Miksi länsimaisen yhteiskunnan koulutuskoneisto tuottaa ihmisiä, joiden joukossa masennus, itsemurhat ja juurettomuus lisääntyvät nopeasti? Miksi yhä useamman elämältä katoaa mielekkyys? Miksi Euroopasta ja Yhdysvalloista on alettu puhua sisäisen voimansa menettäneinä auringonlaskun maina?
Läntisen sivilisaation yhteiskunnissa jokin on mennyt pahasti vikaan. Vielä 1960-luvulla teini-ikäisten itsemurhat olivat Yhdysvalloissa lähes tuntematon ilmiö. 1980-luvulle tultaessa miltei 400 000 kasvuikäistä nuorta vuodessa yritti itsemurhaa. Vuoden 1987 vaiheilla itsemurhasta oli tullut auto-onnettomuuksien jälkeen yleisin teini-ikäisten kuolinsyy. Kehityksen suunta on näissäkin asioissa täällä Euroopassa samanlainen kuin Yhdysvalloissa.
Vishal Mangalwadin kirja Kirja, joka muutti maailmasi, Miten Raamattu muokkasi läntistä maailmaa (Päivä 2016) antaa edellä oleviin kysymyksiin hätkähdyttävän ja vankasti perustellun vastauksia. Kirja on erinomainen raportti Euroopan historiasta sekä henkisestä ja hengellisestä kehityksestä. Kristinuskon ja Raamatun pohjalta rakennetut yhteiskunnat ovat hylänneet juurensa ja luisuvat kohti yhä suurempia vaikeuksia.
Vertailut Intian ja islamilaisten maiden vastaaviin aikakausiin ja ilmiöihin vahvistavat vastaansanomattomasti asian: Läntinen sivilisaatio on hukannut sielunsa, jonka ansiosta Eurooppa ja Yhdysvallat olivat pitkään olleet yhteiskunnallisia, tieteellisiä, teollisia, teknologisia ja henkisiä menestystarinoita.
Edellä oleva teksti on osin lainausta kirja-arvostelusta, jonka kirjoitin Mangalwadin teoksesta vuonna 2016. Vaikka kirja ja myös sen arvostelu kirjoitettu useita vuosia sitten, niin kaikki siinä todettu tuntuu yhä erittäin ajankohtaiselta.
Mitä enemmän yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä etäännytään Raamatusta, sitä jyrkempänä tapahtuu luisuminen kohti tarkoituksettomuutta, turvattomuutta ja epätoivoa.
Toivottavasti koronaviruksen aiheuttama pelko ja kaaos voivat olla ainakin jossain määrin ja joidenkin kohdalla kääntämässä suunnan kohti Jeesuksen lupaamaa tulevaisuutta, iloa ja toivoa.
Arvostelu, jossa kerrotaan paljon enemmän myös Vishal Mangawadista, löytyy .
---
P.S. Miksi käytän kuvituksena kelloa? Tässä selitys:
Tuomiopäivän kello on Chicagon yliopistossa sijaitseva symbolinen kellotaulu, jota on ylläpidetty vuodesta 1947. Kellon aika kuvastaa ihmiskunnalle kohtalokkaan ydinsodan tai jonkin muun ihmisten aiheuttavan maailmanlaajuisen tuhon läheisyyttä. Kellon ajassa keskiyö kuvastaa ihmiskunnan tuhoutumista maailman laajuisen katastrofin seurauksena.