Kirja ohjelma lähetetään TV7 kanavalla sunnuntaina klo 19 ja uusitaan maanantaina klo 10.30 sekä perjantaina klo 07.45 ja 16.00. Ohjelma lähetetään vastaavalla tavalla uusintana kahta viikkoa myöhemmin. Välissä on uusi jakso uusin vierain ja kirjoin.
Tapani Suonto
Valmistu Jumalan käyttöön 1 ja 2
One Way Mission, 208 + 220 sivua
Teen heti aluksi hyvin henkilökohtaisen kysymyksen: haluaisitko sinä olla Jumalan käytössä?
Ehkä vastaat tekemällä vastakysymyksen: Miten juuri minä kaikkine puutteineni ja synteineni voisin olla Jumalan käytössä? Kelpaisinko minä? Ja jos kelpaan, niin miten voisin siihen valmistautua?
Tapani Suonto julkaisi vuonna 1999 kirjan ”Valmistu Jumalan käyttöön”. Kirjaa on levitetty ulkomaita myöten yhdeksällä eri kielellä ja siitä on otettu jo useita painoksia. Nyt kirjalle on tullut jatkoa, ”Valmistu Jumalan käyttöön
Molemmat kirjat ovat vankkaa kristillistä ja Raamattuun sitoutuvaa perusopetusta. Asiat kerrotaan selkeästi, käytännöllisesti ja runsailla esimerkeillä elävöittäen. Mukana on sekä Tapani Suonnon omia kokemuksia että muualta poimittuja kertomuksia. Mukana on myös varoittavia esimerkkejä ylilyönneistä ja harharetkistä.
Ensimmäisessä kirjassa käsitellään rakkauden merkitystä, Jumalan johdatusta, Jumalan puheen kuulemista, kiusauksista selviytymistä, Jeesuksen tapaa kohdata ihmiset sekä monia muita tärkeitä kysymyksiä. Toisen kirjan teemoja ovat mm. vihollisten kohtaaminen, Jumalan muuttava voima, hengellinen johtajuus, Jumalan palvelijan stressi ja ristin salaisuus. Vain muutamia kirjojen monista kiinnostavista aiheista tässä mainitakseni.
”Valmistu Jumalan käyttöön” kirjat käsittelevät aihetta hyvin monipuolisesti. Kirjat sopivat kenen tahansa Jumalan palvelijan itsetutkiskelun välineiksi. Niiden avulla voi pyyhkiä maneerien ja piintyneiden tapojen pölyjä oman näyn ja kutsumuksen päältä. Toisaalta kirjat ovat selkeytensä ja käytännöllisyytensä ansiosta hyvää opetusmateriaalia pienryhmän keskustelujen ja raamatuntutkiskelun pohjaksi.
Gerald W. Hughes
Matkaoppaana rukous
Kirjapaja, 265 sivua
Tulosten saavuttaminen vaatii ponnistelua. Näin on myös uskon alueella. Emme tunne Jumalan sanaa, ellemme näe vaivaa ja lue Raamattua. Emme kuule Jumalan ääntä, ellemme järjestä kiireittemme keskelle aikaa ollaksemme hänen seurassaan. Emme kasva kristittyinä emmekä löydä omaa kutsumustamme, ellemme vietä aikaa rukouksessa.
Gerard W. Hughesin kirja ”Matkaoppaana rukous” rohkaisee ja opastaa meitä kaikkeen tuohon. Kirjan ensimmäinen osa keskittyy neuvomaan lähes kädestä pitäen polkuja rukoukseen, kuuntelemiseen ja Jumalan läsnäolon tiedostamiseen.
Kirjan toinen osa sisältää seitsemän viikon matkalle päivittäiset raamatunkohdat, niiden tutkiskelut ja aiheeseen liittyvät rukoukset. Nämä omia rukous- ja hiljentymishetkiä varten laaditut tekstit ovat kuin virikepuheita, joilla lukijaa autetaan löytämään Raamatun aarteita ja ymmärtämään niiden viesti omaan elämäntilanteeseen.
Skotlantilaissyntyinen jesuiitta, kirjailija ja kouluttaja Gerarg W. Hughes on hengellisen ohjauksen ja kilvoittelevan uskon asiantuntija. Soveltamalla Paavalin ohjetta koetella kaikki, ja pitää se mikä hyvää on, kirjasta löytyy muillekin kuin katolilaisille valtava määrä uskonelämää ravitsevaa ja kristittynä kasvamiseen rohkaisevaa asiaa.
Tauno Väinölä
Virsikirjamme virret
Kirjapaja, 744 sivua
Vuoden 2008 kristillisen kirjan kilpailun voitti Tauno Väinölän järkälemäinen teos ”Virsikirjamme virret”.
Tällainen kirja ei ole syntynyt hetken innostuksesta. Tauno Väinölä on kerännyt virsiin liittyvää aineistoa jo runsaan kymmenen vuoden ajan kirjoittaen virsistä pientä palstaa Kotimaa-lehteen. Vähitellen aineistoa kertyi niin paljon, että hänellä heräsi toive saada siitä laajentamalla ja täydentämällä aikaan kokonainen kirja.
”Virsikirjamme virret” osuu hyvin yksiin meneillään olevan virsibuumin kanssa. Monet muusikot ovat jo usean vuoden ajan tehneet virsistä uusia sovituksia ja äänittäneet virsilevyjä. Varsinaisen läpimurron virsien uudelleen sovittamisessa tekivät myyntitilastojen kärkeen nousseet kaksi Samuli Edelmannin virsialbumia.
Tauno Väinölän ”Virsikirjamme virret” ansaitsee vuoden kristillinen kirja palkintonsa. Kyseessä on taitavasti ja sydämellä laadittu tietoteos, Kaikesta huomaa, että Tauno Väinölällä on paljon tietoa ja myös syvä henkilökohtainen rakkaus virsiin. Häneltä on jo aiemmin ilmestynyt peräti kolme virsiin liittyvää kirjaa.
”Virsikirjamme virret” sisältää jokaisesta virrestä paljon mielenkiintoista taustatietoa. Kyse ei ole kuivasta tietopaketista vaan hyvin elävästä ja paikoin jopa värikkäästä teoksesta, jota lukee kiinnostuneena. Virsitietouden ohella lukija palkitaan monenlaisilla virsiin tavalla tai toisella liittyvien tunnettujen henkilöiden pikku tapahtumilla ja anekdooteilla.
Meiju Bonsdorff (toim.)
Läsnäolon lupaus
Katharos, 48 sivua
Jumalan läsnäolo on uskomme peruspilareita. Se, että Jumala on läsnä, eikä ole jättänyt luomaansa maailmaa sekä sen mukana myös meitä ihmisiä oman onnensa nojaan, antaa elämälle turvallisen perustan.
Meiju Bonsdorff on toimittanut tältä pohjalta kirjan, jonka nimi on ”Läsnäolon lupaus”. Maija Rannan hillityn kauniilla tavalla kuvittama kirja lähestyy lukijaansa heti johdantosivun ensimmäisillä riveillä Augustinuksen sanoilla: ”Levoton on sydämemme, kunnes se löytää levon Jumalassa”. Tuon levottomuuden tyynnyttämiseksi kirjaan on koottu keskeisiä Uuden testamentin kohtia, jossa Jeesus puhuu tehtävästään, kehottaa ja lohduttaa. Mukana on myös, psalmien tekstejä, virsien säkeistöjä sekä tunnettujen henkilöiden koeteltuja ja sukupolvelta toiselle siirtyneitä kauniita rukouksia.