Seikko Eskola,
Historian kuolema ja kulttuurien taistelu,
Edita
Seikko Eskola on eläkkeellä oleva Tampereen yliopiston historian professori, joka on ollut harvinaisen pitkään kirkolliskokouksen jäsenenä, osallistunut maallikkojäsenenä kirkkohallituksen työskentelyyn ja toiminut monenlaisissa muissa kirkollisissa luottamustehtävissä.
Vuoden 2006 kristillisten kirjojen kilpailuun ilmoitetuista kirjoista rovasti, oopperalaulaja Esa Ruuttunen valitsi kymmenen loppukilpailuun selvinneen joukosta voittajaksi teoksen ”Historian kuolema ja kulttuurien taistelu”. Esa Ruuttunen perusteli valintaansa mm. näin: ”Seikko Eskolan kirjan äärellä koin suurimmat elämykset niissä uusissa näkökulmissa, joita hän avaa enemmän tai vähemmän tuttuihin historian tapahtumiin ja niiden merkitykseen omalle ajallemme.
Mielenkiintoinen, kiihkoton kerronta, vahva tukeutuminen lähteisiin, uskontojen ja erityisesti kristillisen uskon henkilökohtainen tuntemus vakuuttavat ja antavat luotettavan kuvan niistä rohkeista johtopäätöksistä, joihin kirjoittaja lukijansa vie. Historian kuolema ja kulttuurien taistelu ei ole hartauskirja, mutta se haastaa elämänkatsomukselliseen sekä kristillisen uskon ja oman henkilökohtaisen uskon merkityksen pohdintaan. Kirjan perussävy on tulevaisuuteen luottava.”
OHJELMAN MUUT KIRJAT
Antti Linkola,
Kuolen, siis elän,
Perussanoma
Lappeenrantalainen sisätautilääkäri Antti Linkola on tutkinut kuolemaan liittyviä kysymyksiä. Hän on myös tehnyt kuolevien hoitoa selvitelleen tutkimuksen. Kaikesta tästä hän on kirjoittanut ohuen kirjasen ”Kuolen, siis elän”.
Linkolan kirja ei tyydy kirjaamaan kansien väliin lääkärin viileän asiallista näkemystä kuolevien hoidosta tai heidän omaistensa kohtaamisesta. Kirjassa on mukana vahva uskon ja toivon ulottuvuus.
Kirja vie lukijansa äkillisesti sairastuneen vuoteen vierelle, omaisensa menettäneen rinnalle ja kohtaamaan kuoleman monenlaiset kasvot. Tällaiseen elämäntilanteeseen itse joutuneelle ja hänen omaiselleen kirja on hyvä ja asiallinen opas. Kirja on varmasti hyödyllistä luettavaa myös kaikille niille, jotka työnsä takia joutuvat jatkuvasti kohtaamaan viimeiselle matkalleen äkillisesti tai ajan kanssa lähteviä sekä heidän omaisiaan.
Oppaana Jeesus,
Oppaana Mooses,
Raamatun kertomuksia, karttajuliste ja tarroja,
Päivä Osakeyhtiö
Isokokoisissa mutta ohuissa kirjoissa ”Oppaana Mooses” ja ”Oppaana Jeesus” on mukana suuret karttajulisteet. Keskiaukeamilla kirjoissa on lisäksi isot tarra-arkit, joiden kuvia liimaillaan jättijulisteen kartalle sitä mukaa, kun opastettu matka etenee. Tällä tavalla pieni raamatuntutkija oppii värikkäitä kirjoja lukiessaan sijoittamaan Raamatun kertomukset maantieteellisesti oikeisiin paikkoihin.
Mooseksen ollessa oppaana vaelletaan tietysti Egyptistä autiomaan kautta Luvattuun maahan. Kirjassa ”Oppaana Jeesus” lähdetään matkaan Betlehemin tallilta ja vieraillaan eri puolilla Israelia. Matka päättyy pääsiäisaamuun.
Kirjojen kertomukset on kirjoitettu lapsille sopivaan muotoon, selkeiksi ja vapaamuotoisiksi. Kunkin sivun kulmassa on sitten selkeästi mainittu, mihin Raamatun kohtaan kerrottu perustuu.
Keijo Rainerma,
Pelko pois!,
Perussanoma
”Pelko pois!” taitaa olla pienimpiä tähän mennessä tässä ohjelmassa esittelemiäni kirjoja. Kirjassa on lyhyt Raamatun teksteihin perustuva rohkaisun sana kuukauden jokaiselle päivälle. Luonto-aiheiset kuvat tuovat kirjaseen väriä ja ilmavuutta. Kirjaa on helppo kuljettaa mukana rintataskussa tai käsilaukussa. Tekstit ovat napakoita ja vahvasti Raamattuun sitoutuneita. Niitä on hyvä lukea päivittäisen hartaudenharjoituksena työmatkalla, tavaratalon kahviossa, lenkkipolun varrella tai minne ikinä elämä itse kutakin meistä päivittäin kuljettelee.