Jeesus oli ilmoittanut opetuslapsilleen, että he lähtisivät veneellä Gennesaretin järven vastarannalle. Opetuslapset olivat tyrmistyneet. Mitä kummaa he tekisivät pakanoiden synnin pesässä, minne yksikään hurskas juutalainen ei mene itseään saastuttamaan?
Opetuslasten pahat aavistukset olivat näyttäneet toteutuvan jo venematkalla. He olivat saaneet kimppuunsa hirmuisen myrskyn ja olivat pelänneet hukkuvansa. Perillä ei ollut mennyt sen paremmin.
”He tulivat toiselle puolen järveä Gerasan alueelle. Heti kun Jeesus nousi veneestä, häntä vastaan tuli hautaluolista mies, jossa oli saastainen henki. Mies asusti haudoissa, eikä kukaan pystynyt enää köyttämään eikä kahlehtimaan häntä. Monet kerrat hänet oli kahlittu sekä käsistä että jaloista, mutta hän oli särkenyt kahleet ja katkonut köydet, eikä kukaan kyennyt hillitsemään häntä. Kaiket päivät ja yöt hän oleskeli haudoissa ja vuorilla, huusi ja runteli itseään kivillä. (Mark.5:1-5)
Heitä vastassa ei ollut ihailevaa kansanjoukkoa, johon he olivat juutalaisten puolella järveä tottuneet. Rannalla oli vain väkevä ja raivokas mies, jota pahat henget riepottelivat.
Nyt seuraa juonipaljastuksia, kuten tv-ohjelmien ennakkojutuissa on tapana varoitella:
Seuraavaksi Jeesus ajaa saastaiset henget miehestä ulos. Sen tehdessään hän sallii demonien siirtyä läheisyydessä olleeseen noin kahden tuhannen sian laumaan, joka syöksyy jyrkänteeltä järveen ja kuolee.
Sikopaimenet juoksevat peloissaan läheisiin kaupunkeihin ja kyliin kertomaan, miten sikojen kävi. Kaupungeista ja kylistä tulee rannalle runsaasti väkeä katsomaan, mitä ihmettä siellä on tekeillä.
Paikallisten asukkaiden reaktiosta Markus kertoo näin:
”He tulivat Jeesuksen luo ja näkivät pahojen henkien vaivaaman miehen istuvan siellä. Mies, jossa oli ollut legioona henkiä, istui vaatteet yllään ja täydessä järjessään. Tämä sai heidät pelon valtaan. Paikalla olleet kertoivat heille, mitä pahojen henkien vaivaamalle oli tapahtunut ja kuinka sikojen oli käynyt. Silloin kaikki alkoivat pyytää, että Jeesus poistuisi siltä seudulta.” (Mark.5:15-17)
Miehessä tapahtunut valtava muutos ja kahdentuhannen sian menetys olivat vastarannan asukkaille liikaa. He pelästyivät. Heidän kannaltaan Jeesus oli tullut vastarannalta. Hän ei ollut yksi heistä.
Jeesuksella näytti myös olevan käytössään väkeviä voimia ja enemmän valtaa kuin heidän epäjumalillaan ja loitsuillaan. He pelkäsivät, että tämä outo vieras voisi käyttää salaperäisiä voimiaan vahingoittaakseen heitä. Siksi he pyysivät Jeesusta poistumaan alueeltaan.
Jeesus ei tunkeudu minnekään väkisin. Hän ei myöskään pysy jääräpäisesti siellä, missä hänestä halutaan päästä eroon. Niinpä Jeesus nousi vastaan hangoittelematta veneeseen ja palasi takaisin juutalaisten puolelle järveä.
Jeesuksen pikavierailuun vastarannalla liittyy edellä kertomani lisäksi myös muita hyvin erikoisia asioita. Niihin palaamme toisella kerralla. Nyt pysähdymme miettimään vain yhtä asiaa: Mitä Jeesuksen yhden ainoan ihmisen tähden vastarannalle tekemä pikavierailu voi meille opettaa.
Tilaisuuksien järjestäjien tavoitteena on saada sali, tai mieluummin jopa iso urheiluhalli täyteen kuulijoita. Onnistumista mitataan usein sillä, paljonko väkeä on saatu kokoon.
”Paljonko siellä oli väkeä?” on usein ensimmäinen kysymys, kun joku kertoo olleensa hengellisessä tilaisuudessa tai jumalanpalveluksessa. Ihmiset ovat taipuvaisempia menemään sinne, missä on jo paljon väkeä. Tyhjän ravintolan ohi kuljetaan nopeasti, mutta ihmisiä täynnä olevat pöydät kutsuvat sisään. Ne kertovat tarjoilun olevan hyvää ja ruuan maittavaa.
Jeesuksella oli usein ”sali täynnä”. Hän opetti mielellään suuria väkijoukkoja. Hänellä oli usein kuulijoita niin paljon kuin äänen kantamalle mahtui tungeksimaan. Myös Jeesuksen retki vastarannalle demonien vaivaamaa miestä tapaamaan oli alkanut sellaisesta tilanteesta. Väkeä oli ollut niin paljon, että Jeesus oli joutunut jatkamaan opettamista veneessä istuen, ettei innostunut väkijoukko olisi työntänyt häntä järveen.
Mikä sai Jeesuksen vaihtamaan suuren väkijoukon yhteen mieheen? Mitä järkeä oli lähteä kesken menestyvän kaupunkimission tapaamaan ihmistä, jota tuskin kukaan rakasti, mutta kaikki pelkäsivät?
Vastaus tähän tärkeään kysymykseen löytyy Matteuksen evankeliumin 18. luvun jakeesta 12. Se on kerrottu myös Luukkaan evankeliumin 15. luvun jakeessa 4:
Vastarannalla pahojen henkien vankina riehuva mies oli eräs Jeesuksen kadonneista lampaista. Kun Hyvä Paimen lähti etsimään riivattua miestä, hän jätti muut lampaat odottamaan.
Jos sinä tunnet itsesi yksinäiseksi ja hylätyksi tai jos olet kadottanut elämäsi tarkoituksen, niin älä pelkää. Jeesus on valmis jättämään suuret väkijoukot ja korkeat katedraalit odottamaan, että hän voisi tavata juuri sinut, missä ikinä tällä hetkellä oletkin.
Jeesus haluaa vapauttaa sinut synnin haavoittavista piikkipensaistasi ja yksinäisyyden kahleista. Hän haluaa ottaa sinut syliinsä, kantaa turvaan omaan laumaansa sekä parantaa haavasi ja pyyhkiä pois masennuksesi.
Rakas ystävä. ota evääksi tämän päivän matkallesi siunaus:
Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen lohduttava ja rohkaiseva voima olkoon tänään kanssasi!
---
(Teksti perustuu maanantaina 26.10.2020 pitämääni Radio Patmoksen aamuhartauteen)