Hengellisillä isillä ja äideillä on aina ollut tärkeä merkitys. Meidän länsimaisessa ja perin rationaalisessa uskossamme erämaaisät, ohjaajavanhukset ja hengelliset pylväät tuntuvat kuitenkin hieman vierailta ja kummallisilta. Mitä annettavaa näillä autiomaan luolissa tai pylväiden päissä vuosikymmenet asuneilla voi olla tämän ajan vauhdikkaalle hengellisyydelle?
Ehkäpä vastaus löytyy jälleen jo kysymyksestä. Olisikohan niin, että juuri nyt kiihkeän ”kaikki minulle tässä ja nyt heti” –kulttuurin keskellä me todella tarvitsemme Jumalan valaisemaa kurkistusta omaan sisimpäämme?
Eräs tällaisille omaan sisimpään tehtäville matkoille houkutteleva henkilö on ruotsalainen kirjailija, pastori ja opettaja Peter Halldorf. Hänen kirjojaan on julkaistu suomeksi jo useita kappaleita. Tänä syksynä noiden valloittavien, viisaiden ja ajattelemisen aihetta antavien kirjojen sarja on kasvanut kahdella pienellä kirjasella: Näin avautuu paasto ja Näin avautuu rukous. Kolmas Halldorfin syksyn kirja on täysikokoinen Sielun juuri.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kappalainen, kymmenen vuoden ajan evankeliumin asialla Siperiassa työnsä ohessa kierrellyt ”Siperian karhu” pastori
Jos olet kiinnostunut Peter Halldorfista, niin sinun kannattaa käydä lukemassa Sana lehdessä julkaistu Kaj Aallon kirjailijasta tekemä erinomainen haastattelu, joka löytyy osoitteesta http://www.sana.fi/ihmiset/haastattelut/autiomaan_kautta_pyhan_hengen_lahteille/
Peter Halldorf,
Kaipaatko täyteyttä Hengen sen?
Aikamedia
Kaipaatko täyteyttä Hengen sen on Peter Halldorfin merkittävin teos. Tässä syvällisessä ja johdonmukaisessa kirjassaan hän nostaa esiin Pyhän Hengen työn ja merkityksen mm. kasteessa, pelastuksessa ja johdatuksessa. Pyhän Hengen osuus Jeesuksen elämässä on saanut kirjassa keskeisen ja tärkeän osuuden. Kirja on eräänlainen Pyhän Hengen merkityksen ja työn perusteos, erinomainen oppikirja aiheesta kiinnostuneelle.
Peter Halldorf,
Sielun juuri,
Kirjapaja
Ruotsalainen teologi, pappi ja kirjailija Peter Halldorf vie lukijansa matkalle, jonka päämäärä on ihmisen sisimmässä. Vaellusreitti kulkee Euroopan äärilaidoilta autiomaahan ja kirjailijan omaan yrttitarhaan; alkukirkon erämaaisien hiljaisista oivalluksista nykyihmisen levottomuuteen. Missä kuljemmekin, kaipaus on sama: miten pääsemme lähemmäksi Jumalaa ja omaa itseämme? Miten meistä tulee se, miksi meidät on tarkoitettu. Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä, sanoo Herra. Mitä tämä tarkoittaa?
Juha Muilu,
Voiko tuon kanssa elää? Virikkeitä parisuhteen hoitoon,
LK-kirjat
Juha Muilun kirjoittama ja Leila leponiemen kuvittama ohut kirjanen ”Voiko tuon kanssa elää, virikkeitä parisuhteen hoitoon” pureutuu parisuhteen kysymyksiin hauskalla tavalla, tai pitäisikö mieluummin sanoa ”pehmoisella tavalla”. Kirjassa on piirroskuvia lankakeristä ja villasukista, jotka joskus ovat eri paria, paikattuja tai sitten sopuisasti siistit ja samaa paria. Myös sukkien ilmeet ja asennot kertovat käsiteltävästä aiheesta. Vai mitä ajattelette sukkaparista, joka seisoa tönöttää kantapäät vastakkain tai sukista, joista toinen on musta ja epäluuloisen näköinen?
Kirja tuntuu ajattelevan, ettei parisuhdesoluja auota paljolla puheella ja runsailla sanoilla. Tärkeämpää on asenne, huumorin mukana olo ja tahto yhdessä löytää keinot solmujen avaamiseen.
Kirjan lopussa on Perhepeli oman tilanteen arviointiin ja virikesanastoa parisuhdekeskustelun kirvoittamiseksi. Mitä uskoisitte sisältyvät termien Luulomuunnin, Korkkiruuvipuhe tai Papatuskerroin taakse? Tällaisia ja monia muita hauskoja sanoja on rakennellut Keski-Suomen seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen johtajana toimiva Juha Muilu. Voisikohan tuolle keskuksellekin keksiä kirjan uudissanojen innoittamana hauskemman ja paljon lyhyemmän nimen?
Tuomas Jäntti,
Monta tietä Tielle,
Päivä Osakeyhtiö
Tuomas Jäntin Monta tietä tielle on sekin monella tavalla persoonallinen kirja. Pehmeäkantisen pokkarin lähtökohtana on Johanneksen evankeliumin 14. luvun jakeen 6 Jeesuksen sanat: ”Minä olen tie, totuus ja elämä.”
Jeesus on tie, jopa ainoa tie pelastukseen, mutta tuolle tielle on olemassa monenlaisia teitä. Taivaaseen johtavalle tielle tullaan monenlaisilta pikkuteiltä, sivupoluilta ja pitkospuilta. Tärkeää ei olekaan se, millaiselta tieltä itse kukin saapuu, vaan oikean tien, Jeesus-tien löytäminen ja matkan jatkaminen sitä pitkin.
- Tie ja matkateema sopivat Tuomas Jäntin kohdalla erinomaisesti, Paljon matkaa tehnyt pastori ja evankelista Tuomas Jäntti tunnetaan paitsi Suomessa myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa suomalaisten siirtolaisten parissa. Kirja onkin rakennettu Tuomas Jäntin omista teksteistä sekä hänen tuntemiensa ihmisten todistuksista siitä, millaisilta teiltä ja millaisten vaiheitten jälkeen he ovat löytäneet Jeesus Tien.
Olivia Warburton, (toim.)
Olet ajatuksissani,
SLEY-kirjat
Tässä näyttää käyvän tällä kerralla niin, että käsiteltävät kirjat pienenevät kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä. Ja tottahan se on. Tänään maailmanloppu on kiistatta vuorokautta lähempänä kuin eilen. Ottakaamme siis epäröimättä esille todella pieni kirja.
Päivi Karrin on suomentanut englantilaisesta alkuteoksesta ”Thinking of You” pienoisen kirjasen ”Olet ajatuksissani”. Hieman postikorttiakin pienempi kirja on kovissa kansissa. Takakanteen on painettu 1 Korinttilaiskirjeen 13. luvun 13. jae: ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Kirjan kerrotaan sisältävän Toivon, rohkaisun ja elämänmyönteisyyden sanoja, lohdutuksen ja rinnalla kulkemisen sanoja. Kirja haluaa antaa viestin: Olet ajatuksissani.
Kirja sisältää kauniita maisemakuvia. Niiden lomaan on väljästi taittaen sijoitettu kirjan teemaan sopivia tunnettujen ja vähän tuntemattomampienkin henkilöiden mietelmiä ja raamatunlauseita. Kirja on postikortti ja kukkakimppu, jotain millä rohkaista ja ilahduttaa ystävää, ottaa osaa hänen iloonsa tai suruunsa, kulkea kappaleen matkaa toisen rinnalla. Kun tilanne on sellainen, ettei sanoja löydy tai niitä ei edes tarvita, tällaiset pienet kirjaset kuvineen ja helmien lailla loistavine pikku teksteineen sanovat kaiken oleellisen.