Hengellisissä puheissa esiintyy usein sana lopunajat. Ihmiskunnan ja koko maailmamme aika on käymässä vähiin. Mutta koska ja miten loppu tulee? Vaihtoehtojen joukosta löytyy myös varsin yllättäviä mahdollisuuksia. Jopa kännykällä voi olla niissä oma osuutensa.
Perinteiset maailmanlopun ennustukset ovat helposti ymmärrettäviä ja rajuja:
Elokuvien kestoaiheita on valtava meteoriitti, joka maapallolle syöksyessään aiheuttaa ilmastokatastrofin. Se tuhoaa ihmiskunnan samalla tavalla kuin aikoinaan dinosaurukset. Toinen tiedemiestenkin esille nostama vaihtoehto on valtava tulivuori, joka purkautuessaan sylkee ilmakehän täyteen tuhkaa ja sammuttaa sekä auringon valon että elämän. Vastaavan katastrofin ja lopputuloksen ihminen pystyy aiheuttamaan itse ydinsodalla.
Maailmanlopun ”listasuosikkien” lisäksi löytyy muita paljon salakavalampia vaihtoehtoja:
Ilmastonmuutos on prosessi, jonka todellisuutta ja tuhoisuutta harva enää yrittää kiistää. Jokaisella on jo omakohtaisia kokemuksia epätavallisista sääilmiöistä sekä tietoa jäätikköjen sulamisesta, merivirtojen muutoksista, ennätystulvista ja laajojen alueiden autioitumisesta.
Vähemmän on ollut esillä ihmiskunnan harjoittama myrkynkylvö. Rikkaruohomyrkkyjä, hyönteismyrkkyjä, säilöntäaineita ja muita mömmöjä levitetään pelloille, metsiin, vesistöihin ja ruokaan valtavia määriä. Geenimanipuloinnilla kehitetään viljelykasveja, jotka kestävät vielä enemmän rikkaruoho- ja hyönteismyrkkyjä. Ne tappavat kaikki muut kasvit sekä pieneliöt, hyönteiset ja niitä syövät linnut kuolevat. Kun ekosysteemiä tarpeeksi järkytetään, myös ravintoketjun huipulla oleva ihmiskunta tuhoutuu.
Mutta mitä yhteyttä voi olla kännykällä ja maailmanlopulla?
Talouselämä -lehti kertoo The Week –verkkosivuston kirjoituksesta, jossa IPhone älypuhelin paljastetaan sähkösyöpöksi. Digital Power Groupin tekemän raportin mukaan iPhone käyttää vuodessa sähköä 361 kilowattituntia, jos mukaan lasketaan langattomat yhteydet, datakäyttö ja akun lataus. Sen sijaan keskikokoinen jääkaappi käyttää ”vain” 322 kilowattituntia.
Kyse on kuitenkin paljon isommasta asiasta kuin jostain viidenkympin vuotuisesta lisäkustannuksesta puhelimen käyttäjälle. Raportissa valotetaan asiaa myös laajemmin. Maailman tietotekniikkaekosysteemi, johon kuuluvat älypuhelimien lisäksi mm. paljon energiaa käyttävät palvelinfarmit, käyttävät entistä suuremman osan maailman energiasta. Jo tällä hetkellä koko ajan kasvava it-ekosysteemi ahmii noin 10 prosenttia maailman energiasta.
Näyttää yhä vahvemmin siltä, että Jumalan tilalle itsensä nostanut ihminen kompastuu omaan ahneuteensa ja kopeuteensa. Ajatus jatkuvasta kasvusta ja velkojen hoidosta ottamalla lisää velkaa on osoittautumassa kuplaksi. Piittaamattomuus luonnonvarojen vastuullisesta käytöstä ja ympäristön suojelusta syö elinmahdollisuudet tulevilta sukupolvilta. Itsekkyys ja ahneus ovat sokaisseet välittämästä siitä, mitä ympärillä kiihtyvällä vauhdilla tapahtuu.
Jumala loi suurenmoiset ja joka suhteessa täydellisen maailman asettaen ihmisen viljelemään ja varjelemaan sitä (1 Moos.2:15). Ei tarvitse olla tiedemies tai tutkija nähdäkseen, miten me olemme siinä onnistuneet. Yhä ymmärrettävämmäksi ja armollisemmaksi on siksi käymässä Raamatussa mm. Jesajan kirjassa (Jes.65:17) sekä Ilmestyskirjassa oleva lupaus uuden taivaan ja uuden maan luomisesta (Ilm.21:1). Tämä nykyinen kun alkaa jo olla niin sanotusti lunastuskunnossa. Onneksi ”Kristuksen veressä meillä on lunastus, rikkomustemme anteeksianto” (Ef.7:1).
-------
Jos haluat saada yksityiskohtaisempaa tietoa lähestymässä olevasta taloudellisesta katastrofista, niin lue Veli-Antti Savolaisen blogi