Koko maailma saattoi katsella, miten Notre Dame roihusi liekeissä ja sen korkea torni paloi kuin suuri kynttilä romahtaen lopulta liekkimereen. Pariisin ylpeys, jossa vuosittain vierailee kolmetoista miljoonaa turistia, ei ollut Ranskan ensimmäinen kovia kokenut kirkko.
Ihmeellisiä sattumia?
Kirkkoja vastaan on ranskalaisten lehtien mukaan hyökätty viime kuukausina kiihtyvällä tahdilla. Tätä on tapahtunut monin tavoin eri puolilla Ranskaa. Kirkkoja on yritetty polttaa, neitsyt Marian patsaita on rikottu, alttarien vaatteita ja kankaita sytytetty tuleen, ristejä ja pyhimysten patsaita otettu seiniltä ja rikottu, pyhiä esineitä on tuhottu paiskaamalla lattialle ja ehtoollisvälineitä häpäisty.
Wienissä sijaitsevan kristittyjen vainoa ja syrjintää Euroopassa tarkkailevan keskuksen johtaja Ellen Fantini on kertonut Newsweek lehdelle, että kristittyjä ja erityisesti katolisia kirkkoja kohtaan suoritetut hyökkäykset ovat Ranskassa lisääntyneet 25 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Iskujen takana arvellaan olevan kristinuskoa vastustavien anarkisti- ja feministiryhmien.
Tähän erikoisten sattumien sarjaan voidaan liittää myös jihadisti-naisen ranskalaisessa oikeusistuimessa vain kolme päivää ennen Notre Damen paloa terrorismista saama kahdeksan vuoden tuomio. Hän oli yrittänyt vuonna 2016 tuhota Notre Damen autolla, joka oli ollut täynnä polttoainekanistereita.
Asenteet kristinuskoa kohtaan kovenevat
Kristittyjen vainot lisääntyvät. Kiina koventaa otteitaan, Afrikassa monet pastorit ja seurakuntalaiset ovat joutuneet todistamaan uskostaan verellään ja kuolemallaan. Myös Euroopassa asenteet ovat kovenemassa. Sielläkin, missä syrjinnästä tai vainosta ei voida vielä puhua, uskosta halutaan tehdä tiukasti yksityisasia. Kristillinen elämä pyritään kaikin keinoin sysäämään yhteiskunnan marginaaliin.
Ranska on ollut Euroopan maiden joukossa kyseenalainen edelläkävijä antisemitismin lisääntymisessä ja juutalaisten sortamisessa, vainoamisessa sekä heidän hautausmaidensa ja synagogiensa häpäisemisessä. Nyt tämä maa, joka muulle Euroopalle mallia näyttäen asetti vuonna 1789 vallankumouksensa korkeimmaksi päämääräksi vapauden, tasa-arvon ja veljeyden, on luisumassa yhä pahemmin täysin toisenlaisten aatteiden temmellyskentäksi.