Kirja ohjelman vieraana on lauantaina 16.4.2011 klo 19.00 Sanna Siltala mukanaan kirjansa Rakkaudesta Häneen. Ohjelman muut kirjat ovat Mikko Tiira, Jumalan katseen alla, David Davis,
Elian perintö ja Hannah Shan, Imamin tyttären raju pako vapauteen. Ohjelma uusitaan seuraavalla viikolla perjantaina sekä myös lauantaina 30.4.2011 klo 19.00 vastaavin viikkouusinnoin.
Sanna Siltala
Rakkaudesta Häneen
Omakustanne, 57 sivua
Meistä suomalaisista on usein sanottu, että me olemme ahkeria pöytälaatikkoihin kirjoittajia.
Onneksi kaikki sydämen salaisista kammioista noussut kirjoittaminen ei jää pöytälaatikkojen kätköihin. Sanna Siltalan runokirja ”Rakkaudesta Häneen” on hyvä esimerkki tällaisesta vuosien varrella kertyneestä ja vähä vähältä jäsentyneestä pöytälaatikkokirjoittamisesta, joka on viimein myös saanut kirjan muodon.
Kirja rakentuu neljästä osasta. Jokaisen alussa on lyhyt johdatteleva teksti, jota runot seuraavat. Ensimmäinen ja pisin kokonaisuus puhuu elämän hauraudesta, kivusta ja lohdutuksesta. Seuraavaksi liikutaan toivossa ja ilossa. Kolmannessa Taivaallinen Isämme puhuu lapsilleen ja neljännessä Sanna Siltala tunnustaa Raamatun Korkean veisun näkyjen tavoin rakkauttaan Jeesukseen ja kaipuutaan yhä lähemmäksi Häntä.
”Rakkaudesta Häneen” on henkilökohtainen todistus. Kirja kertoo Sanna Siltalan rakkaudesta Vapahtajaansa. Teksteistä aitona ja herkkänä nouseva luottamus on aarre, joka rohkaisee myös lukijaa jättäytymään kaikessa ja kokonaan Taivaallisen Isämme rakkauden varaan. Jeesuksessa meille kaikille on tarjolla rakkaus, joka eheyttää ja parantaa tuoden elämään iloa ja toivoa. Älkäämme torjuko Vapahtajaa, joka rakastaa meitä heikkouksinemme ja puutteinemme enemmän kuin me ikinä kykenemme ketään tai mitään rakastamaan.
Mikko Tiira
Jumalan katseen alla
Uusi Tie, 188 sivua
Jos joku vielä ajattelee, ettei Vanha testamentti ole kovin tärkeä meille tämän ajan ihmisille, niin kannattaa tutustua vaikkapa Aamoksen kirjaan. Profeetta Aamos on selvästi historiallinen henkilö, joka eli noin 700 vuotta ennen Jeesuksen syntymää. Myös hänen tekstinsä on tiukasti aikaan ja historiallisiin tapahtumiin sijoittuvaa. Silti Aamoksen tekstit ovat samalla ajattomia, myös meidän aikaamme, tai sanoisinko juuri meidän aikaamme osuvia.
Mikko Tiiran kirja ”Jumalan katseen alla – Aamos” avaa mainiolla tavalla Aamoksen kirjaa. Pastori Tiira käy Raamatun tekstiä läpi pala palalta kertoen taustoja ja nostaen esille asioita, jotka helposti jäävät huomaamatta.
Papisto ja kansan hengelliset johtajat ovat hylänneet Jumalan. Niinpä maallikko, karjan kasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä Aamos saa Jumalalta tehtävän julistaa kansalle tuomion sanoja. Aamos tottelee, lähtee matkaan ja kertoo, millaisen tuomion Jumala on niskuroivalle kansalleen langettanut.
Mikko Tiiran teksti on helposti luettavaa ja selkeää. Paljon tuomiota ja hyvin niukasti evankeliumia sisältävä Aamoksen kirja herää Tiiran selittämänä uudella tavalla eloon. Samalla hän liittää Aamoksen sanat meidän aikaamme. Oikeudenmukaisuutta polkevalla, köyhää sortavalla, yhä suurempia voittoja kahmivalla ja Jumalan sanan hylänneellä ajallamme on odotettavissa sama kuin Aamoksen ajan juutalaisilla: Jumalan ankara tuomio kaikkine seurauksineen. Vielä on armon aika. Vielä on aikaa hylätä pahat teot, pyytää syntejä anteeksi ja kääntyä katuen Jumalan puoleen. Vielä, mutta ei kauaa, sillä aika on käymässä vähiin.
David Davis
Elian perintö
Nokia Missio Kustannus, 328 sivua
Israelissa Karmel-vuorella vuosikymmenet elänyt sekä juutalaisia ja arabeja palvelleen David Davisin kirja ”Elian perintö” tutkii profeetta Elian aikaa, elämää ja palvelutyötä. Davis on perehtynyt laajasti sekä profeetta Elian aikaan että maailmanlaajuisen kristillisen kirkon tämän hetken tilanteeseen. Näistä lähtökohdista hän on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen kirjan, joka näkee elävistä kivistä koottavan alttarin muodostuvan messiaanisista juutalaisista ja Jeesukseen uskovista pakanakristityistä. Elian päivien tapahtumat Karmel-vuorella projisoituvat Jumalan pelastussuunnitelmaan, lopun aikojen mullistuksiin ja viimeiseen sadonkorjuuseen.
”Elian perintö” on jännittävä ja yllätyksiäkin tarjoava kirja, jota tuskin malttaa kesken laskea kädestään. On aika tehdä Elian mallin mukainen tehtävien siirto Elisan sukupolvelle. Profeetallisuus on asetettava ennalleen. Iisebelin pimeät henget ovat lopullisen häviön edessä. Nopeasti noussut islam myös tuhoutuu nopeasti. Siinä muutamia kirjan monista viesteistä.
Oikeastaan koko kirjan voisi mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaa ajatellen tiivistää Elian rukoukseen Karmen-vuorella ennen Baalin profeettojen kohtaamista, voittamista ja tuhoamista. Näin tuo rukous kuuluu:
"Herra, Abrahamin, Iisakin ja Israelin Jumala! Tulkoon tänä päivänä tiettäväksi, että sinä olet Jumala Israelissa ja että minä olen palvelijasi ja olen tehnyt kaiken tämän sinun käskystäsi. Vastaa minulle, Herra, vastaa minulle, jotta tämä kansa oppisi, että sinä, Herra, olet Jumala! Vastaa ja käännä heidän sydämensä taas puoleesi!" (1.Kun.18:36-37)
Hannah Shan
Imamin tyttären raju pako vapauteen
Kuva ja Sana, 239 sivua
Lukiessani Hannah Shan’in kirjaa ”Imamin tyttären raju pako vapauteen” mieleeni nousi sinullekin varmasti tuttu sanonta ”Valhe, emävalhe ja tilasto”.
Miten se voi liittyä tällaiseen kirjaan?
Yksinkertaiseksi siksi, että kun me luemme islamin lain mukaan alistetuista naisista, vainoista, poltetuista kirkoista ja kristityiksi kääntyneiden tappamisesta, kaikki jää ja myös peittyy helposti tilastojen taakse. Niin ja niin monta enemmän tai vähemmän kuin vuosi sitten. Niin ja niin monta miljoonaa alistettua, kotiinsa suljettua tai jopa kivitettyä naista niin ja niin monessa maassa.
Hannah Shan kertoo yhden ainoan tytön kohtalon. Hän antaa sorretuille ja pahoinpidellyille kasvot ja äänen. Ja mikä hätkähdyttävintä, kaikki tuo uskomaton julmuus, väkivaltaisuus ja suvaitsemattomuus ei suinkaan tapahdu Pakistanissa, mistä perhe on kotoisin, vaan keskellä englantilaista kaupunkia ja sitä paljon ihasteltua brittiläistä elämän muotoa.
”Imamin tyttären raju pako vapauteen” on kirja, joka ravistelee, puhuttelee ja pudottelee monenmoisia suomuja silmiltä. Tällaistako me maahanmuuttopolitiikallamme haluamme? Tällaistako tuottaa humanismista kumpuava suvaitsevaisuus ja niin sanottu maahanmuuttajien omien tapojen kunnioitus?
Hannah Shanin mielestä kyse on pään pensaaseen laittamisesta, tosiasioiden kieltämisestä ja nuorien tyttöjen heitteille, miesten mielivallan alle jättämisestä. Sellaisessa ei ole mitään kaunista eikä kunnioitettavaa.
Tässä kirjassa on onnellinen loppu. Hannah löytää Jeesuksen Vapahtajakseen, pääsee pakoon, selviytyy uuden elämän alkuun. Samaan aikaan satojen tai jopa tuhansien muiden muslimityttöjen kohtalo on järkyttävällä tavalla erilainen.