Raolleen jätetyssä ovessa on joskus lappu ”Kyllä minä voin koska tahansa lopettaa juomisen, jos vain haluan.” Muissa raolleen jätetyissä voi olla toisenlaisia lappuja. Niissä vakuutellaan, että asianomainen niin halutessaan pääsee kyllä eroon uhkapelistä, peliautomaateista, makean ahmimisesta, netin pornosivujen katselusta tai tupakoinnista.
Helposti tunnistetavien ”sinun ei pitäisi” ovenrakojen lisäksi olemassa on paljon sellaisia, joita asianomaisen on vaikeampi tiedostaa ja sivullisenkaan havaita. Juoruaminenhan on vain ”tiedon tasaamista”. Valheet ovat vain ”vaihtoehtoisia totuuksia” ja ahneushan ei ole muuta kuin ”omista oikeuksista kiinni pitämistä”. Katkeruuskin on ihan luonnollista, kun kerran ”olen joutunut kokemaan sellaista vääryyttä”.
Kun suljemme oven kokonaan, se merkitsee, että jotain on nyt jäänyt selän taakse, oven toiselle puolelle. Jäljelle ei jää edes rakoa, josta kurkistella, haikailla menneeseen tai hieman lisää raottaen astua sinne takaisin.
Raamattu kertoo, että ovi on joko auki tai kiinni. Mitään ”melkein auki” tai ”lähes kiinni” vaihtoehtoa se ei meille tarjoa. Tiukka peli.
"Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa. (Matt.6:24)
Eihän samasta lähteensilmästä pulppua makeaa ja karvasta vettä. Ei viikunapuussa kasva oliiveja eikä viiniköynnöksessä viikunoita, vai mitä, veljeni? Samoin ei suolaisesta lähteestä juokse makeaa vettä. (Jaak.3:11-12)
Onneksi Raamatusta löytyy myös lupauksia siitä, että myös ovenrakoja rakastavat sekä niistä kurkkivat ja livahtelevat saavat turvautua armoon, tehdä parannusta ja aloittaa uudelleen yritykset sulkea ovi niin, ettei se jää houkuttelevasti edes vähän raolleen.
” Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1.Joh.1:9)