Poika kiersi ovelta ovelle myymässä erilaisia pikkuesineitä rahoittaakseen opintojaan. Hän oli kiertänyt talosta taloon jo pitkän päivän. Hänelle oli tullut kova nälkä. Ongelmana oli vain se, ettei hänellä ollut myynneistään koossa enempää kuin puoli dollaria. Niinpä hän päätti kysyä seuraavasta talosta, saisiko hän kolikoillaan edes jotain syötävää.
Kun poika soitti seuraavaa ovikelloa, mukavalta vaikuttava nuori nainen avasi oven. Poikaa alkoi ujostuttaa. Hän ei kehdannut pyytää parilla kolikollaan ruokaa. Sen sijaan hän kysyi, voisiko hän saada lasillisen vettä?
Nainen katseli pojan nuhjuisia vaatteita. Poika oli selvästi köyhä ja myös nälkäinen. Niinpä nainen toi pojalle veden sijasta ison lasillisen maitoa.
Kun poika oli juonut maidon, hän kysyi: ”Paljonko olen velkaa maidosta?”
Nainen hymyili lämpimästi ja vastasi: ”Et ole mitään velkaa. Jo ollessani pieni tyttö äiti opetti minulle, ettei ystävällisyys koskaan maksa mitään.”
”Suuret kiitoksen maidosta ja ystävällisyydestänne”, poika vastasi ja jatkoi myyntikierrostaan. Lasillinen maitoa ei ollut nälkää poistanut, mutta naisen osoittama ystävällisyys oli rohkaissut. Tulevaisuus ei näyttänyt pojasta enää toivottomalta.
Vuosia myöhemmin maitolasin tarjonnut nainen sairastui vakavasti. Nainen joutui suureen sairaalaan, missä lääkärit tutkivat hänen tilaansa. Viimein he ottivat yhteyttä tohtori Howard Kellyyn, joka tunnettiin erittäin taitavana lääkärinä. Kuultuaan mistä kaupungista potilas oli kotoisin, tohtori Kelly kiiruhti kyseiselle osastolle ja huoneeseen, missä nainen makasi vuoteessa.
Naisen nähtyään tohtori Kelly tunsi hänet välittömästi. Tohtori Kelly päätti tehdä kaikkensa naisen pelastamiseksi. Hän laati naiselle hoitosuunnitelman, jonka noudattamista hän valvoi henkilökohtaisesti.
Pitkän taistelun ja monien hoitojen jälkeen nainen parani. Kun nainen valmistautui lähtemään sairaalasta, hän oli erittäin huolissaan. Mistä hän saisi kokoon niin paljon rahaa, että pystyisi maksamaan laskun sairaalassa oleskelusta ja kalliista hoidoista?
Kun nainen sai laskun käteensä, häntä pelotti sen avaaminen. Kun hän avasi kuoren, hän näki jotain täysin odottamatonta. Laskun reunassa oli käsin kirjoitettuna teksti: ”Maksettu täysin lasillisella maitoa. Howard Kelly”
Tohtori Howard Kelly oli erittäin arvostettu amerikkalainen lääkäri. Hän mm. perusti vuonna 1895 Johns Hopkinsin yliopistoon gynekologisia syöpäkasvaimia tutkivan osaston.
Myös Matteuksen evankeliumissa puhutaan veden tarjoamisesta janoiselle. Kymmenennen luvun jakeessa 42 Jeesus sanoo:
”Ja kuka hyvänsä antaa yhdelle näistä pienistä maljallisen kylmää vettä, hänen juodaksensa, opetuslapsen nimen tähden, totisesti minä sanon teille: hän ei jää palkkaansa vaille." (Matt. 10:42)
Janoiselle ojennettu lasillinen vettä ei ole vain lasillinen vettä. Vesitilkkaa tai maitolasiakin tärkeämpiä ovat niiden mukana lähimmäiselle osoitetut myötätunto ja ystävällisyys.
Kuuluisalta kirjailijalta Aldous Huxleylta kysyttiin, mikä asia auttaisi parhaiten ihmistä pääsemään elämässään eteenpäin? Huxley vastasi: "On hiukan kiusallista, että kaikkien tutkimusteni jälkeen minun paras vastaukseni on tämä. Tärkeintä on se, että sinä olet muita kohtaan hieman ystävällisempi."
Huomasit varmaan Huxleyn sanat ”hieman ystävällisempi”? Jotkut meistä ovat luonnostaan ulospäin suuntautuneita, iloisia ja ystävällisiä. Toiset ovat vetäytyviä, hiljaisia ja hieman juroja. Riippumatta siitä mihin joukkoon me kuulumme, meillä kaikilla on varaa yrittää olla jokaista tapaamaamme ihmisiä kohtaan ainakin ”hieman ystävällisempiä”.
Ystävällisyys ei maksa mitään. Ystävällisyys ei vähene jakamalla. Kaiken lisäksi ystävällisyys synnyttää lisää ystävällisyyttä sekä jakajassa että vastaanottajassa.
Ei siis ihme, että kirjoittaessaan Kolossan seurakunnalle Paavali kehottaa seurakuntalaisia suorastaan pukeutumaan sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. (Kol3:12)
Muistetaan, ystävät, erityisesti näinä vaikeina ja vaativina aikoina Sananlaskujen kirjan 15. luvun jae 30, joka tiivistää asian oivallisesti: ”Ystävällinen katse ilahduttaa mielen, iloinen uutinen virkistää ruumiin.”