paljon muuta, mikä on myöhemmin voitu lukea uutisotsikoista. Niinpä ei ole ihme, että myös hänen vielä toteutumattomia selityksiään kohtaan tunnetaan suurta mielenkiintoa.
Kirjan ”Venäjä, Islam, Israel” ovat koonneet edesmenneen kirjailijan poika John E. Walvoord kumppaninaan Mark Hitchcock. Jo kirjan nimestä voi päätellä, millaisia tulevaisuuden visioita lukijalle tarjotaan. Eikä niitä voi ohittaa hymähdellen tai sanomalla, että siinä on taas kansien välissä villejä profetioita enemmän kuin tarpeeksi! Kirja nimittäin perustelee tulevaisuudennäkynsä kovilla faktoilla, maailmantalouden tosiasioilla ja muilla todennettavissa olevilla asioilla. Venäjän hyökkäys Georgiaan ei ymmärrettävästi ole ehtinyt mukaan kirjan sivuille, vaikka sekin sijoittuu luontevasti tohtori Walvoodin ajatusmalliin. Ei ihme, että tätä kirjaa on maailmalla myyty miljoonittain.