Jos sinulla on kädessäsi timantti ja vehnänjyvä, niin kumpi niistä on arvokkaampi? Luulenpa, ettei sinun tarvitse miettiä pitkään, kumman antaisit pois, jos sinun olisi luovuttava toisesta. Pyydän sinua kuitenkin harkitsemaan asiaa edes sen verran, että ennätät lukea tämän pienen tarinan. Voit nimittäin yllättyä suuresti!
Jos laitat vehnänjyvän turvalliseen kassakaappiin tai lasivitriiniin, niin vehnänjyvä pysyy vehnänjyvänä. Jos olosuhteet ovat hyvät, se voi alkaa itää jopa tuhansien vuosien jälkeen. Tällaisia ihmeellisiä jyviä on löydetty esimerkiksi Egyptin faaraoiden haudoista.
Jos otat vehnänjyvän kaapista ja laitat sen hyvään kosteaan multaan, niin mitä tapahtuu? Jyvä herää eloon, mullasta nousee ensin ohut vihreä piikki, siitä kasvaa korsi ja lopuksi jyvästä on tullut jopa sata uutta jyvää. Kun ne laitetaan maahan, saadaan valtavasti uusia jyviä, runsaita satoja, ja laarit alkavat täyttyä. Tulos voi olla niin huikean suuri, että sitä on mahdotonta edes käsittää. Todistan tämän kertomalla sinulle kiehtovan tarinan sakkipelin keksimisestä:
Intialainen ruhtinas Shiramista pyysi matemaatikkona tunnettua
suurvisiiriään kehittämään uuden strategisen lautapelin. Palkkioksi kuningas
lupasi suurvisiirilleen pelin keksimisestä suuren palkkion, jonka suurvisiiri
saisi itse vapaasti määritellä.
Suurvisiiri Sissa ben Dahir keksi shakin. Ruhtinas ihastui peliin ja kysyi keksijältä, mitä tämä halusi palkkioksi. Keksijä pyysi palkkioksi ”ainoastaan” niin monta vehnänjyvää, kuin saadaan koko shakkilaudalta, jos vehnänjyviä asetetaan shakkilaudan ensimmäiselle ruudulle yksi, toiselle ruudulle kaksi, kolmannelle neljä, neljännelle kahdeksan ja edelleen. Jokaiselle ruudulle aina kaksi kertaa niin monta kuin edelliselle ruudulle.
Ruhtinas taisi yllättävästä pyynnöstä ensin jopa hieman suutahtaa. Pyyntö tuntui niin mitättömän vähäiseltä, ja hän ihmetteli, miksi keksijä ei ollut pyytänyt ruhtinaan arvon ja aseman mukaista palkkiota.Todellisuudessa pyydetty palkkio kuitenkin osoittautui niin suureksi, että tällaisen viljamäärän toimittaminen pelin keksijälle oli mahdotonta.
Edellä kerrotulla tavalla saatujen jyvien kokonaislukumäärä on yli 18
triljoonaa – täsmälleen laskettuna 18 446 744 073 709 551 615 kappaletta,
kerrotaan Wikipediassa.
Noin suurta lukua on lähes mahdotonta ymmärtää, joten havainnollistan hieman asiaa: Vehnänjyvän paino on yleensä 50 milligrammaa. Näin ollen suurvisiirin pyytämä palkkio olisi noin 920 miljardia tonnia vehnää.
Paljonko se sitten olisi käytännössä? Tässä hieman vertailukohtaa: Koko maailman vehnäntuotanto oli 1990-luvulla 540 miljoonaa tonnia. Shakkilaudalle siis kertyisi vehnää noin 1700 kertaa enemmän kuin koko maapallomme vuotuinen vehnäntuotanto.
Kun näet seuraavan kerran shakkilaudan tai vehnänjyvän, niin katso molempia kunnioittaen!
Sinun kannattaa siis miettiä tarkoin kumman valitset, vehnänjyvän vai timantin. Samalla on hyvä muistaa, että vehnänjyvä samoin kuin kaikki saamasi taidot, tiedot ja lahjat tuottavat runsasta satoa vain käytettyinä ja jaettuina. Omaan ”kassakaappiin” suljettuina ne eivät tuota satoa tai hedelmää.
(Joh.12:24-25)
(624)