Tervetuloa Aikamatkalle kristinuskon merkittäviin vaiheisiin, voittoihin ja kipupisteisiin. Täältä TV7 kanavalla lähetettävien löydät viikoittaisten Aikamatka-iltojen opettajat ja aiheet. Löydät myös Järvenpään Aikamatka-iltojen materiaalin äänityksineen ja kuvineen. Mukana on kuvia sekä Järvenpäässä syksyllä 2013 järjestetyistä illoista että TV7 studiossa suoritetuista kuvauksista.
2000 vuioden aikamatka -sarja lähetettiin ensimmäisen kerran TV7 kanavalla alkuvuodesta 2014. Sarja uusittiin TV7 kanavalla kesällä 2014. Aikamatka, jossa on 15 osaa, lähetetään uusintana kevätkaudella 2016.
Matkan varrelle mahtuu 15 kristinuskon virstanpylvästä, historian hetkeä ja käännettä, joissa kirkkolaivaa ja seurakuntaa on ohjattu joko selvemmille vesille tai karikkoihin. Miten voimme säilyttää aarteet ja välttää virheiden toistaminen?
Millaisia maailmamme ja seurakuntamme olisivat jos kirkkohistoria kirjoitettaisiin toisin? Jos Jeesus olisi noussut kuolleista vaan jäänyt hautaan? Mikä sai opetuslapset uskomaan ylösnousemukseen? Mikä taas aiheutti toisissa epäuskon, joka jäi kytemään läpi vuosisatojen? Miten nuo molemmat seikat ovat yhä tänäänkin läsnä?
Viikoittaisen Aikamatka-sarjan toisena iltana lähdettiin liikkeelle vuodesta 49 ja Jerusalemissa pidetystä tärkeästä kokouksesta: Oliko pakanoiden tultava ensin Mooseksen lakia noudattaviksi juutalaisiksi voidakseen päästä sisälle Jeesuksen seuraajien joukkoon?
Mistä ensimmäisten vuosisatojen kristityt saivat voiman ja rohkeuden mennä mieluummin kuolemaan kuin kieltää uskonsa Jeesukseen? Miksi he torjuivat kaikki kompromissit ja menivät mieluummin leijonien eteen areenalle kuin taipuivat tottelemaan Rooman lakia? Tässä pari kysymystä, jotka olivat esillä Markku Tenhusen vieraillessa Aikamatka-illassa
Sadassa vuodessa vainotusta kirkosta tuli Rooman valtiossa ensin suvaittu, sitten hyväksytty ja lopuksi vuonna 392 koko valtion ainoa virallinen uskonto. Kristityt, joita oli aiemmin syötetty leijonille, saivat arvostetun aseman, takavarikoitu omaisuus palautettiin ja papeille annettiin verohelpotuksia. Kirkko samaistui nopeasti valtioon ja valtio kirkkoon. Vainotuista tuli pakanoiden ja harhaoppisten ankaria vainoajia.
2000 vuoden Aikamatkalla pohdittiin, miten neljännellä vuosisadalla tapahtunut kristinuskon juutalaisten juurien hylkääminen ja korvausteologia ovat vaikuttaneet dramaattisella ja järkyttävällä tavalla meidän päiviimme saakka. Täältä voit kunnella keskustelun ja katsoa kuvat illasta.
Aikamatka-illassa 8.10.2013 oli vieraana päätoimittaja Leif Nummela. Hänen kanssaan illan teemaa "Valta turmelee kirkossakin - ehdoton valta ehdottomasti" pohtivat Reijo Telaranta ja Tapani Talikainen. Keskustelun yhteydessä Leif Nummela mm. totesi, että mediasta, jonka tulisi puolueettomana toimia vallan vahtikoirana, onkin tullut yhteiskunnan suurin vallankäyttäjä.
Aikamatka-illan otsikkona oli tällä keralla Hyvin alkanut uskonpuhdistus jäi kesken. Lähtökohtana oli vuosi 1517 eli uskonpuhdistuksen alkamisen ajankohta. Illassa pohdittiin mitkä uskonpuhdistuksen aarteista ovat vuosien saatossa päässeet pölyttymään ja mitkä jääneet tyystin käyttöön ottamatta.
Aikamatka-illassa lähdettiin liikkeelle vuodesta 1527 ja pohdittiin syitä, jotka saivat samaan Jeesukseen uskovat ja samaan Raamattuun uskonsa perustavat kristityt vainoamaan verisesti toisiaan? Mihin unohtuivat Raamatun opetukset ja Jeesuksen esimerkki niin pian uskonpuhdistuksen jälkeen?
Aikamatka-illan tässä jaksossa perehdyttiin herätyksien syntymiseen Suomessa. Kovassa ja kivikkoisessa maaperässä herätykset alkoivat ja jopa sakkoja makseltiin luvattomista kokoontumisista. Aikamatkalla oli vieraana ja illan teemasta keskustelemassa pastori Paul Raja-aho.
- Nykyään me teemme Pyhän Hengen voimasta, Hengellä täyttymisestä ja armolahjojen toiminnasta liian tavallista. Niissä on kyse Jumalalle hyvin pyhistä asioista. Kärjistäen asian voisi sanoa näin: Me voimme ajatella, että elämäni on lähestulkoon saastan vallassa, mutta siitä huolimatta voin täyttyä Pyhällä Hengellä ja kiitellä Herraa uusin kielin. Jos näin on, niin silloin olemme menettäneet jotain siitä Jumalan pyhyydestä ja kirkkaudesta, joka Azusa-kadulla vallitsi, Marko Selkomaa sanoi Aikamatka-illassa.
Miten on mahdollista, että ankarasta vainosta huolimatta Kiinassa on eräs nopeimmin kasvavista seurakunnista? Miksi kristinusko on maailman vainotuin uskonto? Voisiko myös Suomessa puhjeta kristittyjen vainoja? Miten on mahdollista, että YK:n ihmisoikeuksien sopimuksen allekirjoittaneet valtiot voivat avoimesti vainota kristittyjä? Millaista on hiljainen vaino?
Jo lähes joka kolmas maailman 2,1 miljardista kristitystä kuuluu joukkoon, joka kasvaa kaikkein nopeimmin. Samaan aikaan, kun Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa jo puhutaan jälkikristillisestä ajasta, tämä kristittyjen joukko kasvaa valtavalla vauhdilla. Mistä on kysymys? Mihin näiden seurakuntien kasvu perustuu?
Tämän kerran Aikamatkalla kohtaamme visaisia kysymyksiä: Onko Jumala todella sanonut, ettei hänen luokseen voi olla monta eri tietä? Pitäisikö nykyajan ihmisen yhä ottaa todesta paimentolaisten tuhansia vuosia siten kirjoittamat tarinat? Miksi Jumala, joka on rakkaus, ei hyväksyisi luokseen jokaista luomaansa ihmistä vikoineen ja kompasteluineen?
Miten käy luterilaisen kirkon, jos nykyinen meno jatkuu? Luhistuuko kirkko laitoksena viidentoista vai kolmenkymmenen vuoden kuluessa? Onko kirkon tulevaisuus sadoissa tai tuhansissa pienissä jumalanpalvelusyhteisöissä? Näin vakavia kysymyksiä pohdittiin Aikamatka-illassa, kun vieraana oli pastori Timo Pöyhönen.
Odottamamme suuri herätys on mahdollinen vasta sitten, kun kristityt ovat yhtä yli seurakunta- ja kirkkokuntarajojen, todettiin Aikamatka-illassa. Tilanne näyttää yhteyden kannalta vielä nyt huonolta. Kerran se on kuitenkin toteutuva. On nimittäin mahdotonta, että itsensä Jeesuksen moneen kertaan toistama rukous ”että hänen omansa olisivat yhtä” jäisi toteutumatta.