Päivi Räsäsen puheesta Kankaanpäässä kansanlähetyspäivillä pitämästä puheesta on noussut hirveä äläkkä. Todennäköisesti suurin osa puheen takia kiivastuneista ja kirkosta eronneista ei ole lukenut lainkaan koko ansiokasta ja tärkeitä kysymyksiä pohtinutta puhetta. Kannattaisi lukea.
Monet ovat vaatineet kirkolta jyrkkää irtisanoutumista Päivi Räsäsen puheesta. Samanlaisia kauhistuneita ääniä nousi varmasti kirkonkin piiristä myös Saksassa, kun Dietrich Bonhoeffer kumppaneineen tohti nousta arvostelemaan Hitlerin ajan sortolakeja.
Samanlaisia rohkeita kristittyjä, jotka ovat vastustaneet lakeja, löytyy historiasta paljon. Orjuus, rotusorto, työläisten surkeat olosuhteet, naisten kurja asema ja monet muut asiat ovat olleet demokraattisesti säädettyjen lakien mukaisia. Kaikkia niitä on löytynyt vastustamaan Jumalan sanaan vedoten rohkeita kristittyjä, joista osa on maksanut rohkeudestaan kovaa hintaa.
Mitä voisimme historiasta oppia? Ainakin sen, että vaikka meillä Suomessa on tällä hetkellä lainsäädäntö kohdallaan, kuten Päivi Räsänen ja piispa Kaarlo Kalliala ovat todenneet, niin aina ja kaikkialla asiat eivät ole samoin. Kansan ääni ei ole Jumalan ääni. Demokratia voi tuottaa myös mätiä tai suorastaan rikollisia lakeja, joita omaatuntoaan kuulevan ja Raamatun ohjeita noudattavan kristityn on mahdotonta noudattaa.
Kotimaa24 on koonnut muutamien poliitikkojen twiittauksia, joissa käsitellään Räsäsen puhetta. Tässä muutama paljon puhuva esimerkki:
Entinen Kokoomuksen kansanedustaja Kirsi Piha (kok) twiittaa useamman kerran Räsäsen edesottamuksista "Kyllä! Kirkon olisi oltava todella nopea reagoimaan näihin Räsäs-juttuihin sillä niillä tuntuu olevan iso vaikutus", hän kirjoittaa.
SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) kirjoitti Twitterissä näin: "Uutistekstari ministeri Räsäsen 'jumalan sana ennen lakia' kannasta saavutti juuri koolla olevan hallintovaliokunnan. Tyrmistystä ilmassa."
"Jumalan tottelemista ohi lain vaikeuttaa se, että Jumalan tahtotilaa näyttää tulkkaavan aika moinen liuta kajahtaneita sananselittäjiä", kansanedustaja Mikael Jungner (sd) päivitti.
Tolkullisiakin puheenvuoroja on saatu lukea. Jotkut ovat osanneet ja jopa viitsineet lukea koko puheen ja myös ymmärtäneet sen:
Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ymmärsi Twitterissä Räsästä: "Suvaitsemattomuus on vastenmielistä kaikissa muodoissaan. Täytynee kai ehdottaa #Räsäsfobia'n vastaista päivää." Korhola myös ihmetteli Räsäsen puheista tulleita kanteluita. "Jos olet lukenut Räsäsen tekstin eikä siitä tehtyjä kohu-uutisia, se sisältää asiallista pohdintaa: moraali ja laki eivät ole sama", hän vastasi eräälle keskustelijalle.
Onko kirkko siis ottanut onkeensa ja noussut sanoutumaan irti Päivi Räsäsen puheesta? Ei sinne päinään. Turun piispa Kaarlo Kalliala arvioi, että Räsäsen puheesta on tehty tulkintoja, joihin puhe ei anna täyttä oikeutusta.
- Meillä luterilaisessa kirkossa on ollut jopa rasitteena se, että perinteemme on erittäin lakiuskollinen. Oli esivalta millainen tahansa, sen käskyjä pitää noudattaa. Kriittinen keskustelu nousi vasta Kolmannen valtakunnan [natsi-Saksan] tapahtumien jälkeen. Lait mahdollistivat kansanryhmän vainoamisen. Eihän sellainen peli vetele. On selvää, että on olemassa alue, jossa laki voi olla huonosti kirjoitettu. Käsittääkseni ministeri Räsänen totesi, että Suomessa lainsäädäntö on hyvällä tolalla, piispa Kalliala totea Ylen verkkosivuilla julkaistussa erinomaisessa haastattelussa.
Myös arkkipiispa Kari Mäkinen on ennättänyt lomaltaan kommentoida Räsässen puhetta.
– Loma-aamun yllätti tieto äkillisestä kirkosta eroamisen piikistä. Sisäministeri Räsäsellä on oikeus puheisiinsa ja mielipiteisiinsä. Niistä voi olla eri mieltä tai samaa mieltä, mutta kirkon kannanotoiksi niitä ei tule sotkea. Ei enempää kuin kenen tahansa kadulla vastaan tulevan kirkon jäsenen puheita”, sanoo Mäkinen Twitter-päivityksessään.
Arkkipiispan kommentti saa kysymään, mikä on kirkon kanta tähän samoin kuin moneen muuhun viime aikoina esille nousseeseen kysymykseen? Pelkkä hämmästely, vierellä kulkeminen, yhdessä kyseleminen ja yleisen mielipiteen myötäily eivät riitä paimenen enempää kuin hengellisten johtajienkaan paimensauvoiksi.
Entä ne noin tuhat suomalaista, jotka ovat eronneet Päivi Räsäsen puheen innoittamina kirkosta? Mitä heistä pitäisi ajatella?
On murheellista, jos ihmiset tekevät noin isoja päätöksiä yhteydestään irrotettujen lauseiden ja kärjistettyjen kohu-uutisten takia vaivautumatta perehtymään asiaan. Vielä surkeampaa olisi kuitenkin se, jos kukaan ei tohtisi sensaatioita tehtailevan median pelossa ottaa kantaa mihinkään eikä sanoa mitään todellista. Sellaisesta sanomansa ja rohkeutensa menettäneestä sekä täydellisesti maailmaan mukautuneesta kirkosta joutaisi jokaisen lähteä.